Ezért a legmenőbb most a flexitáriánus diéta

Az utóbbi években előtérbe került a vegetáriánus és a vegán étrend, de mit tehetnek azok, akik nem szeretnének örökre lemondani a húsfogyasztásról? Nekik lehet megoldás a flexitáriánus étrend!

Ahogy azt már mi is többször megírtuk, a jövő étrendje egyre inkább a növényi alapú étrend lesz. A vegetáriánus és a vegán étrendek előretörésének fő oka a bolygónk fenntarthatóságának kérdése. Sokak szerint ezek, a részben vagy egészben növény alapuló étrendek nagy mértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a Föld ökológiai szisztémája újra egyensúlyba kerülhessen. Nézzük, mit kell tudni a flexitáriánus étrendről.

Sokan vannak azonban, akik a fentiek figyelembe vétele mellett nem szeretnének mégsem örökre lemondani az állati eredetű alapanyagok fogyasztásáról, de nyitottak a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék arányának növelésére étrendjükben. Ezt az elképzelést hivatott megvalósítani az ún. flexitáriánus étrend, amely szóösszetétel a vegetáriánus és a flexibilis, azaz rugalmas szavak összekapcsolásából jött létre. Ebben az étrendben nagyon hangsúlyos szerepet kapnak a növényi alapanyagok, de a hús-, hal-, tejtermék-, tojásfogyasztást rugalmasan beilleszthetőnek ítélik a mindennapokba.

Mik a flexitáriánus étrend fő jellemzői?

A flexitáriánus étrend előtérbe helyezi a természetes eredetű növényi fehérjeforrásokat, de lehetőséget ad az állati eredetű alapanyagok mértékletes fogyasztására is. Egy jól összeállított, kiegyensúlyozott flexitáriánus étrend hozzájárulhat a testsúly optimalizálásához, valamint egyes krónikus betegségek, mint pl. a szív- és érrendszeri-, egyes daganatos és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez. Emellett segíti a bolygó ökoszisztémájának egyensúlyát.

Ez az étrend - ahogy a nevéből is kiderül - nem szigorú szabályokon alapul, sokkal inkább egy életmódnak tekinthető, mint pusztán egy diétának. Elsősorban nem arra ad iránymutatást, hogy miket korlátozzunk az étrendünkben, hanem arra, hogy miből fogyasszunk többet.

Alapelvei:

  • elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket és teljes értékű gabonákat fogyasszunk,
  • fehérjebevitel terén helyezzük át a hangsúlyt az állati eredetű fehérjékről a növényi eredetűekre,
  • legyünk rugalmasak - alkalmanként fogyaszthatunk húst és egyéb állati eredetű termékeket,
  • kerüljük a feldolgozott élelmiszereket,
  • korlátozzuk a hozzáadottcukor-bevitelünket!

Ugyanakkor ennél az étrendnél is fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen, hogy biztosítsa szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat.

Háromhagymás leves

A hagyma olyan magától értetődően ül a kis kosárkában a konyhában, bérelt helye van a konyhapult alatt. Ha esetleg elfogy, nem értem, hogy nem jutott eszembe pótolni. Szinte mindenbe ...

Szénhidrátszegény cukkinis süti

Mivel a barátom diétázik, igyekszem alacsony szénhidráttartalmú ötletekkel előállni, amik az edzéstervébe is passzolnak. Akárcsak a karfiolos brownie, ez is egy ilyen kreálmány. Az ...

Vöröslencse dahl

Tipikus indiai kaja, dahl névre hallgat, és ahány ház, annyi recept. Barátom anyukájától kaptam ezt a verziót, azóta heti rendszerességgel elkészítem. Ami a legjobb, gluténmentes és ...

A flexitáriánus étrend előnyei

  • Magas élelmirost-tartalma miatt hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
  • Segíthet a fogyásban is, hiszen csökkentjük a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és növeljük az alacsony kalóriatartalmú zöldségekét.
  • A fentiekhez hasonló okokból hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséhez, hiszen ebben az esetben is fontosak az alacsony energiatartalmú, élelmi rostokban gazdag alapanyagok és a megfelelő testsúly elérése.
  • A gyümölcsök, zöldségek, diófélék, olajos magvak, teljes értékű gabonák és a hüvelyesek számos olyan tápanyagot, többek között antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulhatnak egyes daganatos betegségek megelőzéséhez.
  • A húsfogyasztás csökkentése segítheti a természeti erőforrások fennmaradását.

A flexitáriánus étrend lehetséges hátrányai

Csak úgy, mint a vegetáriánus illetve a vegán étrendek esetén, ez az étrend is akkor lesz valóban egészséges, ha kiegyensúlyozott, azaz minden makro- és mikrotápanyagból megfelelő mennyiséget tartalmaz. Az állati eredetű alapanyagok étrendbeli csökkentése B12-vitamin-, vas-, cink-, kalcium- és omega-3-zsírsavhiányhoz vezethet.

Mit ehet egy flexitáriánus?

Bár az étrend rugalmas, az alábbi alapanyagok szerepelnek a menüben jellemzően:

  • növényi fehérjék: szója és belőle készült termékek (pl. tofu), hüvelyesek
  • alacsony keményítőtartalmú zöldségek: zöld levelesek, paprika-, káposztafélék stb.
  • magas keményítőtartalmú zöldségek: édesburgonya, kukorica, sütőtök, zöldborsó stb.
  • gyümölcsök
  • teljes értékű gabonafélék
  • diófélék, mandula és olajos magvak
  • növényi (édesítés nélküli) tejpótló italok: mandula-, rizs-, zabtej stb.
  • folyadékként pedig víz, tea és kávé.

Az állati eredetű alapanyagoknál pedig az alábbiakra érdemes figyelni:

  • szabadtartású csirkék tojásait válasszuk
  • és tegyünk így a baromfifélék vásárlásánál is
  • halak esetén a szabadban fogott halakat helyezzük előtérbe
  • húsok és tejtermékek esetén szintén keressük a szabadon tartott, legeltetett állatok húsát, termékeit.

Milyen élelmiszerek nem javasoltak ebben az étrendben?

Az állati eredetű alapanyagok mértékletes fogyasztása mellett ebben az étrendben nagy hangsúly kerül a feldolgozott élelmiszerek kerülésére. Például: gyorséttermi ételek, feldolgozott húsipari és sütőipari termékek.

A fenti részletes ismertetőből kiderül, hogy ez az étrend igazából nem kíván különösebb megszorításokat. Arra buzdítja követőit, hogy étkezzenek kiegyensúlyozottan, növeljék a növényi alapanyagok mennyiségét a mindennapi étkezéseik során, kerüljék a feldolgozott élelmiszereket és egészségük és a bolygó fenntarthatósága érdekében csökkentsék az állati eredetű alapanyagok fogyasztását. Ez szerintem egy teljesen vállalható és jó irány, nem mellesleg valódi nehézséget nem okoz a hétköznapokban. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Forrásunk volt.


Még több diéta itt:

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...