Bajban van az idei makói fokhagymatermés

Nem számítanak idén túl sok fokhagymára a makói termelők a nagy szárazság miatt.

Nagy a szárazság, éppen ezért nem számítanak idén jó termésre a gazdák a makói fokhagymát illetően. A Sokszínű vidék írása szerint Csongrád-Csanád megyében termesztik jelenleg a legtöbb fokhagymát – mintegy 637 hektáron – a termőterület azonban évről-évre csökken. Ahogy a lap a KSH adataira hivatkozva írja, a termés 5,2-7,9 ezer tonna között alakult az elmúlt tíz évben. 2020-ban 768 hektárról 5212 tonna fokhagymát takarítottak be. Ez 27 százalékkal volt kevesebb, mint 2019-ben.

Nem elég nagy az idei termés

A Délmagyarnak nyilatkozó makói termelő, Vas Sándor elmondta, az év elején még jó termésben reménykedtek, a helyzet azonban másként alakul. A gazda földje olyan helyen van, ahol nem lehet megoldani az öntözést, a kevés téli és tavaszi csapadék miatt pedig nagyon kevés lesz az idei termés.

Nem a minőséggel, a mérettel van a probléma: a piacon a 6 centiméternél nagyobb fokhagymák kelnek el jobban, a mostani termés azonban csak 4-5 centis.

A hazai piacon egyre több a külföldről származó importfokhagyma, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a tavalyi évben 2269 tonna fokhagyma érkezett hozzánk Spanyolországból, Hollandiából és Olaszországból, de találkozhatunk román, francia, török, osztrák, lengyel és kínai áruval is, utóbbiról azonban nincs olyan külkereskedelmi adat, amely választ adna rá, mekkora a Kínából importált mennyiség, mert az adatok csak az exportőr ország nevét tüntetik fel, amely behozza a nem EU-s országból származó terméket.

Forrásaink voltak.


Ezeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...