Fokozottan ellenőrzik a déligyümölcsöket

Kezdődik a déligyümölcsök szezonja, érdemes odafigyelni, milyen árut vásárolunk.

Magyarországon évente átlagosan 10-12 kilogrammot fogyasztunk déligyümölcsökből. Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: a legtöbb gyümölcs a hazai termésekből fogy, a déligyümölcsfajták döntő többsége pedig banánból és narancsból áll. Hozzátette, a banánt gyakran Dél-Amerikából importálják, hajón érkezik Európába, és először érlelőházakba viszik, onnan kerül piacra. Jó esetben is két-három hét, mire a banán hazánkba kerül – mondta.

Jordán László azt mondta, a Nébih folyamatos ellenőrzéseket tart a déligyümölcsöt forgalmazó helyeken is, egy EU-s jogszabály alapján elsőként a minőséget nézik. Megjegyezte, hogy a citrusféléket többféle anyaggal vonhatják be, amelyek egy része gombaölő szer, ám ezek nem veszélyesek az emberi egészségre.

Az elnökhelyettes elmondta, hogy az elmúlt években magasabb szintre emelkedett az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés. Jordán László szerint ma már jó minőségű áru érkezik hazánkba, és általában megfelelő állapotok uralkodnak az árusítóhelyeken. Az ellenőrzések során elsődleges, hogy az áru nyomon követhető legyen. Ha nem beazonosítható a származási helye, az EU-s szabályozás szerint nem hozható forgalomba – fűzte hozzá. Az elnökhelyettes megjegyezte, a legutóbbi ellenőrzés alkalmával százhúsz vizsgált esetből hatnál találtak hibákat, javarészt jelölési hiányosságokat - írja a hirado.hu.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...