Főzeléket a babaétrendbe!

Vége a kezdeti nehézségeknek, babánk egyre nyitottabb a szilárd ételek iránt. Itt az ideje, hogy főtt menünek elsőként főzelékeket kóstoltassunk vele!

{node=62065}

A tavasszal féléves babák és szüleik nagyon szerencsések a főzelékek szempontjából, hiszen számtalan zöldséggel próbálkozhatunk: sárgarépával, céklával, cukkinivel, salátával, karalábéval, brokkolival, spárgával vagy ezek vegyítésével. Az ételeket ízesíthetjük vöröshagymával, póréhagymával, újhagymával, kevés fokhagymával. A puffasztó zöldségekkel legyünk óvatosak, figyeljük meg, hogy a mi gyermekünknek melyik alapanyag okoz kellemetlenséget.

  • Egyes zöldségek energiatartalma (például cukkini, saláta, tök) nagyon alacsony, ezért tápértékének növelése érdekében szükséges a belőlük készült főzelékek sűrítése.
  • Ezt tehetjük például habarással, ahol a kisebb gyerkőcöknél még vizet használjunk a tejföl, tejszín vagy joghurt helyett.
  • Kiválóan sűríthetők a főzelékek különböző gabonapelyhekkel, amelyek a főzelékbe főzve megpuhulnak és krémessé teszik azt.
  • Sűríthetünk burgonyával is, amit a többi zöldséggel együtt főzünk meg.
  • A főzelék önmagával való sűrítése is jó megoldás, így azonban energiatartalmát nem növeljük.

Céklafőzelék babáknak

Kevés egészségesebb zöldséget lehet elképzelni gyermekünk tányérján a céklánál, valódi vitaminözön. Érdemes héjastul, alufóliába bugyolálva sütni, és csak aztán pucolni, ...

Hagymás édesburgonyapüré babáknak

Bama-mama fogás, a hagymával sült édesburgonyának a kicsikre igazított (só és bors nélküli) változata. Készíthetjük a fűszeres és a picinek szánt adagot egy tepsiben is: egyik ...

Karfiolfőzelék babáknak

A karfiol bevezetésénél óvatosan járjunk el, mert puffadhat tőle a babák pocakja, főként akik hajlamosak rá. A petrezselyemtől lesz igazán finom, friss ízű ez a babafőzelék, nem ...

Receptek 5–6 hónapos babáknak >>

A főzelékek ízesítésére nem szükséges ebben az életkorban még sót használnunk, ha mégis így teszünk, nagyon keveset tegyünk az ételbe.

De ha lehet, válasszunk inkább friss fűszernövényeket: majoránnát, lestyánt, babérlevelet. Borsot, erős, csípős fűszereket ne használjunk!

Feltétként 7–8 hónapos kortól adhatunk főtt vagy kevés olajon párolt sovány húst, egyéves kortól főtt tojást.

{node=140130}

Receptek 812 hónapos babáknak >>

A babák ételeit lehetőleg mindig frissen készítsük el, meglátjuk, hogy nem tart sokáig.

Tálalásnál mindig figyeljünk arra, hogy megfelelő hőmérsékletű legyen az étel. Tapasztaljuk ki, hogy gyermekünk számára mi az optimális, van, aki melegebben, van, aki langyosabban kedveli az ételeket.

Kukkants be a babakonyhába! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Ezeket a gombákat szedheted tavasszal: vigyázz, sok mérgező is van...

Sokak azt gondolják, hogy gombát szedni csak ősszel lehet, ennek ellenére rengeteg tavasszal megjelenő fajta is létezik, melyekkel már márciustól találkozhatunk. Mutatjuk, mi az, amit a kosaradba szedhetsz, és melyek azok a gombafélék, melyektől óvakodj. Ha az erdőből gyűjtesz gombát, mindig vidd el a zsákmányt egy gombavizsgálóba fogyasztás előtt!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Répatortakocka sütés nélkül

A répatortát imádjuk, és húsvét környékén sokan elkészítjük. A szokásostól eltérően ezt most nem kell sütni, és ráadásul tej- és tojásmentes is. Szuper laktató süti, és ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!