Tudtad, hogy 10 dkg rebarbara csak 16 kalóriát tartalmaz? Használd te is a pitéhez, a muffinhoz vagy a jeges teához ezt a piros, kalóriaszegény csodát!
Bárhol megterem, szívós növény
Habár több mint négyezer éve létezik ez a savanykás ízű növény, Európában csak jó háromszáz éve terjedt el. A rebarbara május végi fogyasztása már nem nagyon ajánlott, mert a benne lévő oxálsav miatt erősen hashajtó hatása lehet. Egyébként ásványi anyagokban, rostban és A-, B-, C-vitaminokban igen gazdag.
Rebarbarát a diétába is
A rebarbara kitűnő fogyókúrás alapanyag, önmagában kevés kalóriát tartalmaz. A savanykás íze ellenére, ha kreatívak vagyunk és más, édes gyümölcsökkel – legyen az eper, alma, esetleg körte – kombináljuk, akkor már tettünk is valamit az egészségünkért, és még ízletes is lesz, amit készítettünk.
Ki gondolná, hogy ez is lehet belőle: limonádé, pite, muffin…
Meleg napokon készíthetünk belőle jeges teát, fekete teába is tehetjük, gyömbérrel és cukorral megbolondítva igazán hűsítő ital. Szirup is varázsolható belőle, de akár muffin alapanyagaként, más gyümölccsel házasítva, pillanatok alatt isteni sütemény kerekedhet belőle. Piték hálás kiegészítője, lekvárok, dzsemek kedvelt befőzési összetevője.
A frissen megvásárolt rebarbarát sose hagyjuk túl sokáig a hűtőben felhasználatlanul, mert könnyen kiszárad. Ha fás részeket találunk rajta, azokat mindenképpen távolítsuk el!