A foszlós kalács rejtelmei

Nem kertelünk: a foszlós kalácshoz nem elég egy jó recept. Szabályok vannak, melyeket muszáj betartani a kalácssütés során. Következzenek a titkok, pontról pontra!

Persze nem árt egy kis gyakorlat sem a kalácssütéshez, de ki mondta, hogy tilos volna főpróbát tartani, akár többet is, húsvét vasárnapja előtt.

Foszlós kalács Emőke konyhájából recept

Hogy foszlós legyen a kalács:

  • A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, azaz a tészta összeállítása előtt 2-3 órával tegyük ki a tojást, lisztet stb. a konyhapultra.

  • A kalácstészta készítésekor a konyha kellemesen meleg és huzatmentes legyen.

  • Lehetőleg friss élesztőt használjunk (ne szárítottat), langyos tejben oldjuk fel kevés cukorral és egy kis liszttel. Letakarva tegyük félre 15-20 percre. Ha ennyi idő alatt nem futna fel az élesztő, kukába vele, és kezdjük elölről a kovászkészítést.

  • A lisztet ne csak úgy öntsük a tálba, hanem szitáljuk bele. Ez is hozzásegít ahhoz, hogy a kalácstészta levegősebb legyen.

  • A tojást alaposan verjük fel, és ebben keverjük el a csipet sót és a maradék cukrot.

  • Fakanállal kezdjük el összekeverni a tésztát, majd amikor már nagyjából összeállt, váltsunk a kezünkre.

  • A kihűlt olvasztott vajat csak a végén dolgozzuk bele a tésztába, egészen addig gyúrjuk, míg hólyagos nem lesz. Minél jobban megdolgozzuk a tésztát, annál több levegő kerül bele, és jobb lesz az állaga.

Foszlós-vajas kalács

Hat éves korom táján ez volt a "mindennapi kenyerünk". De tényleg. Anyukám heti átlag ötször sütötte meg, és a heti öt kalácsot egy hat meg hároméves kákabélű lánygyermek úgy ...

Foszlós vaníliás kalács

Nálunk nagyon népszerű ez a puha, vajas, vaníliás-tejes kalács. Én gépben dagasztom, és ha sietek, akkor abban is sütöm. Klasszikusan egyszerű és nagyszerű.:)

Foszlós kalács 7. - hidegen kelesztve

Ez a hideg kelesztés véletlenszerűen alakult nálam. Egyik este fonott kalácsot akartam sütni, el is készítettem a tésztát, de hirtelen el kellett mennem otthonról, és tudtam, hogy nem ...

  • Tetejét hintsük egy kis liszttel, takarjuk le és langyos helyen hagyjuk duplájára kelni. Vigyázat, nehogy túlkeljen a tészta, 3/4-1 óra alatt illik megkelnie langyos helyen.

  • A megkelt tésztát már ne gyötörjük, óvatosan bánjunk vele, minél több levegő maradjon benne.

  • Vékonyan lisztezett felületen formázzuk. Fektessük tepsire, vagy még jobb, ha gyümölcskenyérformába tesszük, így biztosan megtartja szép formáját, és nem terül el.

  • Legyünk türelmesek, és ne spóroljunk időt a második kelesztéssel sem.

  • Forró (180–200 fokos) sütőben süssük, semmiképp se légkeverésen! Egy kis gőz jót tesz neki, ehhez helyezzünk egy vízzel teli kis hőálló tálkát a sütő aljába.

  • Sütés közben folyamatosan figyeljük, ha túl gyorsan pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával.

  • Mielőtt kivennénk a sütőből, végezzünk tűpróbát.

NoSalty tipp a kalácssütéshez:

Harmathy Ildikó, tapasztalt szakácsunk nem cukorral, hanem tablettával édesíti a kalácsokat. Így a végeredmény egy könnyű, levegős tészta lesz, érdemes kipróbálni!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...