"Kevesen ismerik az új táplálkozási ajánlást, a dietetikusokat hitelesnek, tanácsaikat hasznosnak tartják, de a többség a szakember felkeresésével kapcsolatban az orvosától kér információt." - derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) friss online reprezentatív kutatásából, ami a dietetikusok szakmai megítéléséről és a két éve kiadott táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® ismertségéről készült.
A felmérés arra mutatott rá, hogy bár döntően tudjuk, milyen kérdésekben segíthetnek a dietetikusok, mégis a könnyebb elérhetőség miatt sokszor máshoz fordulunk tanácsért. A 18 év feletti, rendszeresen internetezőknek egyelőre mindössze 9 százaléka hallott az új táplálkozási ajánlásról.
A közelmúltban napvilágot látott adatok szerint a hazai lakosság tápláltsági állapota aggodalomra ad okot. Európában a legelhízottabbnak számítunk és világviszonylatban is „előkelő” helyen állunk a ranglistán. Hogyan lehet ez ellen hatékonyan fellépni? Ismeri-e a lakosság a két éve kiadott táplálkozási ajánlást, az OKOSTÁNYÉR®-t, amelynek segítségével a mindennapokban is könnyen eleget lehetne tenni a helyes táplálkozási elveknek? Egyáltalán tudjuk-e, hogy a táplálkozással kapcsolatos kérdésekben kihez forduljunk, kitől kérjünk szakszerű tanácsot? Ezekre a kérdésekre kereste a választ az MDOSZ az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. által végzett reprezentatív online kutatással.
A felnőtt netezők a dietetikusok véleményét és tanácsait tartják a leghitelesebbnek
A dietetikusok felsőfokú végzettséggel rendelkező, táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek. A válaszokból kiderült, hogy a megkérdezettek 61 százaléka tudja, hogy mivel foglalkoznak és azt is, hogy a dietetikusi képesítés főiskolai vagy egyetemi végzettséghez kötött. A felnőtt netezők a dietetikusok táplálkozással kapcsolatos véleményét és tanácsait tartják magasan a leghitelesebbnek (89%) és a legérthetőbbnek is. A megkérdezettek 21 százalékának volt már korábban személyes tapasztalata dietetikussal, jórészt már kialakult egészségügyi problémával, orvosuk tanácsára keresték fel a szakembereket. A dietetikustól kapott tanácsokat a személyes tapasztalattal rendelkezők 89 százaléka hasznosnak tartotta. A felmérés további eredményei azonban további feladatokat jelölnek ki az MDOSZ számára, hiszen amennyiben dietetikusra lenne szükség, a felnőtt internetezők többsége (61%) a szakember felkeresésével kapcsolatban a háziorvosától kérne tanácsot. Azoknak, akiknek volt korábban személyes tapasztalatuk dietetikussal, több mint a fele szakorvos ajánlásán keresztül került velük kapcsolatba.
Egyél okosan!
Bár mindenki szeretne egészségesen táplálkozni, gyakran hiányzik a kellő ismeret ahhoz, hogy étrendünket megfelelően tudjuk összeállítani. A lakosság helytelen táplálkozási szokásai és a táplálkozástudomány fejlődése arra ösztönözte az MDOSZ-t, hogy két éve új táplálkozási ajánlást adjon ki az egészséges, felnőtt lakosság számára, tavaly pedig a 6-17 éves korosztályra is kidolgozza az OKOSTÁNYÉR®-t.
A nagyközönség számára nehezebben befogadható, korábbi tápanyagalapú ajánlás helyett élelmiszercsoportokat adtak meg, hisz a köznapi életben sem fehérjét, zsírt vagy szénhidrátot fogyasztunk, hanem ezek értékes forrásait, például húst, tejet, kenyeret, zöldséget, gyümölcsöt. Az új ábrázolási forma – megint csak a könnyebb használhatóság miatt – a tányér lett a korábbi ház- vagy piramisalak helyett. A szélesebb ismertség eléréséhez a www.okostanyer.hu címen elérhető önálló oldallal jelentkezett a szakmai szervezet, ahol mind a felnőttek, mind a gyermekek számára megalkotott útmutató és kísérő anyagok megnézhetők és letölthetők, ezek mellett pedig elérhető a mobiltelefonokra letölthető OKOSTÁNYÉR® applikáció is. A honlapon az ajánlás mellett megtalálható az OKOSÉtrend, amely menüjavaslatokat és recepteket is tartalmaz.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Ezeket olvastad már?
17+1 fogyókúrába is beilleszthető étel legfrissebb receptjeinkből
Akkor sem szerencsés egyhangúan étkezni, ha fogyni szeretnél, hiszen a változatosság segíti a kitartásodat. Csodás, színes, őszies ötletek mindenkinek.
Bodon Judit dietetikusLegyél te is (alkalmi) vegetáriánus!
A fejlett országokra jellemző nagymértékű húsfogyasztás nemcsak bolygónkat terheli, de számos krónikus betegség rizikófaktora is.
Szálka Brigitta dietetikusRossz hír a diétázóknak: hamarabb halhatnak meg, akik kevés szénhidrátot...
Azt mindannyian tudjuk, hogy a túl sok szénhidrát nem tesz jót az egészségünknek, de most már az is kiderült, hogy a túl kevés se jó.
Bodon Judit dietetikusA kókuszzsír méreg! - egy harvardi professzor kijelentésén forrong az...
Egy harvardi professzor szerint a kókuszzsír az egyik legrosszabb élelmiszer, amit ehetünk. Lássuk, mit gondol erről az állításról a szakember!
Bodon Judit dietetikus