Nem vezet fogyáshoz a diéta, ha így étkezel

Sokan azt hiszik, a cukor helyettesítése édesítőszerrel hozzájárulhat a fogyáshoz, pedig valójában a különböző édesítők nem, hogy nem segítenek, de akár hízáshoz is vezethetnek.

Hiába vár az ember mínusz kilókat a különböző diétás vagy cukormentes termékektől, ezek az élelmiszerek koránt sem biztos, hogy hozzájárulnak a súlyvesztéshez, sőt! Sok esetben a mesterséges édesítőszerekkel ízesített mentes és diétás termékek járulhatnak hozzá a plusz kilók felszedéséhez.

Az édesítőszeres ételek és italok sem feltétlenül segítenek a fogyásban

A probléma nem egyedi, a diétás ételek és italok megjelenése óta számtalan ember hiszi azt, hogy ezek a termékek az álomalak eléréséhez vezetnek, pedig ezek a termékek legtöbbször csak a gyártó érdekeit szolgálják.

A témában legutóbb a londoni King's College genetikai és epidemiológiai professzora, Tim Spector nyilatkozott a The Sun című brit lapnak. A szakértő szerint rengeteg olyan fogyókúrás mítosz létezik, amelyekből leginkább csak az élelmiszeripari cégek profitáltak. Ahogy ő mondja, a mesterségesen előállított édesítőszerek egyáltalán nem számítanak egészséges alternatívának, és legfeljebb a pénztárca képes „fogyni” ezektől a termékektől.

Az édesítőszeres élelmiszerek ugyan kalóriadeficitet okozhatnak, mégis képesek becsapni az agyat, amely jelzéseket küld a szervezetnek, hogy pótolni kell a hiányzó energiát, ezzel pedig éhségérzetet okoz, sokan pedig nem tudják hosszú távon megállni, hogy ne nyúljanak valamilyen ételhez akkor, amikor mardos az éhség.

Az index.hu cikke szerint a Német Nemzeti Rákkutató Központ egy év eleji tanulmánya szerint az édesítőszereket fogyasztó felnőttek szervezetében „nagyon határozottan megváltozott a bélmikrobák összetétele és működése, amely sok esetben cukorbetegséghez vezethet”.

A diétás termékek mellett a feldolgozott élelmiszerek is hátráltatják a fogyást és hozzájárulnak a hízáshoz, ugyanis ezeknek az ételeknek sokszor csak nagyon minimális tápanyagtartalmuk van, tele vannak viszont vegyszerekkel, cukrokkal és ízfokozókkal. Ezek az anyagok szintén növelik az éhségérzetet, sőt, számos betegség kialakulásának kockázatával vagy akár korai halálozással is járhatnak.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...