Így változtat az étvágyadon a fogyás

Fogyással növelhető a ghrelin nevű hormon termelése, ami egyenesen vezet a kívánósság és a falásrohamok elhagyásához.

A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism tudományos folyóiratban érdekes tanulmány jelent meg a fogyásról: a 300 ember részvételével készült kutatásból kiderült, mekkora szerepe van a fogyásnak az étvágyat szabályozó hormon termelésében, így pedig az étvággyal összefüggő rendellenességek csökkenésében is.

Kevésbé leszünk éhesek, ha fogyunk

A szakértők 300 olyan embert választottak résztvevőnek, akiknek a BMI-je a túlsúlyos kategóriába sorolható. Megmérték a ghrelin-szintjüket, amely az étvágy szabályozásáért felelős legfontosabb hormon a szervezetben. A hormon alacsony szintje nem volt meglepő: a túlsúlyos embereknél teljesen normális, ha ilyenek az értékek.

A 300 embert aztán három csoportba osztották, mindegyiküket diétára fogták, csak csoportonként változott, milyenre. Mindegyik csoportnak testmozgást is kellett végeznie. A kutatás végén ismét megmérték a résztvevők ghrelin-szintjét:

kiderült, hogy mindenkinek a szervezetében megemelkedett ennek a hormonnak a szintje, ezzel pedig csökkent a hastájéki zsírmennyiségük, és ezzel párhuzamosan az inzulinérzékenységük is. A három csoport közül egyébként a mediterrán diétát (sok zöldség és gyümölcs, kevés vörös hús) követőknek lettek a legjobb értékeik.

A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy a fogyás magában növeli az ember ghrelin-szintjét a szervezetben, ezzel hozzájárul az étvágy csökkentéséhez, közvetve pedig az anyagcserét érintő betegségek kialakulásának csökkenéséhez. A kutatás során a máj zsírtartalma is csökkent, illetve a bélmikrobiom állapota is javult.

Ha a ghrelin-szintünk magasabb, kevésbé érezzük magunkat éhesnek

A ghrelin egyébként egy olyan jelzőhormon, amely az agynak adja az utasításokat arra, hogy éhségérzetet generáljon. A párja a leptin, amely a telítettségérzetért felelős, és arra készteti az agyat, hogy parancsot adjon ki a kalóriák égetésére. Az elhízás, a nagy túlsúly mindkét hormon termelődését teljesen összezavarhatja.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...