Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a túlzott cukorfogyasztás negatív hatással van szervezetünk működésére. A Diabetologia c. amerikai szakmai folyóiratban megjelent friss kutatási eredmények szerint egyre több bizonyíték szól a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kapcsolata mellett.
Az egyesült királyságbeli és kínai kutatókból álló csoport több mint 5000 embert vizsgált több mint egy évtizeden keresztül, és arra a megállapításra jutottak, hogy azoknak a résztvevőknek, akiknek magas volt a vércukorszintjük, gyorsabban romlottak a kognitív funkcióik. A kutatásban résztvevők átlagéletkora 66 év volt, 55%-uk volt nő.
Korábbi kutatások is kapcsolatba hozták már a kognitív képességek romlását a cukorbetegséggel, de ez a kutatás az eddigi egyik legnagyobb, amely közvetlen kapcsolatot állapít meg a cukorbetegek állapotára jellemző ún. haemoglobin-A1C (HbA1C) érték és a kognitív funkciók csökkenése között.
Természetesen a kutatás résztvevőinek mindegyikénél tapasztalható volt az időskorra jellemző funkcióromlás, de ez szignifikánsan magasabb volt azoknál, akiknek magasabb volt a HbA1C-szintjük.
A kutatás eredményeire tekintettel kijelenthető, hogy a cukorbetegség megfelelő kezelése segíthet - többek között - a demencia, az Alzheimer-kór kialakulásának késleltetésében, elkerülésében.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Ezeket olvastad már?
Étrendi ajánlások cukorbetegeknek
A kiegyensúlyozott cukorbetegétrendet nem ördöngösség jól megoldani, de akad pár szabály, amelyeket ehhez be kell tartatni.
adminDióhéjban a cukorbetegségről
Cukorbetegség? Inzulinrezisztencia? Gyakran hallott fogalmak, de vajon tudjuk-e, milyen betegségeket rejtenek valójában, és hogy miként előzhetjük meg őket?
NosaltyInzulinrezisztenciával élsz? Ez a 10 élelmiszer mindig legyen otthon, hogy...
Az egészségesen, egyszerűen megvalósítható IR étrend egyik titka a tervezés. Ebben segítünk most nektek - lássuk, szerintünk miből érdemes bespájzolni!
Bodon Judit dietetikus10+1 cukormentes torta - nem csak ünnepi alkalmakra
Tortát nem csak ünnepi alkalmakkor lehet sütni, hanem bármikor. Főleg, ha hozzáadott cukor nélkül készülnek.
Nosalty