Fogadd meg ezt a 12 tippet, hogy könnyebb legyen az otthonfőzés

Aki szeretné elsajátítani, hogyan kell okosan és minden áldott nap otthon főzni, annak most elhoztunk néhány hasznos tippet. 

Nézzük, milyen trükkökkel könnyítheted meg az otthon töltött időtés a sütés-főzést:

  1. Állítsuk össze vasárnap a heti menüt, és egyszeri bevásárlással vegyük meg a hozzávalókat. Ez nem csak karantén idején okos választás. A művelethez használjunk okos bevásárlólistát!
  2. A heti menü összeállítása előtt nézzünk be a hűtőbe és a spájzba, és vegyük számba, milyen alapanyagok maradtak meg. Ezeket mindenképp tervezzük belea menübe.
  3. Ha nem megyaheti menü összeállítása, fogjunk egy szakácskönyvet, vagy keressünk a neten tippeket, netán előre összeállított menüsort, kövessünk gasztrobloggereket, és a receptek alapján intézzük a heti nagybevásárlást.
  4. Vasárnap készítsünk elő számtalan zöldséget: hámozzunk, aprítsunk, fagyasszunk, hogy csak elő kelljen venni “őket”. Például a brokkoli, az édesburgonya, a karfiol négy napig is eláll, köret helyett/mellé valamennyi gyorsan felmelegíthető, grillezhető.
  5. Készítsünk előre szószokat, mártogatós kencéket, pesztót, pörköltet, és egyéb, egy-egy pórcióban lefagyasztható ételeket, amiket a hét során pár perc alatt fel lehet melegíteni. Ha nem vagyunk rutinos “fagyasztók”, ezt az öt ételt semmiképp ne tegyük be a fridzsiderbe!
  6. Főzzünk nagy adag leveseket, és újra és újra fagyasszunk le egy-két porciót! Így nem kell két napnál tovább ugyanazt a levest enni, de mindig lesz mihez “nyúlni”.
  7. Főzzünk olyan alapanyagokkal, amiket rengeteg módon fel lehet használni. A burgonya például a lehetőségek tárháza. A töltött krumpli isfelér egy főétellel, de beletehetjük salátába, kiváló indiai ragu alapanyag, de quinoával összekeverve is tökéletes.
  8. Sokféle fűszer, fokhagyma, vöröshagyma, olívaolaj, hüvelyesek, rizs, tészta, tojás és mélyhűtött zöldségek mindig legyenek otthon. Ezekből bármikor összeállítható egy gyors ebéd vagy vacsora.
  9. Ne féljünk a konzervektől! Paradicsom, bab, csicseriborsó, kukorica mindig legyen a spájzban, néhány izgalmas fűszerrel nemcsak finom, de tápláló ételeket lehet összeállítani belőlük. Ha szeretünk új ízekkel próbálkozni, szerezzünk be kókusztejet, halszószt és megannyi ínyenc fűszeralapot. De inkább házhoz szállítással rendeljünk!
  10. Annak érdekében, hogy az ételeinkbe egészséges összetevők és zsírok is kerüljenek, tartsunk otthon magvakat, dióféléket, és neveljünk fűszernövényeket.
  11. Készítsük elő reggelente az ebédet és/vagy a vacsorát! Aprítsunk, pácoljunk, hámozzunk, áztassuk be, hogy az elkészítés tényleg csak rövid ideig tartson.
  12. Ha nincs időnk főzni, válasszunk gyors, filléres, egytálételes recepteket, ellenben ha belefér az időnkbe, adjuk meg a módját, és főzzünk akár több fogást.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...