Francia sztárséfek Budapesten

Lyon a francia gasztronómia fővárosa. Aki már járt ott, biztosan nem felejti, aki még nem, annak pedig látnia kell! Miért? A Budapestre érkezett lyoni sztárséfek megmutatják!

Van, ami még Párizson is túltesz Lyon nemcsak Franciaország, hanem a világ kulináris fővárosa is. Szerencsés földrazi helyzetének köszönhetően a környékén a mediterrán éghajlat finomságai éppúgy megtalálhatóak, mint a magaslaton készülő kézműves sajtok és a napfényt igénylő szőlőszemekből préselt finom borok. A gasztronómia szerelmeseinek ezrei keresik fel évente a Rhone-Alpes régió fővárosát, hogy elmerüljenek az éttermek, vinotékák, sajtboltok és piacok tengerében. A Francia Idegenforgalmi Hivatal és az Air France most Budapestre hozott egy illusztris csapatot, hogy ízelítőt adjanak a francia város gasztronómiájából. Az Air France pár hónapja rendszeres járatokat indít Budapestről Lyonba, így, ha belekóstolnátok a kulináris főváros ízeibe, bármikor megtehetitek!

Az öttagú küldöttség két estén keresztül készített exkluzív vacsorát a Grasham Palotában megrendezett gálaesten, csütörtök délelőtt pedig egy szezonális, magyar alapanyagokból készített ebédet készítettek a Chefparade főzőiskolában. Előzetesen kilátogattak a Nagycsarnokba, és ők válogatták össze az ebédhez a helyi hozzávalókat Mautner Zsófia segítségével, aki az ebéd háziasszonya volt. És kik voltak, akik jóllakatták a vendégeket? Mathieu Viannay, a La Mére Brazier séfje, aki 2008-ban, összesen fél évvel azután, hogy átvette az éttermet, rögtön két Michelin-csillagot is szerzett. Ő készítette az előételt, szezonális téli zöldségekből, céklából, csicsókából, retekből, zellerből és szarvasgombából. A főfogásról Joseph Viola gondoskodott, ő mézes-paprikás-fokhagymás pácban konfitált mangalicát és gombába töltött dauphne-i burgonyát kínált mellé.

{ GALÉRIA = title:Lyoni%20szt%C3%A1rs%C3%A9fek%20a%20Chefparade%20f%C5%91z%C5%91iskol%C3%A1ban, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21 }

A desszertet Sebastien Boillet cukrász-csokoládémester szolgáltatta kétféle macaron és egy újragondolt tarte tatin formájában. A főétel és a desszert között a sajtmester, Bernard Mure Ravaud, mutatta be többek között saját sajtjait is. A kitűnő fogásokhoz és sajtokhoz illő borokkal Georges Dos Santos mester sommelier ismertetett meg minket, aki többek között arról híres, hogy vinotékája 50(!) Michelin-csillagos étterembe szállít bort. Az ebédet lezárandó, pedig megkóstolhattuk a Charteuse-t, a régió híres likőrjét, amelyet szerzetesek készítenek titkos recept alapján, több mint 130-féle gyógynövényből! (x)

Információk a BudapestLyon repülőjáratról >>

A Francia Idegenforgalmi Hivatal hivatalos oldala >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...