A vendéglátásban dolgozókat kérdezte a vendeglatosmunkak.hu portál, rengeteg tanulságos válasz született, a felmérés legnagyobb következtetése, hogy itthon tízből legalább hat ember az alacsony fizetés miatt hagyja el vendéglátós munkáját.
Több mint négyezer ember töltötte ki az online kérdőívet, a legtöbb válaszadó felszolgálóként, szakácsként, pultosként, vendéglátóipari vezetőként, konyhai kisegítőként, esetleg cukrászként dolgozik. 37%-ukéttermi, 62 %-uk pedig szállodai vendéglátásban dolgozik, a legtöbben Budapesten (2905 fő) vagy vonzáskörzetében (523 fő), de sokan vállalnak munkát a Nyugat-Dunántúlon, Dél-Alföldön vagy észak-magyarországi területeken. Érdekes módon sokan kezdők a szakmában, a kitöltők 33%-a 1-5 éve dolgozik a vendéglátásban.
A legfontosabb tanulság, hogy a válaszadók nem maradnak hűségesek a munkahelyükhöz, csak 13%-uk nem váltott munkahelyet az elmúlt öt évben, 30%-uk pedig akár három-négy alkalommal is megtette ugyanezt ennyi időn belül.
A következő okok vezettek a megkérdezettek között a váltáshoz:
- alacsony fizetés (34,5%)
- rossz munkahelyi vezetőség (21,3%)
- rossz munkahelyi légkör (12,9%)
- kedvezőtlen munkakörülmények (12,3%)
- kedvezőtlen pozíció (7,1%)
- munkatársak szakképzetlensége (6,9%)
- jobb lehetőséget kapott a szakmában (5%)
További érdekesség, hogy a kérdőívet kitöltők 68 %-a ezek ellenére sem tervezi elhagyni a vendéglátói pályát, míg 32 %-a már elgondolkozott ezen.
Kevés az újító, vállalkozó szellem, mert a túlnyomó többség alkalmazottként képzeli el jövőjét, és nem gondolkodik saját vállalkozás indításában.
Ezeket olvastad már?
NÉBIH: Ez az oka annak, ha az étteremben hemzsegnek a...
Mi lehet kiábrándítóbb, mint amikor a kedvenc pékségünkről kiderül, hogy hemzseg a bogaraktól? Hogy történhet ez meg egyáltalán, és mit tegyünk, ha ilyet látunk?
Országh KittiÁrtalmasak a mesterséges édesítőszerek? Itt a NÉBIH válasza
Veszélyesek a "mentes" ételekben használt édesítőszerek? Hogyan állítják elő őket, és mennyit lehet belőlük fogyasztani? A NÉBIH megválaszolta a legégetőbb kérdéseinket.
Országh KittiHová "tűnt" a mai zsemlék belseje? Megkérdeztük a profi péket
Miből lesz a legjobb kenyér, és hova "tűnt" a mai zsemlék belsejéből az alapanyag? Eláruljuk, hogyan találod meg az igazi pékárut!
Országh Kitti10 szaftos egytálétel hétköznapokra
Ha nem tudod, mit kellene főzni ebédre vagy vacsorára, nekünk van pár jó ötletünk. Mutatjuk!
Nosaltyvia vendeglatosmunkak.hu