Elmondjuk, miért ne vágd le a fokhagymából kinövő kis zöld rügyet

A fokhagymából kinövő kis rügy egészen pompásan fel tudja dobni a készülő ételed ízét, elmondjuk, miért nem érdemes levágni, ha már egyszer kinőtt a gerezdből.

A fokhagyma a magyar konyha egyik legjobb természetes ízfokozója. Akár már egyetlen gerezd is képes teljesen megváltoztatni egy étel ízét, sokan pedig úgy vannak vele, hogy minél több fokhagyma megy az ételbe, az annál jobb lesz!

A fokhagyma felhasználása igencsak trükkös, különböző módokon ízesíti az ételt attól függően, hogyan dolgozzuk fel: míg az egész és a darabolt fokhagyma enyhébb, a reszelt fokhagyma erősebb ízt kölcsönöz a fogásoknak. Szinte egészen biztosan veled is előfordult már, hogy észrevetted, a kicsit öregebb darabok rügyeket eresztenek ki magukból. Bár ezeket a kis zöld szálakat a legtöbben azonnal levágjuk, kiderült, hogy a friss hajtások egészen ízletessé tehetik az ételeket.

Elmondjuk, miért ne vágd le a fokhagymából kinövő kis zöld rügyet

Az interneten olvasható receptek többsége azt írja, vágjuk le a gerezdből kiálló rügyet, elméletileg ez ugyanis keserűbbé teszi az ételt. A Cook's Illustrated magazin szerint ez csupán tévhit, a zöld hajtások pedig nyugodtan felhasználhatóak főzés közben, hiszen frissebb, zsengébb fokhagymás ízzel ruházzák fel az ételt.

A kellemetlenül erős íz nem a csírához, hanem sokkal inkább ahhoz a gerezdhez köthető, amelyből a csíra kinőtt. Gondoljunk csak bele: a fokhagyma csírájából új, friss fokhagyma kellene, hogy nőjön, hogyan is lehetne így erősebb a hajtás, mint maga a fokhagymagerezd, amiből kinő?

Ha már kinőtt a gerezdből egy csíra, ne távolítsuk el a hajtást, inkább főzzük bele azt is az ételbe, hőkezelés után ugyanis nem fogunk erős, csípős fokhagymaízt érezni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a főzési praktikák is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Medvehagymapesztós tészta

Aki egyszer kipróbálja a sajátkészítésű medvehagymapesztót, garantáltan minden évben várni fogja a medvehagymaszezont. Egy ösztönös, természetközeli ízélmény, amely a ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 étel, amit Ferenc pápa nagyon szeretett

Április 21-én, húsvéthétfőn hunyt el a katolikus egyház 266. pápája, Jorge Mario Bergoglio. Rá emlékezve összegyűjtöttük kedvenc ételeit, melyek között argentin és olasz fogások kaptak helyet. Mi így emlékezünk rá.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Tejszínes carbonara spagetti

Egyszerűen elkészíthető, és mindemellett nagyszerű étel, nem fogyókúrás, de ez kell a magyar gyomornak, isteni volt, érdemes kipróbálnotok...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!