Ez testünk legkeményebb pontja, mégis extra érzékeny

Miért annyira érzékeny? Miért szuvasodik? Elődjeinknek miért nem volt ennyi fogproblémája, mint nekünk? Szakemberek hoznak választ a felmerült kérdésekre!

„Fogászati antropológus és evolúcióbiológus vagyok, és 30 éve tanulmányozom az élő és megkövült emberi maradványok, valamint számtalan más faj fogait. A modern ember fogászati problémái nem normálisak” – írja a Scientific American oldalán megjelent cikkében Peter S. Ungar.

Testünk legkeményebb pontja, mégis extraérzékeny

Mi történik a szánkban?

Fogainknak a szájban lévő vegyi anyagokat és baktériumokat, a terhelést és a kopást is viselniük kell. Minden szájkörnyezetet érintő „hirtelen” változás váratlanul érheti a fogainkat. Ilyen például a modern étrend, amely nem igazán hasonlít a bolygónk élővilágának eddigi történetében tapasztaltakhoz.

Ma elmondható, hogy a fogszuvasodás a leggyakoribb és legelterjedtebb krónikus betegség a világon. A fejlett országokban a felvilágosító kampányok és a helyes szájápolás terjedése következtében gyakorisága jelentősen csökkent, de összességében a föld lakóinak 95%-a érintett kisebb vagy nagyobb mértékben. 12 éves korban a magyar gyerekeknek általánosan már négy rossz foga van. A középkorúak fogainak fele szuvas, hiányzik vagy tömött – írja a HáziPatika.hu.

A rendszeres fogászati ellenőrzés segít

Miért válnak annyira érzékennyé a fogaink?

Az egészséges szájat mikrobák milliárdjai népesítik be. A legtöbbjük jótékony hatású, azaz küzdenek a betegségek ellen, segítik az emésztést.

De vannak fogakat károsító baktériumok is, amik az anyagcseréjük során keletkező tejsavval támadják a fogzománcot.

Ezeknek a baktériumoknak a koncentrációja azonban általában túl alacsony ahhoz, hogy maradandó károsodást okozzon. 

A szuvasodás akkor alakul ki, amikor a fenti arányok megváltoznak, és a rossz baktériumok szaporodnak el. Ez a szénhidrátokban gazdag étrendnek is köszönhető, ami a savtermelő baktériumokat kezdi el táplálni, és ezáltal csökkenti a szájüregi pH-t.

A szacharózzal különösen sok a probléma!

A káros baktériumok ezt használják arra, hogy vastag lepedéket képezzenek, amely a fogakhoz köti őket, és arra, hogy energiát tároljanak, amely táplálja őket az étkezések között, ami azt jelenti, hogy a fogak hosszabb ideig vannak kitéve a bacitámadásnak, emiatt pedig érzékennyé válnak, elkezdenek szuvasodni.

Ha egy mód van rá, ne várjuk meg, míg teljesen begyullad a fogunk mellett a fogínyünk is, inkább keressük fel fogorvosunkat minden félelmünk ellenére is, hiszen minél később megyünk, annál rosszabb lesz a helyzet!

Forrásunk volt.

Szerző: Németh Orsi


Még több a fogaink egészségéről:

Címlapról ajánljuk

További cikkek