Szerintünk semmi sem fogható az edényben sercegő fokhagyma illatához. Igaz, hogy a legtöbb recept általában csak egy kis mennyiséget ír elő, ám már egy kis kanálnyi fokhagyma is elegendő ahhoz, hogy seperc alatt alatt farkaséhesek legyünk. A vérnyomást és koleszterinszintet csökkentő fokhagymával azonban mégis akad egy probléma. Ez pedig nem más, mint a ragadós jellege.
A fokhagyma ugyanis egy diallil-triszulfid nevű kémiai vegyületet tartalmaz, ami az említett ragadós textúráért felelős. Ha a vacsorára készített fogáshoz egy nagyobb mennyiségű apróra vágott fokhagyma szükséges, akkor kellemetlen lehet, hogy a jellegzetes illatú zöldség a késhez és az ujjainkhoz tapad. Jó hírünk van azonban, ugyanis akad két egyszerű trükk, amivel elháríthatjuk ezt a bosszantó problémát.
A só és az olaj megakadályozza, hogy a fokhagyma rátapadjon a késre
Ha legközelebb olyan ételt készítesz, amihez fokhagyma szükséges, akkor vegyél kézbe egy kis mennyiségű olívaolajat, majd nagyon óvatosan vidd fel a kés pengéjére. A sérülések elkerülése érdekében használhatsz egy ecsetet vagy papírtörlőt is az olaj eloszlatásakor. Sőt, ha nincs kéznél olívaolaj, akkor használhatsz főzőspray-t is.
A kés vágófelületének beolajozásával végső soron az a célunk, hogy megakadályozzuk a fokhagyma letapadását.
Egy szintén egyszerű trükk, hogy a fokhagyma aprítása közben egy kis sót teszünk a vágódeszkára. Ez több okból is szuper hasznos. Egyfelől a só megakadályozza, hogy a zöldség hozzátapadjon a késhez és az ujjainkhoz. Másfelől pedig a só segít kivonni a fokhagymában megbújó olajokat, ami miatt erőteljesebb ízű lesz az étel.
Te melyik megoldást választod?
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több tartalom: