Friss kutatási eredmények: a túlzott cukorfogyasztás újabb negatív hatását bizonyították be

Köztudott, hogy a túlzott cukorfogyasztás káros hatással van egészségünkre, egy friss kutatásban egy újabb betegséggel hozták összefüggésbe.

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a túlzott cukorfogyasztás negatív hatással van szervezetünk működésére. A Diabetologia c. amerikai szakmai folyóiratban megjelent friss kutatási eredmények szerint egyre több bizonyíték szól a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kapcsolata mellett.

Az egyesült királyságbeli és kínai kutatókból álló csoport több mint 5000 embert vizsgált több mint egy évtizeden keresztül, és arra a megállapításra jutottak, hogy azoknak a résztvevőknek, akiknek magas volt a vércukorszintjük, gyorsabban romlottak a kognitív funkcióik. A kutatásban résztvevők átlagéletkora 66 év volt, 55%-uk volt nő.

Korábbi kutatások is kapcsolatba hozták már a kognitív képességek romlását a cukorbetegséggel, de ez a kutatás az eddigi egyik legnagyobb, amely közvetlen kapcsolatot állapít meg a cukorbetegek állapotára jellemző ún. haemoglobin-A1C (HbA1C) érték és a kognitív funkciók csökkenése között.

Háromhagymás leves

A hagyma olyan magától értetődően ül a kis kosárkában a konyhában, bérelt helye van a konyhapult alatt. Ha esetleg elfogy, nem értem, hogy nem jutott eszembe pótolni. Szinte mindenbe ...

Természetesen a kutatás résztvevőinek mindegyikénél tapasztalható volt az időskorra jellemző funkcióromlás, de ez szignifikánsan magasabb volt azoknál, akiknek magasabb volt a HbA1C-szintjük.

A kutatás eredményeire tekintettel kijelenthető, hogy a cukorbetegség megfelelő kezelése segíthet - többek között - a demencia, az Alzheimer-kór kialakulásának késleltetésében, elkerülésében.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...