A British Museum of Foodösszefogott az extravagáns hozzáállásáról híres Bombas and Parr food designnal foglalkozó csapattal. Nagyszabású kiállítást szenteltek a nyár slágerének, a fagyinak.
A designerduó a SCOOP névre hallgató kiállításon a fagyit olyan módon szeretné bemutatni, ami minden érzékszervet igénybe veszi.
Lehet kóstolni olyan fagyit, ami világít a sötétben, de a desszertek sötét oldalát is fel lehet fedezni. Ezen felül a fagyott finomságok fogyasztásának neurológiai alapjairól is tájékozódhatunk.
A kiállítás megrendezésének ideje éppen egybeesik egy kerek évfordulóval. 300 évvel ezelőtt, 1718-ban jelent meg az első angol nyelvű szakácskönyv, amiben szerepelt fagylaltrecept.Mary Eales receptjei a saját korukban is népszerűen voltak, elvileg Anna királynő udvarában is árult fagyit.
A kiállításRobin és Caroline Weir 14 ezer elemet számláló fagylaltos tematikájú gyűjteményén alapul. Régi eszközök, szervírozótálak, alkalmazott grafikai és képzőművészeti tárgyak is szerepelnek a kollekcióban. WeirékIce Creams Sorbets and Gelati The Definitive Guidecímen díjnyertes kézikönyvet is megjelentettek a témában.
A kiállítás külön figyelmet szentelAgnes B. Marshallnak, akit a viktoriánus időszakban "Jégkirálynőként" tartottak számon. Rengeteg recept, de még fagylaltgép is fűződik a nevéhez.
Marshall már a korai 1800-as években szorgalmazta a folyékony nitrogén alkalmazását a fagyikészítéshez.
A kiállítás július 3-ától egészen szeptember 30-ig várja a látogatókat.
Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
Egy nap alatt körbeettük és bringáztuk a balatoni kiskört - ide menjetek Ti is habzsi-dőzsizni