Ezért büntetik Franciaországban, ha az íróasztaluknál esznek a dolgozók

Nagyon régre nyúlik vissza a franciák híresen hosszú ebédszünetének története.

Franciaországban a munkaügyi törvény bünteti, hogy a dolgozók a munkaállomásuknál fogyasszák el az ebédjüket – írja a npr.org. A francia munkaadók eleve nem örülnek már annak se, ha a munkavállalóik egyedül ebédelnek, hiszen szerintük a szünet idejére mindenkinek lazítani kell és kikapcsolódni. Ez a szemlélet pedig nagyon régre nyúlik vissza.

Ezért büntetik Franciaországban, ha az íróasztaluknál esznek a dolgozók

Franciaországban a 19. század végére elszaporodtak a gyárak, melyek általában igen messze helyezkedtek el a munkások otthonaitól, így nem volt lehetőségük arra, hogy hazamenjenek ebédelni. Sokan a munkapad vagy éppen a futószalag mellett ették meg az otthonról hozott hideg élelmet, vagy piacon sebtiben vásárolt apróságokat. Azonban akkoriban a gyárak nem a jó higiéniájukról voltak híresek, így elszaporodtak a fertőzéses megbetegedések.

Valahogyan meg kellett állítani a betegségek terjedését, ezért a szakemberek azt találták ki, rendszeresen fertőtlenítenek. Erre pedig akkor volt a legjobban lehetőségük, amikor álltak a gépek, és a munkások ebédeltek.

A francia kormány éppen ezért 1894-ben betiltotta az ebédet a munkaállomásoknál. Ezután ebédszünetben mindenkit kihajtottak az épületből, kinyitották az ablakokat, és átfertőtlenítették a berendezéseket. Azóta ez a francia kultúra fontos része lett, délben 90 percre emberek millió árasztják el az utcákat. A koronavírus-járvány idejére felfüggesztették ezt a rendeletet, azonban 2022-ben újra hatályba léptették.  

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...