Az a fránya cukor, mindenhol ott van

Nem titok, hogy túl sok cukrot eszünk, de ennek nem csak a túlzott édességfogyasztás az oka, a feldolgozott élelmiszerek is sokszor a kívánatosnál több cukrot tartalmaznak.

Ma már akkor is esélyünk van a túlzott cukorfogyasztásra, ha üresen isszuk a kávénkat, a teánkat. Az élelmiszeripar - különösen a félkész-, késztermékek piacán - nagyon gyakran használja a cukor valamilyen formáját termékeinek ízesítésére.

A WHO tavaszi ajánlásában az eddigi, a napi energiaszükséglet legfeljebb 10%-át kitevő hozzáadott cukorfogyasztási ajánlása mellett további cukorfogyasztási szigorításra tesz javaslatot, mely szerint érdemes lenne a teljes napi energiabevitel 5 százalékára csökkenteni a még elfogadható hozzáadott cukor mennyiségét. Az okok között szerepel egyrészt a világjárványként terjedő elhízás visszaszorítása, és nem mellesleg a fogaink épségének megőrzése is.

Az élelmiszerek egy része magában is tartalmaz cukrot (pl. gyümölcsök, tejtermékek), de ez a természetes cukortartalom nem tartozik a "hozzáadott cukor" kategóriába, és bár ebben a formában sem fogyasztható korlátlanul, a WHO által javasolt 5-10%-os korlátozásba ez a cukortartalom nem értendő bele.

Hozzáadott cukor az, amelyet az élelmiszeripar a termékek gyártása során tesz bizonyos termékekbe. És bár nagy örömömre egyre többen olvassák el a termékek címkéjén az összetevőlistát, nem mindig ismerhető fel a listában laikusok számára is egyértelműen a cukor.

Az élelmiszerek édesítésére természetes és mesterséges édesítőszereket használnak, ezek közül most nézzük meg azokat, amelyek energiát adnak, és gyakran használatosak.

Olvastad már?

Az egészséges étrend tényleg drága?

Természetes eredetű édesítőszerek:

  • A legkedveltebb és leggyakrabban használt a cukor, amely kémiai szerkezetét tekintve glükózból és fruktózból áll. Találkozhatunk a kristálycukor, finomított cukor, fehér cukor, szacharóz vagy invertcukor elnevezéssel, az eredet szerint lehet répacukor, nádcukor vagy juharcukor.
  • A barna cukor gyakran csak annyiban különbözik a fehértől, hogy a gyártás során a finomítást egy korábbi szakaszban leállítják és melaszt adnak hozzá. A nádcukorból készült barna cukroknak más, jellegzetes az ízük, ilyen a turbinado, a demerara vagy muscovado.
  • Mézet szintén használ az élelmiszeripar, energiatartalma kicsit alacsonyabb (340 kcal/100 g), mint a cukoré (400 kcal/100 gramm), de az édesítőereje kisebb, kb. 80 %-a a cukorénak.
  • A csicsókasűrítmény inulint tartalmaz, 95%-a fruktóz.
  • Az agaveszirup fruktózt és glükózt tartalmaz, csak úgy, mint a sima cukor.
  • A juharszirupot jellemzően Észak- Amerikában vagy Kanadában állítják elő, glikémiás indexe 54 körüli, alacsonyabb a cukorénál.
  • A keményítőszörp összetevője nagyrészt glükóz és dextrin, valamint maltózt is tartalmaz.
  • A glükóz-fruktózszirup gyakorlatilag folyékony cukor.

Mesterséges édesítőanyagok, melyek energiát is tartalmaznak:

  • A cukoralkoholokra (pl. xilitol, maltitol, sorbitol) jellemző, hogy nagyobb mennyiségben (20-30 gramm) fogyasztva emésztőrendszeri panaszokat, puffadást, hasmenést okozhatnak. Általában por alakúak, ezért az élelmiszeriparban jól használhatóak: szorbit (E420), mannit (E421), izomalt (E953), maltit (E965), laktit (E966), xilit (E967), eritrit (E968).
  • A fruktóz vagy más néven gyümölcscukor a természetben a gyümölcsökben és a mézben is megtalálható. Az ipar kukoricából állítja elő, találkozhatunk vele fruktózszirup és kukoricaszirup néven is.

Nagy valószínűséggel az senkit sem lep meg, hogy a gumicukor összetevői között az első helyen cukrok (pl. répacukor, szőlőcukor, invertcukor) állnak, de sok olyan élelmiszer van, amelyben nem számítunk jelentősebb mennyiségű cukorra. Érdemes böngészni a címkéket az üdítőkön, az energiaitalokon, a szószokon, önteteken, az ízesített tejtermékeken, a reggelizőpelyheken, de akár a felvágottakon is!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...