A magyar háztartások feltételezhetően gyakrabban fogadják be konyháikba a kelkáposztát, mint a fodros kelt – pedig a koraősszel és télen vásárolható rojtos, lilás-zöldes színű levelek kiváló alapot adhatnak raguknak, gazdagíthatnak leveseket, tésztaszósszá és rakottassá is alakulhatnak. Meglepően sokszínűen használhatjuk a fodros kelt kezdve a nyers módszerektől egészen a ropogóssá sütésig: vegyük sorra a legjobb alkalmazásokat.
Nézd meg galériánkban a fodros kel elkészítésének módszereit!
Nyersen, sülve, főve – Így edd a fodros kelt minden formájában
Nyersen – smoothie-ban
Az internet és a közösségimédia-felületek vonzó zöld italai általában mind tartalmaznak fodros kelt – a levél nem annyira erőteljes, csípős ízű, mint a kelkáposzta, ellenben nyersen fogyasztva borzasztóan egészséges. Vágjuk ki a vastagabb, középső szárrészt, különben kellemetlen, szálas italt kapunk majd. Társítsuk a leveleket almával, körtével, szárzellerrel, spenóttal, banánnal.
Nyersen – pesto
Sokan szeretik pestokészítés előtt blansírozni a fodros kelt, hogy valamennyit elvegyenek harsányságából: ez ugyan lehetséges, persze nem kötelező. Ha egy igazán karakteres tésztaszószt vagy mártogatóst szeretnénk, dolgozzunk nyers zöldséggel (a vastag szárrészt itt is vágjuk ki), tegyük aprítógépbe dióval, citromlével, olívaolajjal, reszelt parmezánnal, sóval és borssal, majd dolgozzuk simára. Szendvicsben, tésztán vagy salátában is kiválóan szerepel.
Nyersen – marinálva
Ha pedig már szóba kerültek a saláták: nemcsak rukkolából, római vagy jégsalátából készíthetünk friss és zamatos köreteket, hanem a kelből is. Persze érdemes ehhez előbb marinálni, pácolni a leveleket. Szokás szerint vágjuk ki a vastag szárat középről, majd aprítsuk csíkokra, tetszőleges darabokra a kelt. Tegyük egy tálba, facsarjuk rá egy citrom levét, majd forgassuk át, hogy mindenhol bevonja a lé a leveleket. Fóliával lefedve tegyük a hűtőbe egy éjszakára: másnapra kellemesebb és könnyebben harapható, mégis ress állaga és kellemesen fanyar aromája lesz – salátaalapnak tökéletes.
Főzve – salátában
Persze, ha nem szeretnénk ilyen harsány (akár agresszívnak is nevezhető) salátákat alkotni, bátran pároljuk meg a kelleveleket, és így tegyük salátába őket. Ha pedig már az egyik komponenst úgyis megfőzzük, érdemes az egész fogást melegen elkészíteni: adjunk hozzá sült édesburgonyát vagy sütőtököt, más gyökérzöldségeket, frissen pirított diót, kéksajtot, párolt almát, vagy amit csak szeretnénk.
Főzve – levesben
Az ősz és a tél majdnem összes levesébe beleapríthatjuk a fodros kelt, ráadásul nem is nagyon kell pluszban számolnunk vele, elég, ha a már kész ételbe szórjuk, majd elzárjuk alatta a lángot, a kellevelek képesek ilyen kevés idő alatt is megpuhulni. Az ízek területét sem kell ám túlaggódnunk: az olyan klasszikusoktól kezdve, mint a frankfurti leves egészen az izgalmas ázsiai levesekig bármilyen recept kiegészülhet kellel.
Sülve – chipsként
Meglepően finom nassolnivaló válik a fodros kelből: a ropogós chips cseppet sem emlékeztet egy „egészséges” rágcsára, leginkább azért, mert a kel aromája zseniális, szinte karamellizáltnak is mondható mélységeket vesz fel a sütőben. Persze azért az állag sem elhanyagolható: egyáltalán nem szottyos, hanem harsányan ropogó-morzsolódó lapok kerülnek elő a tepsiről, amiket elő- vagy utóételként, de például krémleves- és főzelékfeltétként is bevethetünk.
Receptek a kelkészítéshez:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Szezonális alapanyagok, amiket ismerj meg és használj gyakran: