Friss: Emiatt hagyja ott tízből hat ember a vendéglátást itthon – kitaláljátok?

Mennyire vonzó ma a vendéglátásban dolgozni? Egy friss felmérésből kiderült, miért váltanak munkahelyet a vendéglátásban dolgozók. 

A vendéglátásban dolgozókat kérdezte a vendeglatosmunkak.hu portál, rengeteg tanulságos válasz született, a felmérés legnagyobb következtetése, hogy itthon tízből legalább hat ember az alacsony fizetés miatt hagyja el vendéglátós munkáját.

Több mint négyezer ember töltötte ki az online kérdőívet, a legtöbb válaszadó felszolgálóként, szakácsként, pultosként, vendéglátóipari vezetőként, konyhai kisegítőként, esetleg cukrászként dolgozik. 37%-ukéttermi, 62 %-uk pedig szállodai vendéglátásban dolgozik, a legtöbben Budapesten (2905 fő) vagy vonzáskörzetében (523 fő), de sokan vállalnak munkát a Nyugat-Dunántúlon, Dél-Alföldön vagy észak-magyarországi területeken. Érdekes módon sokan kezdők a szakmában, a kitöltők 33%-a 1-5 éve dolgozik a vendéglátásban.

A legfontosabb tanulság, hogy a válaszadók nem maradnak hűségesek a munkahelyükhöz, csak 13%-uk nem váltott munkahelyet az elmúlt öt évben, 30%-uk pedig akár három-négy alkalommal is megtette ugyanezt ennyi időn belül.

A következő okok vezettek a megkérdezettek között a váltáshoz:

  • alacsony fizetés (34,5%)
  • rossz munkahelyi vezetőség (21,3%)
  • rossz munkahelyi légkör (12,9%)
  • kedvezőtlen munkakörülmények (12,3%)
  • kedvezőtlen pozíció (7,1%)
  • munkatársak szakképzetlensége (6,9%)
  • jobb lehetőséget kapott a szakmában (5%)

További érdekesség, hogy a kérdőívet kitöltők 68 %-a ezek ellenére sem tervezi elhagyni a vendéglátói pályát, míg 32 %-a már elgondolkozott ezen.

Kevés az újító, vállalkozó szellem, mert a túlnyomó többség alkalmazottként képzeli el jövőjét, és nem gondolkodik saját vállalkozás indításában.

Ezeket olvastad már?

via vendeglatosmunkak.hu

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Megérkezett az ünnepi asztal új sztárja: ez a bejgli tarolni...

Mivel már hazánkban is dubajicsoki-lázban ég mindenki, így várható volt, hogy az új slágertermék a karácsonyi édessségek sorát is megostromolja. Nem kellett sokáig várni, hogy megjelenjen a dubaji csokis szaloncukor és bejgli. Utóbbi pedig még a hagyományos ízeket is letarolhatja.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...