Mire a babánk 8 hónapos lesz, egész sokféle gyümölcsöt és zöldséget ehet már. Törekedjünk a változatosságra a bébimenü összeállításakor! Ehhez nyújtunk most segítséget.
Újabb gyümölcsök sora
A 8 hónaposok ízlelgethetik a kajszibarackot (persze csak mértékkel!), a görög-és sárgadinnyét, a cseresznyét és ősszel a gesztenyét.
Zöldségözön
Háromnegyed évesen sok új zöldséggel ismerkedhetnek a picik: kaphatnak már karalábét, kelbimbót, paprikát, zöldbabot, zöld-és sárgaborsót, padlizsánt és káposztát. A főzelékek még most is nagyon kapósak, és itt is ajánljuk az egyre darabosabban elvet.
- A „k” betűs zöldségek (karalébé, kelbimbó, káposzta) párolásakor/ főzésekor ne használjunk fedőt, ezáltal csökkenthetjük a puffasztó hatásukat.
- A zöldborsót ebben az éltekorban még passzírozzuk át egy szűrőn. (1 éves kor után már héjastul, passzírozás nélkül kaphatják a borsószemeket a tipegők.)
- A kelbimbót inkább sütőben készítsük el, egyrészt így több vitamin marad benne, másrészt sokkal finomabb a kelbimbó sütve, mint párolva.
További babakonyha receptek >>
Fűszerezzünk!
Izgalmas fűszerekkel tehetjük még finomabbá a kicsik ennivalóit, éljünk a lehetőséggel, bátran kóstolgassák a bazsalikommal, kakukkfűvel, oregánóval vagy majorannával készült ételeket. Az édes fogásokat pedig egy kis fahéj hozzáadásával varázsolhatjuk még finomabbá.
Tejtermékek
Bár a tej adása 1 éves kor után ajánlott csak, különféle tejtermékeket 8 hónapos kortól adhatunk a babáknak: és milyen jól is jön egy kis joghurt uzsonnára, vagy egy kis kefir vacsorára. A főzelékre pedig kerülhet feltétként némi villával összetört túró, vagy reszelt sajt.
Húsevők
A csirke-és pulykahús mellett most már kaphatnak a kicsik borjú-, sertés-, és marhahusit is. Csirkemáj is kerülhet az aszatlra,de csak módjával, maximum heti egyszer.