A hazai háztartások évente 165 kg zöldséget és 89 kg gyümölcsöt vásárolnak, évente több mint 330 milliárd forint értékben, melynek felét a piacokon szerzik be - derül ki a Gfk Hungária friss kutatásából.
A magyar lakosság zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásai
- A Budapesti Nagybani Piac megbízásából készített felmérésből az is látszik, hogy a magyar lakosság egyre jobban figyel arra, hogy zöldség és gyümölcs hetente többször kerüljön a tányérra, valamint a köztes étkezések – tízórai, uzsonna – szerepe szintén felértékelődik.
- Kezd kirajzolódni az a trend, hogy a jó ár-érték arányú, minőségi, friss és ízletes termékeket részesítik előnyben a vásárlók, melyek egyben egészségük megőrzéséhez is hozzájárulnak.
- Egyre tudatosabbá válnak a magyar fogyasztók, naponta többször esznek keveset, és egyre inkább vonzó számukra az, ami hazai.
- A magyarok közel 90 százaléka fogyaszt naponta vagy hetente több alkalommal zöldséget, egyharmaduk salátát, s több mint 80 százalékuk gyümölcsöt.
- A tanulmány rávilágított arra, hogy többségben van azok aránya, akik a magyar eredetet előtérbe helyezik az árral szemben.
- Az adatok azt mutatják, hogy tavaly a hús, valamint tojás után a zöldség és a gyümölcs eredeténél figyeltek arra a legtöbben, hogy hazai legyen.
- Gyümölcsök közül leginkább az almát, zöldségek közül pedig a burgonyát keresik, ezeket követi a dinnye, a banán, illetve a paradicsom, paprika és a vöröshagyma.
- A beszerzés helyét tekintve az látszik, hogy a piacok a legnépszerűbbek.
„A Budapesti Nagybani Piacon évente kb. 400-450 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt értékesítünk, és ebből a hazai termékek aránya 60-62 százalék. A Magyarországon termesztett gyümölcsök minden fajtája megjelenik nálunk. Kínálatunkat évről évre bővítjük, mert azt tapasztaljuk, hogy nő a kereslet a minél jobb minőségű, nagyobb terméshozamú, ízletesebb gyümölcsfajták iránt” – mondta el Klucsik Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac marketing és fejlesztési igazgatója. A magyarok összesen több mint 330 milliárd forint értékben költöttek friss zöldségre, illetve gyümölcsre 2016-ban, ami a napi fogyasztási cikkek éves forgalmának valamivel több mint tizedét jelentette. A háztartások tavaly átlagosan 94 alkalommal vásároltak zöldséget és 50 alkalommal gyümölcsöt, ami a gyümölcs esetében kismértékű növekedést mutat az előző évhez képest.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Ezeket olvastad már?
Végre itt az édesburgonyaszezon! Mutatunk 17 különleges receptet ebből a...
Itt az ősz, itt a béta-karotinban, folsavban, élelmi rostokban rendkívül gazdag édesburgonya szezonja. Próbál ki ezerféleképpen - ehhez adunk most ötleteket!
Bodon Judit dietetikus13+1 csodás őszi krémleves borongós hétköznapokra
Színesek, fűszeresek, melegek, krémesek - ennél jobban semmi nem esik egy ezeken a szürke, esős őszi napokon.
Bodon Judit dietetikus9 különleges káposztás leves, hogy télen is együnk zöldséget
Még mindig kevés a zöldség a pultokon, de használjuk ki, ami van! Kel-, savanyú- és fejeskáposztaleves-ötletek mindenkinek.
Bodon Judit dietetikus10+1 imádnivaló rakott zöldség kevesebb, mint 500 kalóriából
Hússal vagy éppen hús nélkül, a rakott zöldségek mindig kiváló választások. Ezúttal kalóriaszegény változatokat hoztunk, adagonként kevesebb, mint 500 kalóriából!
Bodon Judit dietetikus