Tippek, hogy mindig a legfrissebb gyömbért válaszd

Egyre gyakoribb hozzávaló a magyar konyhákban is a friss gyömbér. Az aromásan fűszeres gyökeret teához, ázsiai ihletésű ételekhez vagy süteményekhez használjuk, és jól tesszük, ha alaposan odafigyelünk, amikor a boltban kiválasztjuk a szimpatikus darabot.

A friss gyömbér vásárlásakor szerencsére több külső és belső jellemző van, ami alapján tudunk határozni a gyökér frissességéről. Ahogy a növény öregszik, nemcsak kívülről változik meg, de jelentősen veszít kellemesen csípős ízéből, a belseje pedig egyre szálasabb lesz, nehezebb lesz vele dolgozni. Ahhoz, hogy mindig a legszebb friss gyömbér kerüljön a kosarunkba, hagyatkozzunk a lenti tanácsokra.

Válaszd mindig a legfrissebb gyömbért ezzel a néhány tippel

Segítenek az érzékszerveink

Szerencsére nem kell teljesen vakon repülnünk: mint a legtöbb friss zöldség és gyümölcs esetében, a gyömbér vásárlásakor is használjuk a szemünket, az orrunkat és a kezeinket.

A jó gyömbér pucolás nélkül is erőteljes illatokat áraszt. Szagoljuk meg az adott darabot, hogy biztosak legyünk a frissességében.

Figyeljük meg a kinézetét is. A héj legyen feszes és fényes, semmiképpen ne legyenek rajta ráncok vagy sötétebb foltok. Szintén kerüljük a puha, gumiszerű gyökereket, ezek ugyanis már az öregebb végén vannak a spektrumnak.

Egy másik ismertetőjele a friss gyömbérnek, hogy a héja nagyon vékony, szinte a körmünkkel fel tudjuk sérteni. A vastag héj alatt várhatóan szálas, kissé erjedt zöldség rejlik, amit már lehetetlen felhasználni.

Gyömbérszirup egyszerűen

Egyszerűen elkészíthető, sokáig elálló gyömbérszirup, amit széleskörűen felhasználhatunk. Télen cukor helyett ízesíthetjük ezzel a teánkat, nyáron pedig a limonádéknak ...

A gyömbér próbája a törés

A legtöbb boltban nagyobb darab gyömbérekkel fogunk találkozni, és elsőre bármilyen szokatlannak tűnik a „rongálás”, nyugodtan törjünk le ezekből kisebb darabokat. Általában találhatunk kisebb-nagyobb elágazásokat, amik megegyeznek a mennyiséggel, amire nekünk szükségünk lesz.

Azért is jól tesszük, hogy eltörjük a gyömbért, mert ezáltal biztosak lehetünk a frissességében: amelyik gyökér kissé ellenáll, és szinte pattanva törik, az átment a próbán. A könnyen elhajló, ruganyos gyömbért kerüljük.

Néhány szó a tárolásról

Ezen a ponton valószínűleg már a kezünkben tartjuk a legtökéletesebb, legaromásabb gyömbért. És hogy ez így is maradjon, egy bizonyos módon kell tárolnunk otthon. Ez pedig attól függ majd, hogy milyen gyakran főzünk vele.

Amennyiben csak egy ételhez kell egy egészen kis mennyiség, vegyünk csak annyit a boltban, és ne többet. A főzésig tartsuk szobahőmérsékleten, jól szellőző helyen.

Ha rendszeres gyömbérfogyasztók vagyunk, és nem akarunk folyamatosan a boltba szaladgálni a zöldségért, vegyünk egy nagyobb darabot, majd tároljuk a hűtőben, egy légmentesen zárható zacskóban vagy dobozban. Mindig annyit törjünk le belőle, amennyi kell, és a maradékot tegyük vissza a hidegre.

Akár le is fagyaszthatjuk az egész gyökeret, és amikor szükségünk van rá, lereszelhetünk vagy levághatunk belőle egy kis részt. Azonban a fagyasztással elveszhet némi aroma és fűszeres erő, ezért inkább maradjunk az első két módszernél.

Gyömbéres-citromos csirkeleves

Egy valódi energiabomba ez a csirke erőleves. Ilyenkor télen tehetünk bele egy kis darab kurkumagyökeret, mely gyulladáscsökkentő hatású, és csodás nyáridéző napsárga színt ad a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden zöldséghez és gyümölcshöz van pár szavunk:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...