Főzz gyökérzöldségekkel!

Mivel nyakig benne vagyunk a gyökérzöldségek szezonjában, összekaptam pár ötletet, melyekkel a hagyományos recepteken túl is lehet újat alkotni.

Választottaim: sárga- és fehérrépa, cékla, valamint a zellergumó. Első blikkre a végtelen számú leves lehetősége rémlik fel, persze a hideg megérkeztével laktató krémlevesekre gondolok első sorban. Elég megtanulni, hogy melyik zöldség milyen fűszerrel ízlik neked a legjobban, és onnantól kezdve tényleg ezerféle változatban készítheted őket. A gyökérzöldségek hiperegészségesek, olcsók és nagyon finomak, használd őket bátran - alkoss új ízeket, recepteket!

Cékla

Hámozni speckó kesztyűben is szokás, mivel szépen otthagyja a színét a kezeden, néhány kézmosás után viszont nyoma sem marad. Sütve, főzve, párolva: lehet belőle leves, például a már jól ismert ukrán céklaleves, a borscs, amit nemrégiben ízHuszár meg is főzött, és cikkében megosztotta veletek a tapasztalatait. Salátaként is kiváló, illetve remek köret, ha puhára sütöd és kevés burgonyával, esetleg tejszínnel összeturmixolod.

Zeller

Azt hiszem, a húsleves ízesítésétől elrugaszkodva a zeller igazi dolga, hogy krémleves legyen belőle: kell mellé kis csicsóka, hagyma, a tetejére kevés pirított dió vagy mandula, és kész is. Nagy trükkök itt sincsenek, főzzük és turmixoljuk - minél hosszabban főzöd, annál finomabb, karakteresebb lesz a krémleves íze. Vagy! Ha eddig nem próbáltad a Waldorf-salátát, akkor éppen itt az ideje. Ez reszelt zellerrel, almával, sajttal és majonézszerű öntettel készül - téli vitaminforrásnak tökéletes!

Sárgarépa

Az egyik kedvenc receptem, ami annyira egyszerű, hogy még receptként sem töltöttem fel az oldalra: sárgarépát és kevés burgonyát megfőzök két bio leveskockával, ezeket előzetesen vöröshagymán megpirítok, hozzáadva egy kis őrölt koriandert. A végén chili, turmix és készen is van a tökéletes esti leves. Ha már sárgarépa, említést érdemel a répatorta is, aki még nem próbálta, feltétlenül tegye meg!

Petrezselyemgyökér

Ez egy viszonylag hálátlan sorsú zöldség, amit a klasszikus húslevesen kívül másba nem nagyon használunk. Mindezek ellenére zöldségpürékbe, tehát köretek egészségesebbé, változatosabbá tételéhez is felhasználható, de vigyázni kell, ne használjunk belőle sokat, különben teljesen eluralja az étel ízét.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...