5 ügyes trükk, amivel lerövidítheted a főzési időt

Hogyan könnyítheted meg magadnak a főzést és más konyhai feladatokat? Íme öt tipp, ami segít, hogy több időd maradjon a pihenésre.

Az idő gyorsan telik: a munkával teli napok, az iskolai és iskolán kívüli programok mellett sokaknak a főzés is napi munka kell, hogy legyen. Az biztos, hacsak nem egy szendvicset dobunk össze, öt perc alatt semmit sem lehet elkészíteni, még egy gyors tésztának is legalább 15-20 percre van szüksége ahhoz, hogy felforrjon a víz, és megfőjön a tészta.

Éppen ezért az emberek kapva kapnak az olyan konyhai trükkökön, amelyek meggyorsítják a főzést és a konyhai készülődést. Íme néhány megoldás, ami nektek is segíthet.

5 ügyes trükk, amivel lerövidítheted a főzési időt

1. Egészséges italok télen is

Egy finom, egészséges gyümölcsturmix vagy smoothie elengedhetetlen ahhoz, hogy vitaminokkal erősítsük magunkat a téli hónapokban is. Málna, áfonya, eper vagy szeder, ezekről télen sem kell lemondani, ma már ugyanis a legtöbb hipermarket árul olyan lefagyasztott gyümölcsöket, amiket bármikor kikaphatunk a fagyasztóból. A delish.com cikke azt a konyhai trükköt ajánlja, hogy vásárlás után jól zárható tasakokba porciózzuk a gyümölcsöket, így azokat reggelente 5 perc alatt kiolvaszthatjuk, és dobhatjuk is a turmixba, melybe ezután simán kerülhet még banán, narancs, grapefruit és valamilyen növényi tej. Reggeli egészségbomba öt perc alatt? Így könnyen megy!

2. Pesztót a pasztába!

A pesztó az egyik legjobb dolog, ami egy egyszerű tésztával történhet. Legyen házi vagy bolti verzió, mindkettő könnyen összekeverhető egy frissen kifőtt tésztával. Mi inkább azt ajánljuk, készítsd el te otthon ezt az egyszerű, de nagyszerű szószt (íme néhány recept is), a pesztó ugyanis az olajnak köszönhetően hetekig eláll a hűtőben, bármikor bevethető, gyors ebédekhez és vacsorákhoz nem is kell mást tenned, mint gyorsan kikapni a hűtőből.

Reteklevélpesztó

Nagy pazarlás, ha a friss retek levelét otthagyjuk a piacon. Ebből a zöldből is számos finomság készülhet (például krémleves, pesto vagy mártás), ezért használjuk ki a retekszezont, ...

Rukkolapesto

Ízletes pestot szinte bármiből lehet készíteni, most a kesernyés rukkolára került a sor. A lelkét a pirított olajos magvak, az olíva- és tökmagolaj, illetve egy kevés fokhagyma adja.

Krémes fodroskel-pestós spagetti

Szinte bármiből lehet pestót készíteni. Lényeg, hogy a fokhagyma, az olajos magvak és parmezán szentháromsága ne törjön meg. Nagy kedvenceim közé tartoznak az élénkzöld szószok és ...

3. Néhány előrecsomagolt étel sosem árt

A hét elején mindenki szereti megmenteni a hétvégéről maradt maradékokat. Ahhoz, hogy finom, gusztusos és laktató ételeket tudj pikkpakk varázsolni az asztalra, érdemes lehet néhány már előre elkészített alapanyagra beruházni.

A húsos maradékok némi zöldséggel tökéletesen belepakolhatóak egy-egy tortillatekercsbe (vagy készíthetünk belőlük újragondolt hortobágyi palacsintát), a 10 perc alatt kisüthető pékárukat is bármikor elő lehet venni, ha gyors és meleg reggelire vagy vacsorára vágyunk.

A húsos maradékok némi zöldséggel tökéletesen belepakolhatóak egy-egy tortillatekercsbe

Zabkása, quinoa, vöröslencse, konzervzöldségek, tartós élelmiszerekből mindig érdemes otthon is tartani egy-egy csomagot, hiszen ezek sokáig tárolhatóak és néhány perc alatt gyorsan kombinálhatóak az otthon található maradékokkal.

4. Szeletelj előre!

A főzésnél a legtöbb időt általában az előkészítés veszi el. Zöldségek és hús esetében is lehetünk előrelátóak, így például érdemes lehet hétvégén előre leszeletelni a hagymát, paprikát, csirkehúst, hogy ezek a fagyasztóból elővéve bármikor gyorsan felhasználhatóak legyenek.

Porciózz előre!

Az előre felvágott/kockázott csirke gyorsabban kiolvad, ugyanígy érdemes lehet a darált húsokat is vásárlás után átrakni egy zárható zacskóba, kicsit szétnyomkodni, és úgy berakni a jéghűtőbe (így nemcsak kevesebb helyet foglal, de a levegő kiszorítása miatt hamarabb fel fog olvadni).

5. Készülj előre!

Itthon még némi népszerűsítésre szorul, Amerikában azonban több tízezren esküsznek az előkészítési módszerre. Az angolul csak meal prep néven futó módszer lényege, hogy az emberek már napokkal, extrém esetben hetekkel korábban előkészülnek a főzésre.

Nem is gondolnánk, mennyivel megkönnyíti például az életet az, ha már hétvégén megtervezzük a következő heti menüt. Így nemcsak hogy nem kell gondolkodnunk hétfő este azon, mi legyen a vacsora, csomó pénzt is megspórolhatunk, az egész hétre megtervezett menüvel ugyanis nem esünk az impulzusvásárlás hibájába, a boltban csak azokat a hozzávalókat fogjuk megvásárolni, amik feltétlenül kellenek a főzéshez.

A menü tervezésénél már előre láthatjuk azt is, milyen maradékmentő ételt tudunk majd készíteni fillérekből.

Ha jobban belegondolunk, az előző öt tipp mind abban segít nekünk, hogy tudatosabban készüljünk elő a főzésre, ezzel nem csak időt, energiát vagy pénzt spórolva.

Forrásunk volt.


További tippeket itt találsz:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...