Tönkretesszük a kukoricát, ha megfőzzük?

A nyár egyik slágere a főtt kukorica – de biztos, hogy ez a legjobb elkészítési mód?

Akár a Balaton-parton pihenünk, akár kerti partit tartunk, szinte biztos, hogy a főtt kukorica szerepet kap a menüben. Ez nem meglepő, hiszen a főzés az egyik legegyszerűbb és leginkább stresszmentes módszer, hiszen gyakorlatilag maguktól elkészülnek a csövek és bármivel ízesíthetők. Mindezek ellenére mégsem ez az elkészítés legjobb módja – aminek több oka is van.

Tönkretesszük a kukoricát, ha megfőzzük?

Elveszett tápanyagok

Az egyik fő ok, amiért érdemes más módszerre cserélni a kukorica főzését, az a tápanyagveszteség. A kukorica tele van olyan alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint a C-vitamin, a B-vitaminok és a rostok.

Amikor megfőzzük a kukoricát, ezek közül sok létfontosságú tápanyag kiszivárog a vízbe, amit aztán általában kiöntünk.

Ez azt jelenti, hogy a kukorica tápanyagtartalmának jelentős részét elveszítjük.

Romló állag és íz

Egy másik dolog, amit érvként hozhatunk fel a főzés ellen, az a kukorica ízére és állagára gyakorolt hatása. A főzés a kukoricaszemeket vizessé és pépes állagúvá teheti, elvéve azok természetes édességét és ropogósságát. Az eredmény egy íztelen és kevésbé élvezetes élmény lesz. A kukorica akkor a legjobb, amikor a szemek lédúsak és enyhén ropogósak, természetes édességükkel együtt.

Akkor hogyan készítsük el?

Ha a főzés nem a legjobb opció, akkor hogyan érdemes elkészíteni a kukoricát? Nos, mind a grillezés, mind a sütés és a párolás kiváló alternatívának számítanak. A kukorica grillezése egyfajta füstös, karamellizált ízt hoz ki, miközben a szemek ropogósak és lédúsak maradnak. A sütőben, fóliában vagy héjban történő sütés ugyanakkor fokozza a kukorica természetes édességét és mélyebb ízt ad neki. A kukorica párolása szintén nagyszerű módszer, amely megőrzi a tápanyagok nagy részét, miközben friss, puha állagot biztosít.

Forrásunk volt.


Ezeket a tippeket is érdemes megfogadni!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...