Főzz alkohollal - 1. rész

A borral főzés nem merül ki abban, hogy bort öntünk a pörkölt alá - nagyon sokrétű művészeti ág a főzésen belül. Új minisorozatunkban segítünk, hogy főzz jól borral!

Alkohollal való főzésről cikket írni hamvába halt ötlet, hiszen minden italhoz más alapanyag illik, a témáról pedig könyvtárnyi anyagot lehetne találni. Mégis megpróbálkozunk egy kis gyorstalpalóval - nehogy egy rosszul megválasztott ital rontsa el az egyébként tökéletesen működő receptet. Első körben néhány alapszabály, és a bor!

Bolognai ragu

Csak akkor nyúlj hozzá, ha ismered!

Alkohollal főzni jó dolog. Különleges zamatot és karaktert tud adni egy egyébként is jól működő receptnek - helyes ismeretek hiánya vagy rossz választás azonban el is tudja rontani a húsz éve működő receptünket. Alapszabályként talán azt lehetne felállítani, hogy egy alkoholos recepthez csak akkor nyúljunk hozzá nagyon kreatívan, ha valamennyit értünk az adott italhoz. Mindegy, hogy sör, bor, vagy tömény, ha nem tudunk róla sokat, akkor inkább ne kísérletezzünk, másoljunk le egy jól működő receptet - ha pedig olyan alkoholt ír, amihez nem férünk hozzá - különleges francia bort vagy belga sört - inkább olvassunk utána, hogy milyen könnyebben hozzáférhető fajtával pótolhatjuk, esetleg menjünk el egy szaküzletbe, és ott járjunk utána.

Spaghetti alla amatriciana

Kedvenc főnökömtől karácsonyra kaptam egy szuper szakácskönyvet, az olasz ételek bibliáját, a The Silver Spoont. Azzal a nem titkolt szándékkal került a céges fa alá, hogy ebből majd ...

Sűrű marhagulyás

Óriási dilemmában vagyok, hogy most a gulyás az leves vagy sem? Ti hogy tudjátok? Itt Amerikában szinte ölre megyek mindenkivel, hogy az leves. Akiket ismerek, és szóba jön a "gulash", azt ...

Csak minőséget válassz!

Az alkohollal való főzés másik alapszabálya, hogy csak minőségi alapanyagot használj. Az olcsó asztali bor nagyon jó lehet hosszúlépésnek egy forró nyári napon, de nem biztos, hogy nem rontja el a gonddal készült ételt. A sörre ugyanez igaz - ma már rengeteg kézműves sör közül választhatunk, tiszteljük meg azzal a készülő ételünket, hogy nem öntünk bele olyan lőrét, amit nem innánk meg szívesen!

Párolt lilakáposzta almával

Van pár étel, amihez alapvetően egy adott alkohol illik jobban, de ha csak úgy kísérletezgetünk, akkor engedjük szabadon a fantáziánkat. A húsokhoz alapvetően sör és bor is illik - még csak azon sem múlik, milyen hússal dolgozunk. Egy csirkéhez ugyanúgy passzolhat a fehér vagy a vörösbor, mint a sör. Régi és meglehetősen ostoba hozzáállás, hogy a fehér húsokhoz csak fehér, míg a vöröshöz csak vörös illik. A képlet ennél jóval bonyolultabb. A bor választásakor inkább az egész ételt nézzük - mennyire lesz zsíros, fűszeres, nehéz? A franciák egyik nemzeti kincse, a coq au vin szárnyas, és naná, hogy vörösborral készül!

Chorizós tészta

A hideg ellen én általában ezzel a paradicsomos, chorizo kolbászos tésztával támadok, egy kis chilivel megbolondítva. Kolbászból mindenképp puhábbat, lágyabbat válasszunk, nehogy túl ...

Coq au vin

Klasszikus francia húsétel. Eredetileg, ahogy a neve is utal rá (coq), kakasból készül. Mára azonban elterjedt más szárnyasok használata is, úgy mint a csirkéé vagy szerencsésebb ...

Egy zöldséges, kevéssé fűszeres, nem túl zsíros szárnyashoz választhatunk fehérbort, de ebben az esetben is felvetődik, hogy milyet? Könnyű levesekhez, rizses ételekhez, tésztákhoz, laza főzelékekhez és zöldségételekhez, enyhén fűszerezett halakhoz, zsenge borjúhoz könnyű fehérbor dukál - hogy milyen jegyek domináljanak benne, az maximálisan attól függ, hogy mivel fűszerezünk. Ugyanezekhez az alapanyagokhoz, ha karakteresebb fűszereket, sűrűbb, tejszínes szószokat, főleg erős ízű sajtot használunk, akkor jöhet egy testesebb fehér fajta.

Cukkiniragus fettuccine

Körültekintő összedobálása volt annak a néhány dolognak, ami a hűtőben és a kamrában árválkodott, de önmagában főételhez kevés volt. Lívi barátnőm vendégeskedett nálam, aki ...

Sajtfondue

A kedvenc turkálómban szereztem be potom összegért egy csodaszép réz fondue készletet. Nem is sejtettem, hogy az egyik legjobb fogásom - sajtszószra mindig mindenki vevő, és nincs ...

A könnyű vörösborok leginkább húsételekhez illenek. Könnyebb pörköltek, paprikások - csirke is ide tartozik - paradicsomos, fűszeres, olaszos ételek, magyaros- paprikás fogások, minden olyan, amiben megvan a megfelelő hús, fűszer és zsír ahhoz, hogy a fehérbor már ne legyen elég mellé. A testes, tanninos vörösborok abba az ételbe kerüljenek, ahol a hús is kellően karakteres - bélszín, hátszín, sűrű, erős ízű pörköltek mellé öntsük. Vigyázzunk azonban, mert a tanninok képesek nagyon intenzíven kiérződni egy-egy sokáig főzött, sűrített boros szószban vagy szaftban. Azt is tartsuk szem előtt, hogy a bor savas, így ha a recept tartalmaz ecetet, citromot, vagy bármely más savas komponenst, akkor kevesebbet tegyünk bele, nehogy a végén túltengjenek a savak és elrontsák az egész étel karakterét.

Tárkonyos csirkeragu

A tárkonyos csirkeragulevest imádjuk, de miért ne készíthetnénk el főételként? Én pontosan ezt tettem. Köretként tésztát vagy rizst is kínálhatunk hozzá.

Paradicsomos albondigas

Kedvenc spanyol tapasom, amelynek millió variánsa van. Nekem egy ehhez hasonló ízlett mind közül a legjobban. A receptet itt találtam, és kicsit alakítottam rajta.

És mi a helyzet az édesekkel? Tévhit, hogy csak desszerthez mennek - egy mézédes aszú például egy karakteres májpástétommal tökéletes párost alkot. Az édes vörösborokat ugyan csak módjával, de belefőzhetjük bármilyen gyümölcsmártásba, ha az íze illik a felszolgált húsok mellé.

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...