Íme a FODROS KEL, azaz a kale, és az okok, amiért a fél világ rajong érte

Ha elejtenél egy követ az amerikai egészségtudatos receptek kavalkádjában, biztosan olyat találna el, amibe került KALE, azaz fodros kel is – a masszív, jellegzetes levelű zöldség népszerűsége évek óta töretlen, egy igazi trendi superfood...de vajon miért annyira jó? Tényleg olyan jó egyáltalán?

Mi is az a kale, azaz fodros kel?

A fodros kel a káposztafélék családjába tartozik, létezik sima levelű, nem fodros változata is, illetve megtalálható zöld és lila levelű változatokban is. Ránézésre leginkább a kelkáposztára emlékeztetnek a levelei, de maga a növény nem alakít ki "fejet", és a levelei is keményebbek a kelkáposztaleveleknél. Az amerikai superfood-hívők értékes vitamin-, antioxidáns- és ásványianyag-tartalmáról nyilatkoztak lelkesen - aminek valóban van alapja, ahogy az az alábbi táblázatból is kiderül (forrás: USDA).

Azok a jellegzetes levelek

Összesítettük egy táblázatban a kale és a sima kel tápanyag-tartalmát:

Energia- és tápanyagtartalom (/100 g)Fodros kelKelkáposzta
Energiatartalom (kcal)3527
Fehérjetartalom (g)2,922
Zsírtartalom (g)1,490,1
Szénhidráttartalom (g)4,426,1
Élelmirost-tartalom (g)4,13,1
Kalciumtartalom (mg)25435
Vastartalom (mg)1,60,4
Magnéziumtartalom (mg)3328
C-vitamin-tartalom (mg)93,431
A-vitamin-tartalom (IU)48121000

Rengeteg benne a kalcium, a C-vitamin és az A-vitamin

Energia- és makrotápanyag-tartalmát tekintve a kelkáposzta és a fodros kel között nincs érdemi különbség, a kale szénhidráttartalma valamivel alacsonyabb, mint a kelkáposztáé, míg élelmirost-tartalma kicsit magasabb. A mikrotápanyagokat tekintve már azonban valóban vannak látványos különbségek, a fodros kel kalciumtartalma mintegy hétszerese a kelkáposztáénak, a C-vitamin-tartalma pedig háromszorosa, míg az A-vitamin-tartalma közel ötszöröse.

Mit készítsünk belőle?

Remek salátaalapanyag. Miután jól megmostuk és megszárítottuk, vágjuk le a szárról a leveleket, adjunk hozzá zöld almát, diót, akár jöhet egy kis sajtféleség is, például kecskesajt, meglocsolhatjuk egyszerűen olívaolajjal, vagy készíthetünk citromos dresszinget is hozzá. Persze egy kis hús, például a hőn szeretett csirke, vagy ha húzósabbra vágyunk, akkor pirított bacon is jöhet hozzá.

Használhatjuk pesto készítéséhez, pizzafeltétként, amerikai módra smoothie-khoz, és persze tésztákhoz is. A legjobbat a végére hagytam, hiszen akár egészséges chipset is készíthetünk belőle: locsoljuk meg a leveleket olívaolajjal, szórjuk meg sóval, vagy akár borssal is, és pár perc alatt süssük őket ropogósra a sütőben!

+ 1 tipp: fontos megjegyezni, hogy - superfood ide vagy oda, nem halunk bele, ha nem fogyasztjuk - , mivel hozzánk általában elég nagy karbonlábnyommal (messziről) jut el, inkább akkor együk, ha hazai termelőktől sikerül beszerezni!


Még több finom alapanyag erre:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...