Na, ettől lesz tényleg finom egy főtt gabonaköret

A szerény főtt rizs minden szaftos ételek megmentője, sőt, elengedhetetlen kísérője. De nemcsak a rizs, hanem tulajdonképpen az összes főtt gabonaköret hagy maga után kívánnivalót néha-néha. Kezdjünk ezzel valamit, de sürgősen!

Ugyan nem minden esetben kell, hogy egy gabonaköret karakteres legyen (hiszen épp azért van ott, hogy a ragu vagy egytálétel szaftját felvegye), mégsem árt, ha néha-néha adunk egy extra löketet a – különben viszonylag egyhangú – gabonaköreteinknek. Például egy egyszerű szelet sült hús vagy tepsis zöldségek mellett biztosan jól fog jönni egy határozott, izgalmas ízeket és textúrákat felvonultató körítés.

Na, ettől lesz tényleg finom egy főtt gabonaköret

Pirítsd oda!

Már akkor is elkezdhetjük az ízek kiépítését, mielőtt ténylegesen elkezdenénk főzni a gabonát. Ha a fazékba öntünk egy kis olajat, majd azon megfuttatjuk 1-2 percig a száraz szemeket, felszabadíthatjuk a gabona mélyen elrejtett ízeit.

Csak arra vigyázzunk, nehogy megégessük a szemeket: az égett rizsnél vagy bulgurnál nincsen rosszabb köret.

Ezen a ponton akár egy kis fokhagymát vagy más, gyorsan piruló aromás hozzávalót is (pl. gyömbér) a fazékba tehetünk, hogy az olajjal együtt átjárja a gabonaköretünket az íze.

Bulgur pilavi

Egy nagyon egyszerű és finom köret a török konyhából. Az üvegesre dinsztelt hagymához adhatunk 1-2 darab kockákra vágott TV paprikát is.

Bulgur-quinoa saláta

Szégyen és gyalázat, nekem már a bulgur is határeset volt, na de a quinoa? Sosem találkoztam ez utóbbi alapanyaggal és a bulgurról is csak receptekben olvastam. Viszont úgy esett, ...

Adj neki színt!

Sok különböző módon adhatunk valamilyen izgalmas színt a köretnek. Mivel a legtöbb gabona önmagában nem a legmutatósabb, nem nyúlhatunk mellé egy kis színezéssel (ami ráadásul ízesítés is lesz egyben).

A főételünkhöz igazítva használjuk a következő színeket:

Mindezek nagyon könnyen, főzés nélkül hozzáadhatók a köretünkhöz. A „színezéket” a vízzel való leöntés után tegyük a fazékba, kivéve a sűrített paradicsomot, amit előtte érdemes egy kicsit megpirítani az olajon.

Pirítsd oda még egyszer!

Ez bizony nem az első pont ismétlése, hanem egy teljesen új és önálló tipp. Miután megfőztük a gabonánkat, tovább fokozhatjuk az ízt, ha kevés zsiradékon odapirítjuk. A figyelmetlenségből elkövetett rizsodaégetés nem számít!

És nemcsak az íz mélyül el, hanem a textúra is izgalmasabbá válik: lesznek a köretünkben aranybarnára sült, ropogós szemek és kellemesen puha szemek is. Ez rengeteget hozzá tud adni a feltálalt étel élvezetéhez.

Szórj bele zöldfűszert!

Friss zöldfűszerekkel csodákra képes az ember, és ez a gabonaköretek világában is igaz. A már kész gabonába szórjunk egy marék apróra vágott petrezselymet, koriandert, metélőhagymát, bazsalikomot, de akár mentát is.

Érdemes mindig a főétel ízeihez igazítani a köretünket, nehogy az egyik elnyomja a másikat, netán egy nagyon furcsa ízkombináció alakuljon ki a tányéron.

Lime-os barna rizs

Kb. 10 perccel és 2 edénnyel tart tovább, mint egy átlag párolt rizs, de a különbséget zongorázni lehet. Én magában is ellennék vele egy hétig, de könnyű halas fogások vagy fűszeres ...

Török bulgur

Legelső személyes találkozásom a bulgurral egy grillházban volt. Nem tudtam, mi van a tányérban, de nagyon ízlett! Ajánlom, ha nagyon rizses vagy, mert egészségesebb!:) Főételként is ...

Curry-s répás hajdina

Olvastam a hajdina előnyös élettani tulajdonságairól, de natúr elkészítve feledhető élményt nyújtott. Nem vagyok önsanyargató aszkéta, de ez a növény nagyon értékes, így ...

Dobáld tele magvakkal (is)!

Egy nagy tál főtt rizsben nincsen túl sok változatosság. Ha azonban azt szeretnénk, hogy legyen, akkor nyúljunk a kamránk polcán pihenő magvak felé. Vágjunk durvára egy kis diót, mogyorót, kesudiót vagy más tetszőleges magot, és keverjük el a köretünkben.

Előtte mindenképpen pirítsuk meg őket egy száraz serpenyőben, hiszen nemcsak a gabonák, de az olajos magvak is nagyon sok titkos ízt csak hő hatására adnak ki magukból.

Még egy fokkal feljebb lépve az izgalom létráján szórhatunk aszalt gyümölcsöket is a köretbe. Mivel ez egy bevett közel-keleti szokás, inkább az ilyen jellegű, fűszeres-aromás ételeknél ajánlott ez az adalék.

Djuvec rizs

Finom köret a cevapcici vagy grillezett csirkemell mellé, de önmagában is finom.  Ízesíthetjük erős paprikával is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Lesd el ezeket a konyhai praktikákat is:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...