Választottaim: sárga- és fehérrépa, cékla, valamint a zellergumó. Első blikkre a végtelen számú leves lehetősége rémlik fel, persze a hideg megérkeztével laktató krémlevesekre gondolok első sorban. Elég megtanulni, hogy melyik zöldség milyen fűszerrel ízlik neked a legjobban, és onnantól kezdve tényleg ezerféle változatban készítheted őket. A gyökérzöldségek hiperegészségesek, olcsók és nagyon finomak, használd őket bátran - alkoss új ízeket, recepteket!
Cékla
Hámozni speckó kesztyűben is szokás, mivel szépen otthagyja a színét a kezeden, néhány kézmosás után viszont nyoma sem marad. Sütve, főzve, párolva: lehet belőle leves, például a már jól ismert ukrán céklaleves, a borscs, amit nemrégiben ízHuszár meg is főzött, és cikkében megosztotta veletek a tapasztalatait. Salátaként is kiváló, illetve remek köret, ha puhára sütöd és kevés burgonyával, esetleg tejszínnel összeturmixolod.
Zeller
Azt hiszem, a húsleves ízesítésétől elrugaszkodva a zeller igazi dolga, hogy krémleves legyen belőle: kell mellé kis csicsóka, hagyma, a tetejére kevés pirított dió vagy mandula, és kész is. Nagy trükkök itt sincsenek, főzzük és turmixoljuk - minél hosszabban főzöd, annál finomabb, karakteresebb lesz a krémleves íze. Vagy! Ha eddig nem próbáltad a Waldorf-salátát, akkor éppen itt az ideje. Ez reszelt zellerrel, almával, sajttal és majonézszerű öntettel készül - téli vitaminforrásnak tökéletes!
Sárgarépa
Az egyik kedvenc receptem, ami annyira egyszerű, hogy még receptként sem töltöttem fel az oldalra: sárgarépát és kevés burgonyát megfőzök két bio leveskockával, ezeket előzetesen vöröshagymán megpirítok, hozzáadva egy kis őrölt koriandert. A végén chili, turmix és készen is van a tökéletes esti leves. Ha már sárgarépa, említést érdemel a répatorta is, aki még nem próbálta, feltétlenül tegye meg!
Petrezselyemgyökér
Ez egy viszonylag hálátlan sorsú zöldség, amit a klasszikus húslevesen kívül másba nem nagyon használunk. Mindezek ellenére zöldségpürékbe, tehát köretek egészségesebbé, változatosabbá tételéhez is felhasználható, de vigyázni kell, ne használjunk belőle sokat, különben teljesen eluralja az étel ízét.