Nem vezet fogyáshoz a diéta, ha így étkezel

Sokan azt hiszik, a cukor helyettesítése édesítőszerrel hozzájárulhat a fogyáshoz, pedig valójában a különböző édesítők nem, hogy nem segítenek, de akár hízáshoz is vezethetnek.

Hiába vár az ember mínusz kilókat a különböző diétás vagy cukormentes termékektől, ezek az élelmiszerek koránt sem biztos, hogy hozzájárulnak a súlyvesztéshez, sőt! Sok esetben a mesterséges édesítőszerekkel ízesített mentes és diétás termékek járulhatnak hozzá a plusz kilók felszedéséhez.

Az édesítőszeres ételek és italok sem feltétlenül segítenek a fogyásban

A probléma nem egyedi, a diétás ételek és italok megjelenése óta számtalan ember hiszi azt, hogy ezek a termékek az álomalak eléréséhez vezetnek, pedig ezek a termékek legtöbbször csak a gyártó érdekeit szolgálják.

A témában legutóbb a londoni King's College genetikai és epidemiológiai professzora, Tim Spector nyilatkozott a The Sun című brit lapnak. A szakértő szerint rengeteg olyan fogyókúrás mítosz létezik, amelyekből leginkább csak az élelmiszeripari cégek profitáltak. Ahogy ő mondja, a mesterségesen előállított édesítőszerek egyáltalán nem számítanak egészséges alternatívának, és legfeljebb a pénztárca képes „fogyni” ezektől a termékektől.

Az édesítőszeres élelmiszerek ugyan kalóriadeficitet okozhatnak, mégis képesek becsapni az agyat, amely jelzéseket küld a szervezetnek, hogy pótolni kell a hiányzó energiát, ezzel pedig éhségérzetet okoz, sokan pedig nem tudják hosszú távon megállni, hogy ne nyúljanak valamilyen ételhez akkor, amikor mardos az éhség.

Az index.hu cikke szerint a Német Nemzeti Rákkutató Központ egy év eleji tanulmánya szerint az édesítőszereket fogyasztó felnőttek szervezetében „nagyon határozottan megváltozott a bélmikrobák összetétele és működése, amely sok esetben cukorbetegséghez vezethet”.

A diétás termékek mellett a feldolgozott élelmiszerek is hátráltatják a fogyást és hozzájárulnak a hízáshoz, ugyanis ezeknek az ételeknek sokszor csak nagyon minimális tápanyagtartalmuk van, tele vannak viszont vegyszerekkel, cukrokkal és ízfokozókkal. Ezek az anyagok szintén növelik az éhségérzetet, sőt, számos betegség kialakulásának kockázatával vagy akár korai halálozással is járhatnak.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...