A fridzsiderszocializmustól napjainkig

Mitől olyan a magyar konyha, amilyen? Hogy alakultak ki az étkezési szokások? Hogy hatott a történelem az étkezésre? Ebben a részben a szocializmustól napjainkig jutunk!

Az előző két részben bemutattuk, hogyan főztek dédanyáink és nagyanyáink, most lássuk, hogy alakult a helyzet a Kádár-korszaktól máig! A hatvanas évektől lassú modernizálódás következett be, amely megint csak hatott az étkezésre.

A munkaidő rövidült, illetve ritkultak az ötvenes évekre jellemző kötelező esti szemináriumok, így

a nőknek ismét több idejük volt otthon sütni-főzni.

A legtöbb háztartásban bevezették a villanyt, majd a hűtőgépek is elterjedtek a hatvanas évek végére, hetvenes évek elejére. A nagyüzemi hústermelés átalakította az évszázados paraszti életformát, olyan fajok tűntek el majdnem véglegesen, mint például a zsírsertésnek számító mangalica, amelyet a sokkal gazdaságosabb, gyorsabban vágható, szaporább, de kevésbé jó húst adó fehérsertés váltott fel.

Az üzemi étkezés mellett megjelentek a mindennapokat megkönnyítő termékek, a konzervek mellett egyre nagyobb választékban lehetett kapni fagyasztott gyümölcsöt, konyhakész termékeket. Az éhezés gyakorlatilag megszűnt, még a legszegényebbeknek sem volt probléma a mindennapi élelmiszer megvásárlása.

Üzemi konyha 1960-ból

A hús-, cukor- és alkoholfogyasztás jelentősen megnőtt, a gabonafogyasztás azonban visszaesett. A városokban – főleg Budapesten – egyre-másra nyitottak a büfék és bisztrók, ahol a korszak slágere, a hidegtál mellett már bőven lehetett húsételt is kapni.

Az üzemi étkezés választéka is kibővült. Sokan az ebben a korszakban kialakult étkezési modellt, az olcsó üzemi étkeztetéseket tartják felelősnek a mai magyar gasztronómia siralmas – de szerencsére javuló – állapotáért. Tény és való, hogy a kor ételei kevésbé voltak választékosak, viszont az alapanyagok minősége jóval meghaladta a mai nagyüzemi minőséget.

Az étkezések átalakulásban szintén szerepet játszott az ABC áruházak megjelenése, ahol minden szükséges élelmiszert meg lehetett vásárolni egyszerre, a kínálat azonban elsősorban a tartós élelmiszerre koncentrált, a minőség pedig a piacokon és henteseknél fellelhető kínálat alatt volt.

ABC áruház a hetvenes évekből

Vidéken

a termelőszövetkezetek tagjainak engedélyezték a háztájit, vagyis egy adott területen, főként magánhasználatra zöldség-gyümölcs termesztését és állatok tartását. Ezekben az években vidéken és a városok peremkerületein szinte mindenki tartott pár tyúkot, malacot, esetleg marhát, a kertekben pedig gyümölcsös és veteményes segítette a család étkezését, a fölösleg eladásából pedig egyéb kiadásokat fedeztek. Mivel a háztáji feltétele a termelőszövetkezeti tagság volt, innen származik a szocialista humor szólása: „vigyorog, mint maszek malac a TSZ-kukoricára” – nem volt ritka eset ugyanis, hogy a szövetkezeti takarmányból az otthoni jószágoknak is jutott.

A hetvenes évek elejére

elképzelni is hihetetlen, de igaz: a magyar mezőgazdaság világviszonylatban is igen jó helyen állt. A korszak közepén robbanásszerűen megnőtt a húsfogyasztás – míg az ötvenes években és a hatvanas évek elején szárnyasokat csak egyben lehetett kapni, gyakran a vásárlónak kellett megkopasztania és feldolgoznia az árut, a hetvenes évek elején megindult az úgynevezett broiler-csirke korszak, mikor a nagyüzemi húsfeldolgozásnak köszönhetően darabokban is meg lehetett venni a húst.

A mindennapos húsfogyasztás szokása is ekkor alakult ki – úgyhogy „csak” egy negyvenéves szokást kéne most levetkőznünk. A század elején a polgárság körében kialakult, majd a vidéki földművesek által ünnepi étkezésként átvett húsleves-pörkölt-rántott hús-fasírozott jellegű táplálkozás ekkor vette be magát a mindennapokba.

A hús olcsóbbá válásával és az ipari előállítással a minőség természetesen rengeteget romlott, a mait azonban még mindig fényévekkel verte. A rendszerváltás előtti években már fel-felbukkant egy-egy olyan nyugati fogás, mint a hot dog, később a hamburger – természetesen erősen magyarosított formában.

A rendszerváltás után

a termelőszövetkezetek tönkrementek, a korábban állattartásból és gazdálkodásból élő népesség húsz év alatt elöregedett, az ipari élelmiszerek minősége pedig zuhanórepülésbe kezdett.

A pár évtized alatt eltanult egészségtelen étkezési szokásoknak köszönhetően a lakosság egészségügyi állapota finoman szólva is a kívánt szint alatt van. Az utolsó tíz évben a válság ellenére javult a magyar gasztronómia, egyre többen változtatnak az étrendjükön, esznek kevesebb húst, több zöldséget, térnek vissza olyan elfelejtett gabonafélékre, mint például a köles vagy hajdina. Az otthon előállított vagy ellenőrzött biogazdálkodásból származó termékek iránti kereslet is megnőtt. Pont a válság miatt sokan, akiknek kertjük van, ismét elkezdtek otthon zöldséget, gyümölcsöt termeszteni, állatot tartani. És hogy mi a következő fejezet? Az rajtatok is múlik!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...