Ez testünk legkeményebb pontja, mégis extra érzékeny

Miért annyira érzékeny? Miért szuvasodik? Elődjeinknek miért nem volt ennyi fogproblémája, mint nekünk? Szakemberek hoznak választ a felmerült kérdésekre!

„Fogászati antropológus és evolúcióbiológus vagyok, és 30 éve tanulmányozom az élő és megkövült emberi maradványok, valamint számtalan más faj fogait. A modern ember fogászati problémái nem normálisak” – írja a Scientific American oldalán megjelent cikkében Peter S. Ungar.

Testünk legkeményebb pontja, mégis extraérzékeny

Mi történik a szánkban?

Fogainknak a szájban lévő vegyi anyagokat és baktériumokat, a terhelést és a kopást is viselniük kell. Minden szájkörnyezetet érintő „hirtelen” változás váratlanul érheti a fogainkat. Ilyen például a modern étrend, amely nem igazán hasonlít a bolygónk élővilágának eddigi történetében tapasztaltakhoz.

Ma elmondható, hogy a fogszuvasodás a leggyakoribb és legelterjedtebb krónikus betegség a világon. A fejlett országokban a felvilágosító kampányok és a helyes szájápolás terjedése következtében gyakorisága jelentősen csökkent, de összességében a föld lakóinak 95%-a érintett kisebb vagy nagyobb mértékben. 12 éves korban a magyar gyerekeknek általánosan már négy rossz foga van. A középkorúak fogainak fele szuvas, hiányzik vagy tömött – írja a HáziPatika.hu.

A rendszeres fogászati ellenőrzés segít

Miért válnak annyira érzékennyé a fogaink?

Az egészséges szájat mikrobák milliárdjai népesítik be. A legtöbbjük jótékony hatású, azaz küzdenek a betegségek ellen, segítik az emésztést.

De vannak fogakat károsító baktériumok is, amik az anyagcseréjük során keletkező tejsavval támadják a fogzománcot.

Ezeknek a baktériumoknak a koncentrációja azonban általában túl alacsony ahhoz, hogy maradandó károsodást okozzon. 

A szuvasodás akkor alakul ki, amikor a fenti arányok megváltoznak, és a rossz baktériumok szaporodnak el. Ez a szénhidrátokban gazdag étrendnek is köszönhető, ami a savtermelő baktériumokat kezdi el táplálni, és ezáltal csökkenti a szájüregi pH-t.

A szacharózzal különösen sok a probléma!

A káros baktériumok ezt használják arra, hogy vastag lepedéket képezzenek, amely a fogakhoz köti őket, és arra, hogy energiát tároljanak, amely táplálja őket az étkezések között, ami azt jelenti, hogy a fogak hosszabb ideig vannak kitéve a bacitámadásnak, emiatt pedig érzékennyé válnak, elkezdenek szuvasodni.

Ha egy mód van rá, ne várjuk meg, míg teljesen begyullad a fogunk mellett a fogínyünk is, inkább keressük fel fogorvosunkat minden félelmünk ellenére is, hiszen minél később megyünk, annál rosszabb lesz a helyzet!

Forrásunk volt.

Szerző: Németh Orsi


Még több a fogaink egészségéről:

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...