Két hete nyílt meg a Corvin negyed tőszomszédságában, a volt Kilián laktanya udvarán a Food Truck Udvar. Budapest egy-két pontján már van hasonló streetfood-lelőhely, de a IX. kerületre is kétség kívül ráfért már egy kis vérfrissítés gasztronómiai szempontból. A régi Kilián laktanya udvarán újra lüktet az élet - omlós húsos szendvicsek, nyúlós sajttal beborított gnocchik, közel-keleti inspirációjú vegán ételremekek, hamburgerek, fish and chips, remek kézműves sörök és megannyi étel várja azokat, akik az Üllői út környékén szeretnének ebédelni vagy vacsorázni.
Sőt, a jövő héttől érkezik Mr Pisztráng, aki értelemszerűen különböző módon elkészített pisztrángokkal erősíti a mezőnyt, illetve az az öreg motoros, aki már akkor a streetfood-mozgalmat erősítette, mikor még csak a McDonalds'-ban lehetett hamburgert kapni. "A" Töki Pompos húsz éve kezdte meg a működését, hogy mekkora sikerrel, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nincs ma olyan esemény, ahol ne lehetne kemencés lángost kapni. Az elmúlt húsz évben ők is sokat változtak persze, a klasszikus alapdarabok mellett újhullámos langallókból is válogathatunk jövő héttől. A két új versenyzővel együtt a Food Truck Udvar kínálata nagyjából tényleg le fogja fedni az utcán ehető ételek egész palettáját - és ez is volt a ötletgazdák célja.
A IX. kerület tavasszal indult Disctric 9 mozgalma összefogta a környéken található kézműves sörözőket, és egyből ki is derült, hogy ha kézműves sörben gondolkozunk, akkor egész Budapesten ezen a környéken kapjuk a legszélesebb kínálatot. A hozzá illő, minőségi street food-ban ugyanakkor egyáltalán nem volt ilyen erős a felhozatal, és a választék is sokkal kisebb volt. A Food Truck Udvar nyitása előtt felmérték a környéken élők és dolgozók igényeit, valamint figyeltek arra is, hogy különböző profilú kocsik kerüljenek be - ezért is a szlogen, hogy a vegántól a BBQ-ig. A komplexumhoz belső rész is tartozik, ami a jelenlegi időjárási körülmények között nagyon kellemes - ha szeretnénk, egy melegítő gomba alatt is elfogyaszthatjuk a pulled pork szendvicsünket, de választhatjuk a benti részt, vagy a fűtött, fóliázott teraszt is.
A tervek szerint jövőre felszolgálók is lesznek - mi kiválasztjuk, hogy melyik food truck melyik ételét szeretnénk beburkolni, és kihozzák nekünk, mint egy klasszikus étteremben. Ha az idő jobbra fordul, akkor pedig kellemes kis lounge udvarrá fog alakulni a Food Truck Udvar, ahol a jó falatok és sörök mellett halk zenét hallgathatunk, a körberakott fotelokon hesszelve. És hogy mit kóstoltunk? Mindent, amit bírtunk!
A Gubóval kezdtük: a burritó és a quesadilla között félúton billegő zárt grillszendvics szuper ötlet - a Gubó tulajdonosa, Szilveszter civilben formatervező, ő alkotta meg a tökéletesen zárt melegszendvicset, ami nem csöpög, nem hullik, kívül ropogós, belül pedig különböző grillezett húsok, vaslapon sült zöldségek, szószok és sajtok tarkítják.
Következett a vegánok gyülekezőhelye: Steiner Kristóf és Vajas Balázs jóvoltából a Kristóf konyhájában mennyei, közel-keleti ihletésű vegán falatokat kóstolhatunk. Mi a 'karfiol világbéke módra' tányért kaptuk rengeteg roppanós karfiollal, fűszeres kuszkusszal és friss zöldségekkel - az biztos, hogy ha mindenki ilyet enne, még a világbéke is hamarabb köszöntene be!
Az hideg ellenére az Élesztő kocsiját sem tudtuk kihagyni - a kézművessör-választék közül két új fenegyereket, a Hekkelberget és a Kísérleti Nyulat kóstoltuk, de nagyon szemeztünk az itt kapható forró levesekkel is.
A gnocchifurgonról már egyszer írtunk nektek, mostantól bármikor felkereshetitek a Kilián Laktanya udvarán. Tavaly óta változott a kínálat - a gnocchik ugyanolyan atompuhák és olaszosak, mint induláskor, de ma már tésztát is választhatunk a szép sárga Piaggio-ról, az olasz szószok mellett pedig megjelentek más nemzetek ízei is - igazi fúziós ízkavalkádot kaphatunk tökéletes házi olasz gnocchikon és tésztákon tálalva.
A szentendrei Duna-partról ide igazolt BBQ-truck kihagyhatatlan azok számára, akik nem ijednek meg, ha egy nagyobb adag húst kell eltüntetniük. A saját készítésű szószokkal, igazi krumpliból, helyben készült sült krumplival és coleslaw-kísérővel kínált óriási szendvicsekbe rejtett húscafatok 18 órán át készülnek 110 fokon - el lehet képzelni, mennyire omlós minden egyes darab konc. Ráadásul valóban szálasra szedett, nem kockára vágott cafatokat rejt, mint olyan sok hazai pulled pork.
Utolsó erőnkkel a Muzikum Bisztró All About Street Food nevű kocsiját látogattuk meg egy zöldséges-sajtos wrap erejéig: a roppanós zöldségeket rejtő, harsanóan friss tekercs tökéletes választás, ha nem akarjuk magunkat túlenni - ha igen, akkor is beállhatunk az All About Street Food előtti sorba, tuti, hogy hatalmas hamburgereiket látva itt az igazán nagyétkűek is megtalálják a számításaikat.
A lakmározás végén a fesztiválokról jól ismert vespresso-nál ittunk egy tökéletes kávét - ha lett volna még egy falatnyi hely bennünk, biztos megkóstoltuk volna a friss olasz házi sütijeiket is!
Ha ebédidőben nem tudjátok, hogy merre induljatok, vagy buli előtt bekapnátok pár igazán jó falatot, akkor próbáljátok ki a Food Truck Udvart - akár többször egy héten, hiszen biztos sok idő kell ahhoz, hogy az összes kocsit végigegyétek!
Ezeket olvastad már?
Az autóból árult gnocchi története
Egy igazán jó gnocchi elkészítése időigényes - és minek is, ha egy sárga Piaggióból tuti minőséget kapunk? Interjú Jakab Zsolttal, a Gnocchi Furgon megálmodójával.
DacotaEzek voltak az első csipszek gyerekkorunkból - emlékeztek ezekre?
Mik az első csipszélményeitek? Összeszedtünk pár olyan darabot, amire máig jó szívvel emlékszünk - jó hír, hogy némelyik még most is kapható!
Brecz JuditValódi Vietnám - a Hanoi Xua-ban jártunk
Jó vietnami konyhát sok helyen találunk a városban, most viszont egy igazi kulináris kincsesbányára bukkantunk. Mindenkinek kötelező, aki kicsit is kedveli az ázsiai ételeket!
DacotaBIGinning - az óriás adagok Mekkája Budán
Egyre nagyobb a szakadék a fine dining és a hagyományos vendéglátás között - mi most megtaláltuk a kettő ötvözetét Budán, a BIGinningben.
Dacota