Így töltsd ropogós cipóba a levest, hogy ne ázzon szét

Ősszel nemcsak a kalóriadúsabb fogásokat kedveljük, hanem a tartalmasabb, melengetőbb ízeket is. Mikor máskor esne jobban egy jó meleg leves, mint egy hideg őszi vagy téli estén? Még finomabbá tehetjük a krémleveseket, ha nem tányérban, hanem egy ősi eljárást megidézve cipóban tálalva kínáljuk őket. Hogyan kell ezt jól csinálni?

Míg régen minden folyékony fogást kenyérbe vagy cipókba töltve tálaltak, még mindig sok nemzet konyhájában megtalálható ez az egyszerű, és egyben ízletes eljárás. Mivel a kenyér egyszerre tányérként és kísérő köretként is funkcionál, rendkívül praktikus így tálalni a finomságokat, csak arra kell figyelni, hogy egészen az étkezés végééig tányérként is funkcionáljon a cipónk, és ne ázzon át, pépes főzelékké változtatva az egész ételt, amit nem szívesen fogyaszt el az ember.

Így töltsd ropogós cipóba a levest, hogy ne ázzon szét

Sok helyen a francia hagymalevest, a különböző fűszeres krémleveseket, de a húsos, ragus fogásokat is tálalják cipóban – és ha jól csinálják, tényleg rendkívül laktató finomságokat lehet így készíteni, ha pedig a kenyér ízesítésével is játsszunk, plusz különleges ízeket, fűszerezéseket is adhatunk az ételekhez.

Ők is mehetnek cipóba:

De nemcsak levest vagy raguszerű egytálételeket lehet kenyérbe tölteni, de a kenyereket, bagette-eket beirdalva és megtöltve készíthetünk laktató kísérő fogásokat is, amiket aztán egy leves mellé kínálhatunk. Ezeket általában fűszeres vajjal és különböző, zsíros és jól olvadó sajtokkal szokták megtölteni. Van, amikor a kenyér közepét kivágják, és ide töltik a sajtos, vajas, fokhagymás tölteléket, máskor keresztirányban irdalják be a kenyeret, és ezekbe a réseket kenik meg fűszeres vajjal, töltik meg fokhagymával és/vagy sajtokkal. Egy dologra kell minden ilyesfajta ételnél figyelni:

egyrészt nem érdemes spórolni a töltelékek mennyiségén és minőségén – annál finomabb lesz ugyanis, minél gazdagabban megtöltjük a kenyeret, másrészt hiába kap majd nagyobb hangsúlyt az olvadós, zsíros töltelék, ha rossz minőségű kenyérbe töltjük, nem lesz olyan finom.

Ha nem is a legdrágább, kézműves kenyereket használjuk erre, figyeljünk arra, hogy friss és finom, tartalmas kenyérbe töltjük, úgy lesz igazán jó ráharapni a fűszeres szeletekre.

Hogy ne ázzon szét?

A levesek esetében is fontos szempont a kenyér minősége: a gyorsított kelesztéssel készülő, pillekönnyű és felfújt pékáru itt sem jó megoldás: hiába tűnik méretre megfelelőnek, pillanatok alatt átázik, mivel nincs rendes kérge az ilyen péksüteményeknek. Itt vagy a házi – és épp ezért óhatatlanul tömörebb, konzisztensebb – cipókat és zsemléket ajánljuk vagy azokat a kovásszal készülő, kézműves darabokat, amelynek a héja már-már túl vastagnak és keménynek tűnik.

Ez a vastagság és szinte kőkeménynek tűnő héj lesz az, amiért tökéletes lesz számunkra a cipó, amibe például krémlevest készülünk tölteni. A belsejét egy kanállal vájjuk ki, és ki ne dobjuk, hiszen remek kruton készíthető belőle egy következő leveshez.

Fontos!

Az így elkészült ki tálba közvetlenül a tálalás előtt merjük csak bele a levest, hogy a forró finomságot kanalazva szép lassan ázzon csak át a kenyerünk, épp annyira, hogy mindig lehessen néhány finom falatnyit lekapargatni a belső oldaláról evés közben.

Ha jól dolgoztunk, az étkezés végére épp annyira ázik majd át a cipó, hogy pár könnyed mozdulattal akár szét is szedhető, és akinek van még hely a gyomrában, be is tudja lakmározni az egész fűszeres, ízes kenyeret úgy, hogy egy morzsa sem marad belőle.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További inspirációt szerezhetsz innen:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek