Ettől a 4 trükktől nem lesz fokhagymaszagú a kezed főzés után

A magyar konyha egyik legmeghatározóbb eleme a fokhagyma, és bár az ételben imádjuk az ízét és az illatát is, a kezünkön már kevésbé szeretjük viszont érezni az intenzív aromát. Szerencsére több trükk is van, amivel gyorsan megszabadulhatunk a kellemetlen szagtól.

Húsokhoz, tésztába, lángoson de akár magában, megsülve is imádjuk a fokhagymát. Ez az apró kis amarilliszféle fűszernövény sokkal teljesebbé tudja tenni az ételek ízét attól függően, hogyan használjuk fel. Szelhetjük vékony szeletekre, darabolhatjuk durván vagy akár szét is nyomhatjuk, az tény, hogy a kezünk minden körülmények között felveszi a hagymaszagot, ami bőrön már cseppet sem olyan kellemes, mint az ételben, ráadásul az erős illatanyag még alapos kézmosással sem tűnik el. Mit lehet hát kitalálni arra az esetre, ha nem akar tőlünk megszabadulni a fokhagymaszag?

Ettől a 4 trükktől nem lesz fokhagymaszagú a kezed főzés után

Miért lesz ennyire szagos a kezünk a fokhagymától?

A fokhagymából vágáskor egy allicin nevű vegyület szabadul fel, ez felelős a friss fokhagyma aromájáért (antibakteriális és gombaölő hatással is rendelkezik, úgyhogy nagyon egészséges). Minél jobban van felvágva egy gerezd fokhagyma, annál több allicin szabadul fel, és annál inkább lesz érezhető a hagyma jelenléte az ételben és a kezünkön is.

1. Fogkrém és szájvíz

Felsorolásunkat két, a fokhagymától igen távol álló szájhigiéniai termékkel kezdjük: a fogkrém és az alkoholos szájvíz erős, mentolos illata elfedi a kellemetlen szagot, ráadásul nem kell egy egész tubust vagy üveget a kezedre applikálni, fogkrémből egy borsóméretű adag, szájvízből pedig egy fél kupaknyi mennyiség is elég lesz ahhoz, hogy a kezedről eltűnjön a fokhagymaszag.

2. Szódabikarbóna

Az univerzális tisztítószerből egy evőkanálnyi adagot keverjünk össze néhány csepp vízzel, majd az eleggyel dörzsöljük be a kezünket.

3. Citrom és só

Csak úgy, mint a szódabikarbónás megoldásnál, itt is a porózus sót és a folyós citromlevet kell összekeverni egymással, fontos azonban, hogy ezt a trükköt csak annak ajánljuk, akinek nem érzékeny, és főleg nem sebes a kézbőre.

4. Rozsdamentes acél

Vegyél elő egy rozsdamentes acélból készült evőeszközt, és dörzsöld bele a fokhagymaszagú kezedbe. Elég csak picit rozsdamentes acélhoz dörzsölni a kezünket, és máris elillant a szag. Ma már rozsdamentes acélt tartalmazó szappanokat is árusítanak, kifejezetten a rossz szagok elűzésére.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a fokhagymás praktikák is a segítségedre lehetnek:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...