Fontos számodra a szemed egészsége? Akkor ezt a gyümölcsöt edd minden nap!

A megfelelő táplálkozással nagyon sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. Itt egy újabb bizonyíték, hogy miért érdemes naponta gyümölcsöket fogyasztanunk.

Egy friss ausztrál kutatás szerint, ha minden nap magas flavonoidtartalmú gyümölcsöket eszünk, azaz pl. citrusféléket és/vagy bogyós gyümölcsöket, akkor akár 60 százalékkal is csökkenhet az esélye annak, hogy idős korunkban látásproblémáink legyenek.

Mindenki ismeri a mondást: Minden nap egy alma az orvost távol tartja - és e friss kutatási eredmények szerint akár így is mondhatnánk: Minden nap egy narancs a szemorvost távol tartja.

Az ausztrál Westmead Orvosi Kutatóintézet tudósai azt vizsgálták, hogy mekkora szerepe van a flavonoidoknak a makuladegeneráció megelőzésében, és azt találták, hogy ezek szerepe jelentős - különösen azoknak, amelyek a citrusfélékben, ezek csoportján belül is a narancsban találhatók meg. A kutatás 15 éves időtartama alatt 60 százalékkal csökkent az esélye a betegségre azoknak, akik minden nap ettek legalább egy narancsot.

A betegségről

A makuladegeneráció az éleslátásért felelős ún. sárgafolt sorvadásos betegsége, jellemzően 50 éves kor fölött jelentkezik. Két fajtája van, a nedves és a száraz típus - előbbi gyors látáskárosodással jár, de egy bizonyos szint fölött nem romlik tovább, utóbbiba a betegek 80 százaléka tartozik, és lassabb károsodással jár, de idővel átcsaphat a nedves típusba is. A kialakulásáért az időskor, a genetika, a dohányzás, a túl sok UV-sugárzás és a szemgolyó keringésének romlása is felelőssé tehető.

A kutatók 2000 ausztrált vizsgáltak meg, mindannyian már 50 év felett jártak a kutatás megkezdésekor. 15 évvel később újra találkoztak velük, és ekkor a vizsgálaton kívül még egy étkezési szokásokat vizsgáló kérdőívet is kitöltettek velük, különös figyelemmel arra, hogy ki evett minden nap flavonoidokban gazdag narancsot. A korábbi, látásromlással és annak megelőzésével kapcsolatos kutatások ugyanis jórészt csak az A-, C- és E-vitaminokra korlátozódtak, ilyen szempontból a flavonoidokat még senki nem vizsgálta.

Kiderült, hogy azok, akik minden nap legalább egy narancsot elfogyasztottak, sokkal kevésbé voltak fogékonyak a makuladegenerációra: 60 százalékkal kevesebb volt az esélyük a kialakulására, mint azoknak, akik nem fogyasztották a gyümölcsöt, vagy csak ritkábban fogyasztották.

De mik ezek a fura nevű anyagok?

A flavonoidok kifejezés alatt több különböző vegyületcsoportot értünk - írja az Országos Onkológiai Intézet. Számos funkciót látnak el a növényvilágban: feladatuk közé tartozik például a pigmentálás, az UV-védelem, a mikroorganizmusok elleni védelem, illetve az enzimaktivitás szabályozása. Bizonyos stresszhelyzetekben, például ha kórokozók és kártevők támadják meg a növényt, vagy szélsőséges hőmérséklet, vízhiány hatására mennyiségük megnő, ami a növény védekező válaszának tekinthető. Ezzel magyarázható az említett tényezőknek nagyobb mértékben kitett biotermékekben a flavonoidok nagyobb koncentrációja. Szervezetünkben antioxidánsként is működnek, szerepet játszanak a felesleges szabadgyökök megkötésében.

A flavonoidoknak több mint négyezer fajtájuk van, a narancsban és a citrusfélékben az ún. heszperidin, naringenin és eriodiktiol találhatóak meg legnagyobb arányban. Egyéb flavonoidok megtalálhatók nagy mennyiségben a brokkoliban, eperben, szederben, málnában, feketeribiszkében, fekete berkenyében, áfonyában, gránátalmában, lilahagymában, spenótban, almában, fokhagymában, zöldteában, vörösborban, valamint a kakaóban.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...