Amennyiben készítettünk már életünkben francia hagymalevest, tudhatjuk, hogy pár apró trükk és fondorlat megkülönbözteti ezt a receptet egy teljesen átlagos, hagymát tartalmazó levestől. Mint a francia konyhában oly’ gyakran, ezeket a kis lépéseket nem érdemes eltrehánykodni, ugyanis ezek adják a francia hagymaleves valódi zamatát és különlegességét. Lássuk, mely buktatókat érdemes elkerülni a siker érdekében.
Túl kevés ideig dinszteled a hagymát
Mivel a levesben zöldségként egyedül a hagyma szerepel, és mivel ez adja majd az egész étel fő ízét, gondoskodnunk kell arról, hogy minden fikarcnyi aromát kinyerjünk belőle a főzés során.
Ezért, amikor pároljuk a hagymát, ne csak dinszteljük, hanem karamellizáljuk: alacsony lángon, fedő alatt, néha megkeverve pároljuk, míg szinte édes nem lesz.
„Nyersen” hagyod a lisztet
A francia hagymaleves egy fontos mozzanata, amikor a hagymás alapot liszttel megszórva gondoskodunk a későbbi sűrű állagról. Zöldséglevesek körében igen ritka ez a behabarós technika, itt azonban elengedhetetlen a végső élmény elérése érdekében.
Azonban kiemelten fontos, hogy a megfőtt leves ne legyen lisztízű: alaposan pirítsuk le a hagymás, olajos fazékban a lisztet, csakúgy, mintha rántást készítenénk.
Kihagyod a bort
Ahogy a rizottó sem lenne ugyanolyan egy löttyintésnyi alkohol nélkül, a hagymalevesnek is szüksége van erre a korty borra. Ne aggódjunk, az alkoholtartalom úgyis elfő belőle, ami viszont hátramarad – a fehérbor karakteres aromája – az szerves részét képezi ennek a francia fogásnak.
Vizet használsz alaplé helyett
Megannyi receptben, ami alaplevet kér tőlünk, használhatunk bátran vizet, anélkül, hogy íztelenebb ételt kapnánk a végén. Nem úgy a francia hagymaleves: itt kifejezetten fontos, hogy hús- vagy zöldséglével öntözzük a csodásan puhára párolt hagymaszálakat.
Nem tolod be a sütőbe
A francia hagymaleves (ha jól csináljuk) persze már akkor is isteni, ha elkészült a lábasban. Sokan már ekkor tálalják, pirítóssal és reszelt sajttal, teljesen megfeledkezve egy igen fontos mozzanatról.
Miután megfőtt, a levest kanalazzuk kerámiatálkákba, amelyek aljára helyezzünk pár szelet baguette-et (lehet száraz is).
Majd a leves tetejét is lássuk el kenyérrel és sajttal, és ekkor mehet a sütőbe az összes tálka. Felső sütési vagy grillező funkción pirítsuk, 200 fokon, nagyjából 10 percig, vagy amíg a sajt és a felső pirítósok aranybarna színt nem kapnak. Bon appetit!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a hasznos konyhai tippeket is tedd el: