Így töltsd ropogós cipóba a levest, hogy ne ázzon szét

Ősszel nemcsak a kalóriadúsabb fogásokat kedveljük, hanem a tartalmasabb, melengetőbb ízeket is. Mikor máskor esne jobban egy jó meleg leves, mint egy hideg őszi vagy téli estén? Még finomabbá tehetjük a krémleveseket, ha nem tányérban, hanem egy ősi eljárást megidézve cipóban tálalva kínáljuk őket. Hogyan kell ezt jól csinálni?

Míg régen minden folyékony fogást kenyérbe vagy cipókba töltve tálaltak, még mindig sok nemzet konyhájában megtalálható ez az egyszerű, és egyben ízletes eljárás. Mivel a kenyér egyszerre tányérként és kísérő köretként is funkcionál, rendkívül praktikus így tálalni a finomságokat, csak arra kell figyelni, hogy egészen az étkezés végééig tányérként is funkcionáljon a cipónk, és ne ázzon át, pépes főzelékké változtatva az egész ételt, amit nem szívesen fogyaszt el az ember.

Így töltsd ropogós cipóba a levest, hogy ne ázzon szét

Sok helyen a francia hagymalevest, a különböző fűszeres krémleveseket, de a húsos, ragus fogásokat is tálalják cipóban – és ha jól csinálják, tényleg rendkívül laktató finomságokat lehet így készíteni, ha pedig a kenyér ízesítésével is játsszunk, plusz különleges ízeket, fűszerezéseket is adhatunk az ételekhez.

Ők is mehetnek cipóba:

Az eredeti sokac cserepes bab

A sokac bab (amit neveznek sokác babnak, köcsögös babnak, csupros babnak vagy fazekas babnak) egy Mohács-környéki specialitás, amit kizárólag gömbölyded alakú, megfelelő belső ívvel ...

De nemcsak levest vagy raguszerű egytálételeket lehet kenyérbe tölteni, de a kenyereket, bagette-eket beirdalva és megtöltve készíthetünk laktató kísérő fogásokat is, amiket aztán egy leves mellé kínálhatunk. Ezeket általában fűszeres vajjal és különböző, zsíros és jól olvadó sajtokkal szokták megtölteni. Van, amikor a kenyér közepét kivágják, és ide töltik a sajtos, vajas, fokhagymás tölteléket, máskor keresztirányban irdalják be a kenyeret, és ezekbe a réseket kenik meg fűszeres vajjal, töltik meg fokhagymával és/vagy sajtokkal. Egy dologra kell minden ilyesfajta ételnél figyelni:

egyrészt nem érdemes spórolni a töltelékek mennyiségén és minőségén – annál finomabb lesz ugyanis, minél gazdagabban megtöltjük a kenyeret, másrészt hiába kap majd nagyobb hangsúlyt az olvadós, zsíros töltelék, ha rossz minőségű kenyérbe töltjük, nem lesz olyan finom.

Ha nem is a legdrágább, kézműves kenyereket használjuk erre, figyeljünk arra, hogy friss és finom, tartalmas kenyérbe töltjük, úgy lesz igazán jó ráharapni a fűszeres szeletekre.

Camembert cipóban

Ősz van, köd, meg nyálka odakint? Na ezt a receptet még egy nagyon kezdő is hamar összedobja, és már nem is olyan nagy baj az a hideg... :)

Hagyományos francia hagymaleves

Aki a hagymát szereti, az ezt a receptet imádni fogja, ennyi hagymát ugyanis semmi másban nem eszünk meg egyszerre. Hagymalevest már az ókori rómaiak is fogyasztottak, később pedig az egyik ...

Hogy ne ázzon szét?

A levesek esetében is fontos szempont a kenyér minősége: a gyorsított kelesztéssel készülő, pillekönnyű és felfújt pékáru itt sem jó megoldás: hiába tűnik méretre megfelelőnek, pillanatok alatt átázik, mivel nincs rendes kérge az ilyen péksüteményeknek. Itt vagy a házi – és épp ezért óhatatlanul tömörebb, konzisztensebb – cipókat és zsemléket ajánljuk vagy azokat a kovásszal készülő, kézműves darabokat, amelynek a héja már-már túl vastagnak és keménynek tűnik.

Ez a vastagság és szinte kőkeménynek tűnő héj lesz az, amiért tökéletes lesz számunkra a cipó, amibe például krémlevest készülünk tölteni. A belsejét egy kanállal vájjuk ki, és ki ne dobjuk, hiszen remek kruton készíthető belőle egy következő leveshez.

Fontos!

Az így elkészült ki tálba közvetlenül a tálalás előtt merjük csak bele a levest, hogy a forró finomságot kanalazva szép lassan ázzon csak át a kenyerünk, épp annyira, hogy mindig lehessen néhány finom falatnyit lekapargatni a belső oldaláról evés közben.

Ha jól dolgoztunk, az étkezés végére épp annyira ázik majd át a cipó, hogy pár könnyed mozdulattal akár szét is szedhető, és akinek van még hely a gyomrában, be is tudja lakmározni az egész fűszeres, ízes kenyeret úgy, hogy egy morzsa sem marad belőle.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További inspirációt szerezhetsz innen:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...