Kiderült, hogy a jeges vagy a forró italok hűtenek-e le igazán a kánikulában

Csak egy régi tévhit, vagy tényleg igaz, hogy a meleg italok sokkal jobban lehűtenek a kánikulában, mint a jeges folyadékok?

Az utóbbi napokban szinte minden egyes nap 30 fok fölé kúszott a hőmérséklet. Ez sokakat megvisel, és mindent megtesznek azért, hogy valahogyan lehűtsék magukat. Amellett, hogy bekapcsolják a légkondit, folyadékkal is igyekeznek enyhíteni a hőérzetüket. De vajon mi a jobb, ha meleg vagy jéghideg itallal teszik mindezt?

Elsőre tényleg furcsának hangzik, hogy miként is működhetne egyáltalán, hogy a 30+ fokos hőségben inkább a vízforralóhoz nyúlunk, minthogy a jégkockatartót bányásznánk elő, pedig úgy tűnik, van tudományos alapja ennek az elképzelésnek.

Tudományos alapja van

Az Ottawai Egyetem Emberi Mozgástani Intézetének kutatói a Hőergonómiai Laborjukban egy érdekes kísérletet végeztek: a bőrükre helyezett hőérzékelőkkel és a szájukba helyezett - az oxigénfelhasználást és a széndioxid-kibocsájtást mérő - mérőeszközzel ellátott biciklistákat vizsgáltak. Az adatgyűjtés során azt nézték, hogy mekkora hőt bocsájtottak ki a biciklisták, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik forró (~50 celsius fokos) vizet ittak, kevesebb hőt tároltak.

Fűszeres gyömbértea

Taknyos orr, kapar a torok, tompán fáj a homlok, mire hazaérünk, úgy érezzük, mintha átküldtek volna minket egy tésztanyújtón. Ellenszer kell. A gyömbérteát már szinte mindenki ...

Angolos tea

Kezdjük azzal, hogy szeretek kísérletezni, meg új ételeket megkóstolni, de az angolok teáját ki nem próbáltam volna. Aztán március elején egy gyorstalpaló tanfolyamon nem volt ...

Csipkebogyó tea

Ősszel mindig szedünk csipkebogyót, amit kiszárítás után lenvászon zsákokban tárolunk. Korábban felforraltuk a bogyókat, így nagyon erőteljes íze volt, de kiment belőle a C-vitamin. ...

A „titok" egyértelműen az intenzívebb kipárolgás, azaz az izzadás. Amikor izzadunk, energiát adunk le hő formájában, így hűtjük a testünket. A nagyobb mennyiségű izzadás nagyobb mértékű lehűlést jelent.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a forró ital fogyasztása arányaiban nagyobb értékű izzadást eredményez, azaz több hőt adunk le az intenzívebb izzadás során, mint amennyi hő a szervezetünkbe jut a forró ital fogyasztásával.

Nem mindig igaz

A fenti megállapítás csak akkor érvényes, ha van lehetősége a testünknek megfelelően izzadni - azaz, ha nem túl magas a környezetünk páratartalma, és megfelelően lenge öltözetben vagyunk, és így nagy felületen érintkezik a bőrünk a levegővel. Tehát, ha Ázsiában nyaralunk, és hosszú ujjú pólóval/hosszúnadrággal védekezünk a leégés ellen, akkor a forró zöld tea helyett inkább a hideg vizet válasszuk. De ha egy száraz, forró napon laza nyári ruhában vagyunk, akkor tehetünk egy próbát a forró teával!

Ipanema fröccs

Az Ipanema nevű koktél egy igen népszerű ital, friss zöldcitrommal, nádcukorral és gyömbérrel készül ugyanígy. Kicsit higítva mi jobban szeretjük, és mivel a menta is fűnyírásra ...


Ízleld meg a nyarat:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...