A főzelékeket mindenki szereti! Ha nem is rajongsz mondjuk a tökfőzelékért vagy a spenótért, akkor például a krumpliból vagy zöldborsóból főzöttért biztosan odavagy, ez egy megunhatatlan ételműfaj.
Sok-sok érv szól amellett, hogy rendszeresen főzzünk főzeléket!
- A kisbabák egyik első tápláléka
- Olcsó, akár maradék zöldségből is készítheted
- Az egyik leggyorsab fogás!
- Minden szezonban szezonja van
- Laktató, mégis könnyű
- Ebédre és vacsorára is megállja a helyét
- Kezdő szakácsoknak sem nagy kihívás, ellenben a sikerélmény garantált!
- Vegetáriánusoknak kötelező!
Miből lesz a csemege?
Próbáljuk a hosszúra nyúlt telet felejteni, eszünkbe sem jutna „téli" főzelékeket készíteni! A babfőzelékek, sárgaborsópürék, lencsefőzelékek, paradicsomos káposzták, kelkáposzta-főzelékek végre nyári álmukat alhatják, talán csak a krumplifőzelékek kapnak tavaszi kegyelmet. Ha maradt még a mélyhűtődben fagyasztott zöldség, itt az ideje, hogy gyorsan megszabadulj tőle, hamarosan úgyis csak a friss főzelékfélékhez lesz ihleted. A morzsolt, tejes, jégbe zárt kukorica például remek alap lehet, de a fagyasztást szintén jól viselő brokkolival és karfiollal sem érdemes tovább várni.
Spenótmarketing
A spenót igazán szerencsés, hogy olyan bátor és erős reklámarcot tudhat magának, mint Popeye! De nincs is igazán szüksége marketingre, hiszen a friss spenót az egyik legjobb, ami tavasszal terem! És annak ellenére érdemes rendszeresen beiktatnod az étrendedbe, hogy az ultramagas vastartalmáról szóló tények tévhitnek bizonyultak. A harapnivalóan zöld levelek ugyanis ezen kívül is rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak. Ideális esetben nyersen kellene fogyasztanunk, de saláta, tésztaétel vagy leves is készülhet belőle. Nem beszélve a fantasztikus főzelékekről!
Még több spenótfőzeléket itt találsz >>
Saláta mint főzelék
Igazságtalanság a fejes salátára nézve, ha csak és kizárólag ecetes lében tudjuk elképzelni, például a tojásos nokedli oldalán. Ha gyors és egyszerű fogásra vágysz, inkább fogj egy nagy fej salátát, csipegesd leveleire, a leveleket is tépegesd apróra, kis olajon futtasd meg, majd habard, rántsd be és ízesítsd kedved szerint.
Kihagyhatatlan: medvehagyma-főzelék
Szezonja van, vétek lenne kihagyni! Mennyei medvehagymából éppúgy készíthetsz főzeléket, mint más leveles zöldségekből. Csak az ízélmény lesz más, a medvehagyma-főzelék valami egészen különleges étek. Főzelékfalók, figyelem! Kezdődhet a főzelékfalás!