Legyen szó süteményről, egzotikus raguról vagy italról, nem mindig egyértelmű, hogy szárított vagy friss gyömbért használjunk. A dilemmában az segíthet, hogy a fűszer melyik tulajdonságára van szükségünk ahhoz, hogy a legjobb ízélményt érjük el. Hiszen más eredményt ad, és más módon viselkedik különböző fogásokban a szárított és a friss gyömbér.
Ízben más-e?
A szárítás folyamata alatt a friss növény veszít valamennyit jól ismert, harsány csípősségéből. Ezért a por nem lesz annyira tüzes, azonban magát a gyömbérízt érezhetően megtartja.
A frissen pucolt gyömbérben több a nedvesség, ezért ha főzünk vele, a benne lévő aromák jobban elterjednek az ételben, egységesen átadja az ízeket. Erőteljesebb hatást érhetünk el vele.
Főzés
Ha ragut vagy levest készítünk, jobban járunk a pucolt, reszelt gyömbérrel. Azonban tartsuk szemmel a hőfokot: ha túl magas, az esszenciális olajoknak ártunk, és kevésbé lesz ízletes a kész fogás. A gyömbér könnyen megég, ezért közepes lángon, csak pár percig pirítsuk.
Azért jobb főzéshez, mert egyenletesen eloszlik a szószokban, harsánysága pedig jobban érezhető, mint a szárított fűszeré.
Sütés
Amikor egy sütemény tésztáját kell ízesítenünk, nehéz lehet eloszlatni a gyömbér darabkáit, bármilyen apróra vágtuk vagy reszeltük is. Ebben az esetben nyúljunk a fűszerpolcra, és emeljük le a szárított gyömbéres üvegünket.
A lisztben alaposan elkeverve elérhetjük, hogy a sütemény minden részében érezni lehessen a gyömbér ízét. Bármit sütünk, mindig a száraz hozzávalókkal együtt tegyük a keverőtálba.
Helyettesítés
Persze, ha éppen nincs az egyikből vagy a másikból a konyhában, nagyobb aggodalom nélkül helyettesíthetjük. Annyit kell szem előtt tartanunk, hogy a szárított gyömbér íze koncentráltabb, ezért kevesebb is elég belőle.
Egy evőkanál friss gyömbér helyett használjunk 1/8 kanál szárítottat.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ismerd meg jobban a konyhai alapanyagokat: