Tippek, hogy mindig a legfrissebb gyömbért válaszd

Egyre gyakoribb hozzávaló a magyar konyhákban is a friss gyömbér. Az aromásan fűszeres gyökeret teához, ázsiai ihletésű ételekhez vagy süteményekhez használjuk, és jól tesszük, ha alaposan odafigyelünk, amikor a boltban kiválasztjuk a szimpatikus darabot.

A friss gyömbér vásárlásakor szerencsére több külső és belső jellemző van, ami alapján tudunk határozni a gyökér frissességéről. Ahogy a növény öregszik, nemcsak kívülről változik meg, de jelentősen veszít kellemesen csípős ízéből, a belseje pedig egyre szálasabb lesz, nehezebb lesz vele dolgozni. Ahhoz, hogy mindig a legszebb friss gyömbér kerüljön a kosarunkba, hagyatkozzunk a lenti tanácsokra.

Válaszd mindig a legfrissebb gyömbért ezzel a néhány tippel

Segítenek az érzékszerveink

Szerencsére nem kell teljesen vakon repülnünk: mint a legtöbb friss zöldség és gyümölcs esetében, a gyömbér vásárlásakor is használjuk a szemünket, az orrunkat és a kezeinket.

A jó gyömbér pucolás nélkül is erőteljes illatokat áraszt. Szagoljuk meg az adott darabot, hogy biztosak legyünk a frissességében.

Figyeljük meg a kinézetét is. A héj legyen feszes és fényes, semmiképpen ne legyenek rajta ráncok vagy sötétebb foltok. Szintén kerüljük a puha, gumiszerű gyökereket, ezek ugyanis már az öregebb végén vannak a spektrumnak.

Egy másik ismertetőjele a friss gyömbérnek, hogy a héja nagyon vékony, szinte a körmünkkel fel tudjuk sérteni. A vastag héj alatt várhatóan szálas, kissé erjedt zöldség rejlik, amit már lehetetlen felhasználni.

A gyömbér próbája a törés

A legtöbb boltban nagyobb darab gyömbérekkel fogunk találkozni, és elsőre bármilyen szokatlannak tűnik a „rongálás”, nyugodtan törjünk le ezekből kisebb darabokat. Általában találhatunk kisebb-nagyobb elágazásokat, amik megegyeznek a mennyiséggel, amire nekünk szükségünk lesz.

Azért is jól tesszük, hogy eltörjük a gyömbért, mert ezáltal biztosak lehetünk a frissességében: amelyik gyökér kissé ellenáll, és szinte pattanva törik, az átment a próbán. A könnyen elhajló, ruganyos gyömbért kerüljük.

Néhány szó a tárolásról

Ezen a ponton valószínűleg már a kezünkben tartjuk a legtökéletesebb, legaromásabb gyömbért. És hogy ez így is maradjon, egy bizonyos módon kell tárolnunk otthon. Ez pedig attól függ majd, hogy milyen gyakran főzünk vele.

Amennyiben csak egy ételhez kell egy egészen kis mennyiség, vegyünk csak annyit a boltban, és ne többet. A főzésig tartsuk szobahőmérsékleten, jól szellőző helyen.

Ha rendszeres gyömbérfogyasztók vagyunk, és nem akarunk folyamatosan a boltba szaladgálni a zöldségért, vegyünk egy nagyobb darabot, majd tároljuk a hűtőben, egy légmentesen zárható zacskóban vagy dobozban. Mindig annyit törjünk le belőle, amennyi kell, és a maradékot tegyük vissza a hidegre.

Akár le is fagyaszthatjuk az egész gyökeret, és amikor szükségünk van rá, lereszelhetünk vagy levághatunk belőle egy kis részt. Azonban a fagyasztással elveszhet némi aroma és fűszeres erő, ezért inkább maradjunk az első két módszernél.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden zöldséghez és gyümölcshöz van pár szavunk:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...