Francia vacsora az Egykettőben

A múltkori Gourmet Guides által rendezett vacsoraesten a mesés Indiába látogattunk. Mostani vacsoránkon az Egykettő Borbisztróban, a francia konyhával ismerkedtünk!

A francia az egyetlen konyha a világon, amelyet az UNESCO a szellemi világörökség részének nyilvánított. Szinte az összes konyhára hatással volt, híres ételeit a világ minden tájain készítik. Legyen szó alapanyagról, technológiáról, terítésről, mindig úttörő szerepet játszanak a kulináriában. Most a Gourmet Guides vacsoraestjén ismerkedhettünk meg kicsit közelebbről a francia konyhával, igen illusztris környezetben, az Ybl Palotában lévő Egykettő Fröccsliget és Borbisztróban. Az Egykettő séfjei maguk is eltöltöttek jó pár hónapot francia földön, így megbízható forrásból kaptuk a különleges francia menüsort, természetesen a hozzájuk illő borokkal együtt!

Igazi olasz konyha ez a Da Mario >>

A vacsoraestet az étterem házi sütésű kenyerével és vajával kezdtük – részemről nagyon örültem neki, mert egy vendéglátó-ipari egységről rengeteget elárul, hogy milyen kenyeret kínálnak. A friss kenyér és vaj párosítása pedig az egyik legegyszerűbb, de legfinomabb párosítás – tökéletesen illik egy francia vacsoraesthez. Hideg előételnek kacsamájat kaptunk tokhallal és mangóval, hozzá pedig egy könnyed chardonnay-t. A séfek szerint a libamáj-nagyhatalom Franciaország mostanában egyre gyakrabban használja a kacsamájat. A tokhal, amely nálunk kevéssé ismert, nagyon jól harmonizált vele, kissé zsíros, füstölt mivolta remekül kiemelte a kacsamájat, a savanykás mangó pedig illett mindkettőhöz. Bár a francia nem egy leveses nép, mi most mégis kaptunk egy kis ízelítőt: a lágy ízű, tejszínes kucsmagomba krémlevesen a kecskesajt volt a korona. A meleg előétel egy újhullámos francia falat volt: rák papírropogósban, avokádókrémmel, na meg egy könnyű, francia rozéval, amely jól illett a rák enyhe ízéhez.

Sör ÉS falatozás >>

A főétel egy igazi klasszikus volt, a híres burgundi marha, amelyet tradicionálisan nyakból készítenek. A felszolgált fogás nem a megszokott, kockára vágott ragu volt, hanem egész hússzeletek zöldséges burgundi szószban házi burgonyakrokettal. Kísérőül egy testes, francia cabernet-t kaptunk, mely a magyar borokhoz képest kevesebb tanninnal járult hozzá a főfogás ízeinek kiemeléséhez. Mivel egy francia menüsort ehettünk végig, nem maradhatott ki a macaron, hiszen évek óta francia trendsütinek számít – mi most egy chilis falatkát kóstolhattunk meg, mint elődesszertet. A fődesszert pedig egy csodálatos moelleux, vagyis olvadós belsejű csokidesszert volt passió sorbettel, mely savanykás ízével remekül harmonizált a tömény, vajas-csokis csodával. A bor itt sem maradhatott el, de a magyaros, édes fehér desszertbor helyett egy szerényebb vöröset kaptunk, amely nem magas cukorfokával, hanem csokoládés ízével és illatával érdemelte ki a kísérő szerepet.

Ismét az utcán ettünk >>

A vacsorát a már megszokott módon a házigazda, a Gourmet Guides moderálta – a fogások között kisebb interjúkat készítettek a menüsort megalkotó szakácsokkal, Giczi Andorral és Nagy Szabolccsal, a sommelier-vel, aki a borokat társította a fogásokhoz, és ők maguk is sok érdekes információt elárultak a francia gasztronómiáról, az étkezési szokásokról és a tájegységenként változó konyháról. A vacsora végén a szokásos módon ajándékokat sorsoltak ki a résztvevők között – a szerencsések gasztronómiai magazinnal, francia szakácskönyvvel és egy finom, francia borral távozhattak. Mi ismét nagyon jól éreztük magunkat, és alig várjuk, hogy a következő ország kulináriájába is betekintést nyerhessünk!

A Gourmet Guides programjairól bővebben itt olvashattok >>

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...