Friss kutatási eredmények: a túlzott cukorfogyasztás újabb negatív hatását bizonyították be

Köztudott, hogy a túlzott cukorfogyasztás káros hatással van egészségünkre, egy friss kutatásban egy újabb betegséggel hozták összefüggésbe.

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a túlzott cukorfogyasztás negatív hatással van szervezetünk működésére. A Diabetologia c. amerikai szakmai folyóiratban megjelent friss kutatási eredmények szerint egyre több bizonyíték szól a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kapcsolata mellett.

Az egyesült királyságbeli és kínai kutatókból álló csoport több mint 5000 embert vizsgált több mint egy évtizeden keresztül, és arra a megállapításra jutottak, hogy azoknak a résztvevőknek, akiknek magas volt a vércukorszintjük, gyorsabban romlottak a kognitív funkcióik. A kutatásban résztvevők átlagéletkora 66 év volt, 55%-uk volt nő.

Korábbi kutatások is kapcsolatba hozták már a kognitív képességek romlását a cukorbetegséggel, de ez a kutatás az eddigi egyik legnagyobb, amely közvetlen kapcsolatot állapít meg a cukorbetegek állapotára jellemző ún. haemoglobin-A1C (HbA1C) érték és a kognitív funkciók csökkenése között.

Háromhagymás leves

A hagyma olyan magától értetődően ül a kis kosárkában a konyhában, bérelt helye van a konyhapult alatt. Ha esetleg elfogy, nem értem, hogy nem jutott eszembe pótolni. Szinte mindenbe ...

Természetesen a kutatás résztvevőinek mindegyikénél tapasztalható volt az időskorra jellemző funkcióromlás, de ez szignifikánsan magasabb volt azoknál, akiknek magasabb volt a HbA1C-szintjük.

A kutatás eredményeire tekintettel kijelenthető, hogy a cukorbetegség megfelelő kezelése segíthet - többek között - a demencia, az Alzheimer-kór kialakulásának késleltetésében, elkerülésében.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...