Fogyj színes főzelékekkel!

A főzelékek hagyományosan részei a magyar étrendnek, nem kell lemondanunk róluk testsúlycsökkentés idején sem.

Imádom a főzelékeket szubjektíven is, mint magánember és szakemberként is. Nem tudom sajnos, hogy miként alakult úgy a hagyományos magyar konyha, hogy részeivé válhattak a főzelékek és miként alakult úgy más országok konyhája, hogy ott kevésbé jellemzőek. Szerencsénkre minden szezonban változatosan elkészíthetőek, a napi élelmirost ajánlást könnyen teljesíthetjük velük.

Olvastad már?

Elegendő rostot eszel?

A főzelékeket csoportosíthatjuk aszerint, hogy az étel elkészítése során használunk-e sűrítési eljárást – hazánkban hagyományosan rántást, hintést, habarást. Ha azonban spórolni szeretnénk a kalóriákon, készítsük el őket sűrítés nélkül. Ez lehet gőzben vagy vízben főzés, kevés zsiradékon párolás, de akár sütés, grillezés is, bár a sült-grillezett zöldségeket talán kevesen gondolják főzelékfélének. Ha mégis vágyunk a krémesebb állagra, sűrítsük a főzeléket önmagával – azaz egy részét vegyük ki az étel elkészültekor és pürésítsük, majd keverjük vissza a többihez. De például egy jó vöröslencse alapú főzeléket, dahlt, elég csak addig főzni, míg a lencse a kívánt állagúra fő.

Ha mégis rántást vagy habarást szeretnénk alkalmazni, csökkentsük a felhasznált zsiradékot (olajat, vajat, zsírt) legfeljebb 1 ek/adag mennyiségre. Hasonlóan csökkenthető a sűrítéshez használt liszt mennyisége is. Energiatartalom szempontjából gyakorlatilag mindegy, hogy teljes kiőrlésű lisztet használunk-e, ennek inkább egyéb előnyei vannak: magasabb élelmirost-, ásványi anyag-, fehérje- és vitamintartalom. Sokan sűrítenek a liszt alternatívájaként keményítővel is, de ha ugyanakkora mennyiséget használunk fel, akkor ez energiatartalom szempontjából szintén nem jelent csökkentést, hiszen a liszt energiatartalmát érdemben adó szénhidrát maga a keményítő.

Habart főzelékeknél a tejszínt, a magas zsírtartalmú tejfölt helyettesíthetjük alacsonyabb zsírtartalmú tejföllel, görög vagy sima joghurttal, bátran próbáljuk ki ezeket, még a hagyományos főzeléktípusokhoz ízvilágához is jól illenek.

A fentiek mellett nem mindegy persze az sem, hogy milyen feltétet teszünk a főzelékre, illetve hogy hány szelet kenyérrel kísérjük. A kenyér szerintem a főzelékek mellől gond nélkül elhagyható, feltétként pedig válasszunk alacsony energiatartalmú, zsírszegényen elkészített hús- vagy tojásételeket. A feltétek adják az ételeinkben a teljes értékű fehérjét, ezért ezeket nem érdemes elhagyni, mert testsúlycsökkentés idején fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitel is.

A fenti egyszerű alapelvek jól alkalmazhatóak természetesen a zöldségpüré-/-krémleveseknél, a gyümölcsleveseknél vagy a mártásoknál is.

Legújabb receptek

Egyszerű tonhalas tészta

Nem kell túlgondolni egy gyors hétköznapi vacsorát vagy ebédet: ha tonhalas tésztát készítünk, biztosan minden éhes száj hamar boldogan elhallgat majd. Egyszerű alapanyagokból ...

Almakompót cukormentesen

Az almakompótot az év minden napján tudnánk enni, de a téli ünnepi időszakban kimondottan jól párosítható a sült kacsával, vagy más ünnepi ételekkel is. Ősszel készíthetjük ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...