Végre itt a nyár, a testsúlycsökkenéssel is egészen jól haladtunk eddig, de hogyan lehetne elkerülni a visszaesést úgy, hogy a fagylaltról se kelljen lemondanunk?
Erre talán a legjobb megoldás, ha magunk készítjük el fagylaltunkat a hétvégi ebédet záró kényeztető fogásként, biztos vagyok benne, hogy ez ellen családtagjainknak sem lesz kifogásuk.Íme néhány ötlet, hogy hogyan alakítsuk át a hagyományos fagyi recepteket alacsonyabb energiatartalmúakká:
- Először is válasszunk gyümölcsöt fagylaltunk vagy sorbet-nk alapjául. Az érett málna, szeder, őszi- és sárgabarack, sárgadinnye önmagukban is édesek, a piros- és feketeribiszkét pedig fanyarsága teszi különlegessé.
- Ha fagylaltunk édesítéséhez cukrot vagy mézet használunk – igyekezzünk minél kevesebbet, ne nyomjuk el a gyümölcsök ízét. A hagyományos édesítő megoldások helyett azonban mesterséges édesítőszerekre, cukorpótlókra is gondolhatunk, amelyek közül például a sztívia és az erythritol energiamentesek.
- Alacsonyabb energiatartalmú finomságot készítünk akkor is, ha nem teszünk alkoholt az alapmasszába és csokiborítást a fagyira.
- A fagylaltot készíthetjük vízzel vagy akár gyümölcsök frissen préselt levével is, ha krémesebb változatokra vágyunk, a tejszínt helyettesítsük részben vagy egészben natúr joghurttal.
- Tovább ízesíthetjük őket vaníliával, mentával, citromfűvel, különlegességként gyömbérrel, fahéjjal, lime- vagy citromlével, gyümölcsök héjával, sőt akár feketekávéval is.
Ha mégsem jut idő vagy lehetőség az otthoni fagylalt készítésre, akkor válasszuk a gyümölcs-alapú fagyikat a cukrászdai kínálatból, elégedjünk meg alkalmanként 1-2 gombóccal, felejtsük el a csokiöntetet és a színes golyós szóratot. A kalóriák szempontjából ugyan mindegy, de azért ha tehetjük, olyan helyen kényeztessük magunkat, ahol igazi gyümölcsből, valódi alapanyagokból készül a fagyi. Felesleges az édességre jutó kalória-lehetőségeinket rossz minőségű termékekre elfecsérelni.
Ha felhasználjuk a fenti apró trükköket, akkor, ha nem is mindennap, de alkalmanként nekünk sem kell kimaradni a családi fagyizásból.