12 ÖREGEDÉSGÁTLÓ étel...forgasd vissza az idő kerekét!

Az idő múlása nyomot hagy az emberi szervezeten, de az alábbi 12 étel segít, hogy karban tartsd magad kívül-belül.

Az emberek hosszú évszázadok, talán évezredek óta keresik az örök fiatalság titkát, pedig valójában semmi varázslat sincsen benne. Az egészséges táplálkozás, a testmozgás, a dohányzás és alkohol kerülése mind-mind hozzásegít, hogy lelassítsd az idő múlását, fitt legyél és megelőzz számos, a korral járó betegséget.

A teljes értékű, szezonális ételek alapvetően elengedhetetlenek az egészséghez, például zöld levelű salátákból fogyassz annyit, amennyit csak tudsz, most pedig megmutatjuk, mely ételek kerüljenek a tányérodra, amelyek kimondottan öregedésgátló hatással rendelkeznek.

Fermentált ételek

A fermentálás növeli az ételekben meglévő tápanyagok mennyiségét, ráadásul új baktériumok is létrejönnek a folyamat során, amelyek hozzájárulnak a belek egészségének megőrzéséhez. Egy tanulmány eredményei alapján van összefüggés e között a baktérium és az agy vitalitása között, vagyis közvetlen összefüggést találtak a fermentált ételek (miso, kimchi, kefir stb.) és a szellemi frissesség között.

Dió

A dióban nagy adag Omega-3 zsírsav és cink található, amik nagyon jót tesznek a bőrnek. Előbbi hidratálja és csökkenti a gyulladást, utóbbi pedig segít megvédeni a bőrt a napsugarak káros hatásaitól.

Kurkuma

A kurkuma bajnok összetevője a kurkumin nevezetű antioxidáns, amit gyulladásgátló tulajdonságai miatt használnak nagy mennyiségben. A kurkumint az IBS, az ízületi gyulladás és még a rák egyes fajtái elleni kezelés során is alkalmazzák, továbbá használják a máj és az íny egészségének megőrzéséhez és epekő ellen.

Édesburgonya

Szintén a napsugarak káros hatásai ellen jelent védelmet, ha sok édesburgonyát eszel a benne található béta-karotinnak köszönhetően. Emellett az édesburgonya általánosságban hozzájárul a bőr egészséges állapotának fenntartásához.

Étcsokoládé

Már korábban írtunk róla, hogy a kakaóbab fogyasztása milyen jót tesz a száj egészségének, de most újra elő kell vennünk ezt az ételt, mert több jótékony hatása is van, és szerencsére még a fogyasztása is nagyon kellemes! Az étcsokoládé védi a szívet, de emellett megóvja a bőrt a napsugaraktól, amelyek a ráncosodás és foltok kialakulásának első számú okai.

Gomba

Az oxidatív stressz nem az ember barátja, ugyanis rombolja a sejteket, és olyan, korral járó betegségek köthetők hozzá, mint például az Alzheimer-kór. A gombákban az öregedésgátló antioxidánsokból kettő is megtalálható, az ergotionein és a glutation, amelyek ekkora mennyiségben ritkán fedezhetőek fel együtt, és az agy megfelelő működését segítik.

Spenót

Bár Popey a szuperereje miatt ette a spenótot, tanulmányok szerint egyéb jótékony hatása is van ennek a zöldségnek: már a 30-as évektől kezdődően segít a kognitív folyamatok megóvásában, valamint rengeteg vas és foszfor van benne, ami az izomkárosodás ellen véd.

Papaya

Az egzotikus gyümölcs csodákat tesz a bőrrel és a hajjal az antioxidáns tartalma és gombaellenes tulajdonságai révén: a korpásodás megszüntetésétől a hajnövekedés serkentésén át a ráncok csökkentéséig számtalan módon segít a fiatalos megjelenés megőrzésében.

Lila káposzta

Savanyú, dinsztelt vagy nyers formában, a lila káposzta mindenhogy nagyon jót tesz az egészségednek. Amellett, hogy alacsony a kalóriatartalma, a vitamin-ABC számos betűje megtalálható benne, így a C, K, B6 csak hogy néhányat felsoroljunk. Rostban és antioxidánsban is gazdag, illetve anthocianin pigmentből is rengeteg van benne, ami a szívroham kockázatát csökkenti.

Petrezselyem

Sokan nemkívánatos dekorációként félrelökik a tányérjukról, pedig a petrezselyem egy igazi kis szupernövény, ugyanis más zöldekhez hasonlóan rengeteg flavanolt tartalmaz, név szerint myricetint és apigenint. Előbbi a kutatások alapján véd a mellrák ellen, az apigenin pedig segít az álmatlanság leküzdésében, a cukorbetegség kezelésében, de segítségével lassítható az Alzheimer-kór tüneteinek kialakulása vagy fokozódása.

Szardínia

Az idő múlásával a száj, így a fogak és íny egészsége jelentősen romlik, ám az Omega-3 zsírsavat tartalmazó halak segítenek ennek megállításában, ugyanis csökkentik a gyulladást. Gyulladás azonban nemcsak a szájban jelentkezhet, de az Omega-3 az egész testben kifejti jótékony hatását, így a szívet is erősíti. A szakértők a stroke megelőzésére is ajánlják a hal fogyasztását.

Füge

A füge természetes kalciumforrás, ami mint tudjuk a csontok egészségéhez elengedhetetlen, magas a rosttartalma, ami az alak karbantartásában játszik szerepet, a benne lévő probiotikumok pedig a belekről gondoskodnak. Emellett a fügét különböző formában használják szemölcsök, ízületi gyulladás és hajhullás kezelésére.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Via

Címlapról ajánljuk

További cikkek