Fogyni szeretnél, ráálltál a salátákra, de már nagyon unod? 5+1 tipp a variálásra, hogy ne add fel az egészet

Saláták nélkül nincs fogyókúra, ezt minden fogyni vágyó tudja. Ez rendben is van, annak érdekében azonban, hogy ne unjuk el a salátákat örökre, fogadjuk meg ezt a pár tippet!

Minden fogyni vágyó étrendjének szerves részét képezik a saláták. Egy darabig általában megy is a dolog, de egy idő után már felmerül a változatosság kérdése, sokan kifogynak a kreatív ötletekből. Emellett persze a salátáknál sem mindegy, hogy mit teszünk bele, sem az, hogy milyen öntettel ízesítjük.

Most arra adok tippeket, hogy miként lehetnek változatosak a kiegyensúlyozott, fogyókúrás étrendbe illeszthető salátaételek!

Téli caprese

Ez a finomság tulajdonképpen a caprese téli céklás változata. Színeiben hasonlít, ízeiben, azonban újdonságként hat a paradicsom-mozzarellás változathoz képest. Érdemes kipróbálni!

Mozzarellás-pesztós csirkesaláta

Anno valahonnan rendeltem egy hasonló salátát. Nagy kedvencem lett, így szomorúan vettem tudomásul, amikor új étlapra áttérve megszüntették :( Így aztán csináltam valami hasonlót... ...

Bulgur-quinoa saláta

Szégyen és gyalázat, nekem már a bulgur is határeset volt, na de a quinoa? Sosem találkoztam ez utóbbi alapanyaggal és a bulgurról is csak receptekben olvastam. Viszont úgy esett, ...

1. Változatos hozzávalók

Salátáink változatosságát elsősorban természetesen a hozzávalók sokszínűségével biztosíthatjuk, válasszunk bátran a szezonális zöldségkínálatból! Sütőtök, cékla, sárgarépa, leveles zöldségek, paradicsom, paprika, uborka, gomba, cukkini, padlizsán, hús- és halfélék, sajtok, tojás - gyakorlatilag bármi belefér.

Fontos, hogy salátánk legyen nagyon színes - ez fokozza az étvágyat, és jólesik a szemnek is. A sok színt a változatos, alacsony energia-, és szénhidrát-, magas élelmi rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmú zöldségfelhasználás biztosítja. Kerülhet bele (a teljesség igénye nélkül):

  • piros: paradicsom (kockázva vagy szeletelve, koktélparadicsom csak félbevágva, hónapos retek vékonyra szelve, kápia- vagy piros kaliforniai paprika, lilahagyma, gránátalma, alma,
  • narancs: vékonyra szelt vagy reszelt sárgarépa, narancssárga koktélparadicsom, sütőtök, narancs, mandarin,
  • citromsárga: sárga húsú kaliforniai vagy fehér húsú paprika, csemegekukorica, sárga paradicsom,
  • lila: grillezett padlizsán, lilakáposzta,
  • zöld: új- vagy póréhagymakarikák, uborka (szeletelve vagy kockázva), halványító zeller, grillezett cukkini, alma.

Látható, hogy az sem ördögtől való, ha salátánkba gyümölcsöt teszünk: almát, körtét, narancsot, gránátalmát - ezek mind jól harmonizálnak sós ízekkel is. Gyümölcsök esetén azonban fokozottan figyeljünk a szénhidráttartalomra!

2. Változatos formák

Legyünk változatosak az alapanyag természetes alakja (leveles zöldségek vs gyökérzöldségek), a darabolás (apró kockára vágás, nagyobb darabokra tépkedés, reszelés stb.) terén is. Egész más jellege lesz egy salátának, ha például a paradicsomot karikákra vágjuk, mintha apró kockákra.

3. Változatos állag és hőmérséklet

Legyen salátánkban puha hozzávaló: pl. paradicsom, feta-, mozzarellasajt, tojás, avokádó, illetve roppanós hozzávaló is: paprika, uborka, zellerszár, alma stb.

A friss, nyers zöldségek mellett tehetünk salátánkba sült, grillezett, párolt, főtt zöldséget is - pl. pirított gombát, sült céklát, sütőtököt, édesburgonyát, grillezett cukkinicsíkokat, párolt zöldborsót, gőzben főtt, még roppanós brokkolit is, így még inkább laktató, melengető lesz a salátánk.

Zöldsaláta ecetes heringgel

Németország északi részén népszerű az ecetes hering - ezt az ízvilágot hozza vissza ez a saláta, csak egy kicsit könnyebb verzióban! www.salatazz.hu

4. Karakteres ízek

Nem kell, hogy a salátánk "semmilyen" ízű legyen! Használjunk bátran friss vagy szárított fűszernövényeket: snidlinget, kaprot, bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, tárkonyt, koriandert, petrezselyemzöldet - ki-ki ízlése szerint. És természetesen jöhetnek a só, a bors, a chili, a citrom, a lime vagy a narancs leve és a különféle különleges ízesítésű ecetek is!

Az önteteknél különösen oda kell figyelni az összetevőkre, mivel fogyókúra idején egy rosszul megválasztott öntettel észrevétlenül túlléphetjük a napi kalóriaelőírásunkat. Felejtsük el a majonézt, a hagyományos cukros-ecetes és a bolti előrekevert salátaönteteket! Szóba jöhet:

  • olíva-, lenmag-, dió-, tökmagolaj 1 evőkanál/fő mennyiségben,
  • ízlés szerint, ill. a fűszerezéssel harmonizálva: citromlé, limelé, narancslé, balzsamecet, gyümölcsecet, borecet,
  • mustár,
  • kevés méz (beszámítva persze!),
  • 1 dl natúr joghurt, görög joghurt, kefir.

Tzatziki a Danone konyhájából

Ez a frissítő görög uborkasaláta magában kenyérrel vagy sült húsok mellé is kiváló. Kapor helyett vagy akár azzal együtt mentát is keverhetünk bele. www.nyissavaltozatossagra.hu

5. Nem utolsó szempont: legyen laktató!

Ha salátánkat csak alacsony kalóriatartalmú összetevőkből (friss zöldségek) rakjuk össze, akkor valóban nem fogunk jóllakni, és csak frusztráltak leszünk. A telítettségérzet kialakulásához egyrészt érdemes a salátánkhoz zsiradékot adni. Ezzel azonban nem a majonézes öntetre gondolok elsősorban, hanem inkább:

  • egy negyed/fél avokádóra,
  • 1 evőkanálnyi olíva- vagy más növényi (pl. lenmag, dió, tökmag stb.) olajra,
  • fél maroknyi dióra vagy mandulára, mogyoróra,
  • 1-2 evőkanálnyi olajos magra (pl. napraforgó-, tök-, fenyő-, len-, szezám-).

De ne essünk túlzásokba, mert ezekkel a magas zsírtartalmú hozzávalókkal könnyen túlléphetjük a napi kalóriaelőírásunkat!

5+1. Nem csak köret lehet, hanem főétel is!

Salátákat fogyaszthatunk köretként, de főételként is, ebédre és vacsorára is szuper megoldások fogyókúra idején.

Ez utóbbi esetekben, fontos, hogy salátánk tartalmazzon:

  • értékes, teljes értékű fehérjét: húst, halat, tojást, sajtot, és
  • összetett szénhidrátot (pl. hüvelyeseket - lencsét, fejtett babot, bulgurt, quinoát, kuszkuszt, durum vagy teljes kiőrlésű tésztát vagy kísérőként teljes kiőrlésű kenyeret),
  • értékes zsírokat: növényi olajat (max. 1 ek/adag), olajos magvakat, dióféléket.

Ezek mennyiségét természetesen a napi kalória- és szénhidrátbeviteli ajánlásunk határozza meg, mindig számoljunk a hozzávalók energia- és tápanyagtartalmával! De nem kell aggódni, csodásan jól lehet lakni egy megfelelően összeállított salátával!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...