Főzz úgy, mint Hannibal!

Hannibal a sorozat egyik epizódjában agyagban sült vacsorát szolgál fel a chesapeake-i mészárosnak vélt Gideonnak, ehhez pedig saját maga készít „agyagedényt.” Lássuk!(X)

Őseink sokszor sütöttek agyagban – ástak egy gödröt, amibe tüzet raktak, majd ebben készítették el a napi betevőt. Később ugyanezt a technikát már kemencében alkalmazták. Aztán – jóval később – megjelentek az általunk is jól ismert római tálak.

Az agyagban sütés előnyei és hátrányai

Az agyagkéreg légmentesen lezárja a sütni kívánt ételt, így az a saját gőzében készül el, és az összes ízanyag benne marad. Amellett, hogy jóval intenzívebb ételt kapunk, sokkal porhanyósabb is lesz a végeredmény, hiszen nem tud kiszáradni a benne sütött hús.

Bár kemencére nincs szükség az elkészítéséhez - így otthon is bárki elkészítheti - , azért nem egy egyszerű vagy épp hétköznapi technika, hiszen sok türelmet és időt igényel. De ami jó hír, hogy nem egy költséges módszer. Egyszer mindenképp érdemes kipróbálni.

Az agyaggal borított, töltött dagadó

Agyagot már bármelyik hobbi boltban vásárolhatunk, azonban egyre érdemes ügyelni: semmiképp ne érjen közvetlenül az ételhez – érdemes tehát fóliába vagy káposztalevelekbe tekerni előtte a sütni kívánt alapanyagokat!

Bacon káposztaágyon

Elkészítése

Terítsünk le egy jó nagy alufóliát, majd fektessük rá a káposztaleveleket. Szorosan egymás mellé téve helyezzünk a levelekre bacont, és erre tegyük rá a húst. Ez lehet csirke, kacsa vagy épp dagadó, ahogyan mi is készítettük. Persze nem ám csak úgy magában, hanem megtöltve jó sok gombával és májjal. Ha már Hannibal, maradjunk autentikusak. Nemde?

Gombával töltött dagadó agyagban sütve recept

Több mint 1,5 kg hús nagyjából 2 órán át sült a sütőben, 2-3 cm vastagságúra nyújtott agyagban. Utóbbit egyszerűen csak ráterítettünk, ügyelve arra, hogy tényleg mindenhol jól lezárjuk vele az ételt!

Az agyagban sült töltött dagadó készresülve

Sütés közben persze jó eséllyel megrepedezik, de ne essünk kétségbe, addigra már eléri a kellő hatást. (X)

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Almakompót cukormentesen

Az almakompótot az év minden napján tudnánk enni, de a téli ünnepi időszakban kimondottan jól párosítható a sült kacsával, vagy más ünnepi ételekkel is. Ősszel készíthetjük ...

Vaníliakrémes máktorta

Ez a torta pl. az ünnepi asztalon is megállja majd a helyét. A kevert tésztába került pl. egy kevés előzőleg megpörkölt mák, mert a mákos bejgli mellett szeretem egy-egy süteményben is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...