Flódni: a zsidó konyha legédesebb falatja

Ha a diós bejglit szeretjük, a mákos bejgliért odavagyunk és az almás pite a legnagyobb kedvencünk, akkor hogyan viszonyulunk a flódnihoz, ami a három süti kombinációja? 

{ CKÉP = 119495, 6 }

Igazi téli finomság, minden földi jóval megpakolva: egy emelet diós krém, egy emelet mákos krém, végül alma és még szilvalekvár isez aflódni, a tradicionáliszsidó konyhaegyik legédesebb fogása. Eredetéről nagyon keveset tudunk, több legenda is kering a születéséről. Az egyik legismertebb eredetmonda talán, hogy egy idős pesti zsidó asszonyság gondolt egyet, ésösszehozta egy süteménybe az összes kedvencét,így indítva hódító útjára a flódnit. Szép, és akár igaz is lehet, de valójában senki nem tudja, honnan ered. A tésztája, a tölteléke és az íze meglehetősenemlékeztet abejglijére,amelynek az eredete szintén vitatott, de bizonyos szakácskönyvek szerint a neve a jiddis beygl szóból ered. Valószínűleg Pesten árulták először, de az első flódnival kapcsolatban csak annyi a bizonyos, hogy a kelet-európai zsidó konyha remeke.

Flódni Vicikó konyhájából

Már nagyon régen szerettem volna flódnit sütni, de mindenképpen egy igazi, hamisítatlan házi recept alapján. Karácsonytájt, mikor egyébként is annyi szó esik a sütés-főzésről is, ...

Flódni 2.

A szüleim (egyik) baráti társasága épp akkor járt nálunk a múltkor, mikor Eszter nagymamájának kakaós kalácsát először próbáltam ki - a fantasztikus recept érdeme is, hogy nem ...

Amákés adióa termékenységet, gazdagságot szimbolizálja, a zsidó konyhában is ezért játszik fontos szerepet, különösen ünnepkor. Mivel a kelet-európai népi életben ugyanezeknek az élelmiszereknek tulajdonítottak termékenyégvarázsló erőt, a flódni a magyar konyhában is kedvelt édesség lett, különösenkarácsonykor.Ha eddig nem készítettük el, az idei december a legjobb alkalom rákarácsonyra, vagy csak úgy, a dió, a mák, az alma és a szilvalekvár tökéletes kombinációjának élvezetéért.

A flódni receptjét itt találod

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...