Súlyosan károsíthatja egészségünket a főzés

Egy friss kutatásból kiderült, hogy cseppet sem veszélytelen az otthonfőzés.

A főzés sokak számára igazi hobbi, mely megnyugtatja és teljes mértékben kikapcsolja őket. Éppen ezért sok időt töltenek a konyhában és szívesen készítenek a család apraja nagyjának finom falatokat. Ezzel azonban komoly veszélynek teszik ki magukat, derült ki egy kutatásból.

Súlyosan károsítja egészségünket a főzés

Bizonyos ételek főzése szennyező anyagok felszabadulását idézi elő, melyek növelik a tüdőbetegségek kockázatát. Már korábbi kutatások rámutattak arra, hogy a szakácsok krónikus betegségei és a főzés során keletkező károsanyag-kibocsátás között összefüggés van.

A British Columbia Egyetem szakemberei elemezték, hogy az olyan népszerű ételek készítése során, mint a palacsinta vagy a sült zöldségek, milyen vegyi anyagok keletkeznek.

A kutatók megállapították, hogy az ételkészítés alkalmával széntartalmú aeroszolok, kis részecskék vagy folyadék cseppek keletkeztek a levegőben. Végül azt a konklúziót vonták le, hogy a főzés során keletkező károsanyag-kibocsátás megegyezik a szabadban mért környezetszennyezés mértékével.

A következő lépésben azt kell meghatároznunk, hogy ez az oxidáns anyag milyen hatással lehet az emberre, és pontosan mennyit lélegzünk be belőle főzés közben

– mondta el Nadine Borduas-Dedekind, a tanulmány vezetője.

A szakértők azt javasolják, hogy a főzés alkalmával szellőztessünk minél többet, és ha lehetséges, használjunk légszűrőt.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...