Mi is az a kale, azaz fodros kel?
A fodros kel a káposztafélék családjába tartozik, létezik sima levelű, nem fodros változata is, illetve megtalálható zöld és lila levelű változatokban is. Ránézésre leginkább a kelkáposztára emlékeztetnek a levelei, de maga a növény nem alakít ki "fejet", és a levelei is keményebbek a kelkáposztaleveleknél. Az amerikai superfood-hívők értékes vitamin-, antioxidáns- és ásványianyag-tartalmáról nyilatkoztak lelkesen - aminek valóban van alapja, ahogy az az alábbi táblázatból is kiderül (forrás: USDA).
Összesítettük egy táblázatban a kale és a sima kel tápanyag-tartalmát:
Energia- és tápanyagtartalom (/100 g) | Fodros kel | Kelkáposzta |
Energiatartalom (kcal) | 35 | 27 |
Fehérjetartalom (g) | 2,92 | 2 |
Zsírtartalom (g) | 1,49 | 0,1 |
Szénhidráttartalom (g) | 4,42 | 6,1 |
Élelmirost-tartalom (g) | 4,1 | 3,1 |
Kalciumtartalom (mg) | 254 | 35 |
Vastartalom (mg) | 1,6 | 0,4 |
Magnéziumtartalom (mg) | 33 | 28 |
C-vitamin-tartalom (mg) | 93,4 | 31 |
A-vitamin-tartalom (IU) | 4812 | 1000 |
Rengeteg benne a kalcium, a C-vitamin és az A-vitamin
Energia- és makrotápanyag-tartalmát tekintve a kelkáposzta és a fodros kel között nincs érdemi különbség, a kale szénhidráttartalma valamivel alacsonyabb, mint a kelkáposztáé, míg élelmirost-tartalma kicsit magasabb. A mikrotápanyagokat tekintve már azonban valóban vannak látványos különbségek, a fodros kel kalciumtartalma mintegy hétszerese a kelkáposztáénak, a C-vitamin-tartalma pedig háromszorosa, míg az A-vitamin-tartalma közel ötszöröse.
Mit készítsünk belőle?
Remek salátaalapanyag. Miután jól megmostuk és megszárítottuk, vágjuk le a szárról a leveleket, adjunk hozzá zöld almát, diót, akár jöhet egy kis sajtféleség is, például kecskesajt, meglocsolhatjuk egyszerűen olívaolajjal, vagy készíthetünk citromos dresszinget is hozzá. Persze egy kis hús, például a hőn szeretett csirke, vagy ha húzósabbra vágyunk, akkor pirított bacon is jöhet hozzá.
Használhatjuk pesto készítéséhez, pizzafeltétként, amerikai módra smoothie-khoz, és persze tésztákhoz is. A legjobbat a végére hagytam, hiszen akár egészséges chipset is készíthetünk belőle: locsoljuk meg a leveleket olívaolajjal, szórjuk meg sóval, vagy akár borssal is, és pár perc alatt süssük őket ropogósra a sütőben!
+ 1 tipp: fontos megjegyezni, hogy - superfood ide vagy oda, nem halunk bele, ha nem fogyasztjuk - , mivel hozzánk általában elég nagy karbonlábnyommal (messziről) jut el, inkább akkor együk, ha hazai termelőktől sikerül beszerezni!
Még több finom alapanyag erre: