Főzz gyökérzöldségekkel!

Mivel nyakig benne vagyunk a gyökérzöldségek szezonjában, összekaptam pár ötletet, melyekkel a hagyományos recepteken túl is lehet újat alkotni.

Választottaim: sárga- és fehérrépa, cékla, valamint a zellergumó. Első blikkre a végtelen számú leves lehetősége rémlik fel, persze a hideg megérkeztével laktató krémlevesekre gondolok első sorban. Elég megtanulni, hogy melyik zöldség milyen fűszerrel ízlik neked a legjobban, és onnantól kezdve tényleg ezerféle változatban készítheted őket. A gyökérzöldségek hiperegészségesek, olcsók és nagyon finomak, használd őket bátran - alkoss új ízeket, recepteket!

Cékla

Hámozni speckó kesztyűben is szokás, mivel szépen otthagyja a színét a kezeden, néhány kézmosás után viszont nyoma sem marad. Sütve, főzve, párolva: lehet belőle leves, például a már jól ismert ukrán céklaleves, a borscs, amit nemrégiben ízHuszár meg is főzött, és cikkében megosztotta veletek a tapasztalatait. Salátaként is kiváló, illetve remek köret, ha puhára sütöd és kevés burgonyával, esetleg tejszínnel összeturmixolod.

Zeller

Azt hiszem, a húsleves ízesítésétől elrugaszkodva a zeller igazi dolga, hogy krémleves legyen belőle: kell mellé kis csicsóka, hagyma, a tetejére kevés pirított dió vagy mandula, és kész is. Nagy trükkök itt sincsenek, főzzük és turmixoljuk - minél hosszabban főzöd, annál finomabb, karakteresebb lesz a krémleves íze. Vagy! Ha eddig nem próbáltad a Waldorf-salátát, akkor éppen itt az ideje. Ez reszelt zellerrel, almával, sajttal és majonézszerű öntettel készül - téli vitaminforrásnak tökéletes!

Sárgarépa

Az egyik kedvenc receptem, ami annyira egyszerű, hogy még receptként sem töltöttem fel az oldalra: sárgarépát és kevés burgonyát megfőzök két bio leveskockával, ezeket előzetesen vöröshagymán megpirítok, hozzáadva egy kis őrölt koriandert. A végén chili, turmix és készen is van a tökéletes esti leves. Ha már sárgarépa, említést érdemel a répatorta is, aki még nem próbálta, feltétlenül tegye meg!

Petrezselyemgyökér

Ez egy viszonylag hálátlan sorsú zöldség, amit a klasszikus húslevesen kívül másba nem nagyon használunk. Mindezek ellenére zöldségpürékbe, tehát köretek egészségesebbé, változatosabbá tételéhez is felhasználható, de vigyázni kell, ne használjunk belőle sokat, különben teljesen eluralja az étel ízét.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...