Eszik-e vagy isszák...mi az a flexitáriánus diéta?

Vegetáriánus, vegán, flexitáriánus – ma már rengeteg táplálkozási forma létezik, de mi a különbség közöttük? Talán az előbbi kettő ismertebb, na de mit takar ez a fura nevű flexitáriánus diéta? Elmondjuk!

A flexitáriánus diéta lényegéről már nagyban árulkodik a neve: fleixibils, azaz rugalmas. De hogy miben? Hát a húsfogyasztásban. A flexitáriánus étkezést követő személy se nem vegetáriánus, se nem mindenevő, valahol a kettő között helyezkedik el (és hát ezeknek az embereknek is kellett valamilyen menő címke). Tehát nagyrészt növényi alapú étkezést jelöl a kifejezés, azonban nem számít csalásnak itt-ott egy-egy hamburger vagy egy jó rántott hús a nagymamánál.

Eszik-e vagy isszák – mi az a flexitáriánus diéta?

Mennyi húst eszik a flexitáriánus? Keveset.

Amennyit akar. Ebben a táplálkozási irányzatban nincsenek kimondott szabályok, emiatt talán nem is jó diétának nevezni, inkább életformának tekinthetjük. Persze ha valaki rugalmasan naponta háromszor eszik húst, az nem fér bele a flexitáriánus fogalmába, viszont akinek minden heti húsadagját a vasárnap ebéd teszi ki, már ebbe a kategóriába sorolhatja magát. Az is lehet, hogy valaki csak egy évben két-három alkalommal, esetleg a nyaralásokon eszik húst, egyébként pedig nem, vagy ha épp úgy alakul, hogy egy nagyon különleges helyen/nagyon különleges ételt kóstolhat meg.

A lényeg, hogy utána a mindennapokban visszatér a húsmentességhez, de egy steak elfogyasztása után nem mardossa a lelkifurdalás.

Hüvelyujjszabályként elmondható, hogy a táplálkozás 50%-ban zöldségekből és gyümölcsökből áll, amibe időnként belefér a hús is. Ezen túlmenően az olyan növényi ételek fogyasztását részesíti előnyben, mint a:

lencse, bab, borsó, egyéb hüvelyesek, diófélék és magvak, miközben a hús mellett az egyéb állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentését is szorgalmazza.

"A rugalmas étrend lehetőséget ad arra, hogy kevésbé merevek és korlátozóak legyünk az étkezéseinkkel kapcsolatban, nagyobb változatosságot kínál, és véleményem szerint egészséges kapcsolatot tesz lehetővé az ételekkel. Az életet a szabályok uralják, így amikor az ételekről vagy a receptekről van szó, a "flexibilitás" egy kicsit leveszi a nyomást a vállunkról" - írja Jo Pratt, a The Flexible Vegetarian, a The Flexible Pescatarian és a The Flexible Family Cookbook szerzője.

Mi az a hús?

Fontos kitérni arra, hogy mit értünk hús alatt. Klasszikusan a hús gyűjtőnév alatt a szárazföldi állatokat értjük, a halakat pedig külön kategóriába soroljuk. Habár táplálkozástani szempontból valóban van különbség közöttük, a hal is ugyanúgy állat, aminek húsa van, tehát a flexitáriánus diétába a halak fogyasztása is csak módjával fér bele.

Lazac céklaágyon

Évekkel ezelőtt találtam egy szuper receptet egy női magazinban. Azóta többször is elkészítettem már, ha valami ünnepi kajára volt szükségem. Persze nem feltétlenül ünnepi ez az ...

Miért jó a flexiteriánus étkezés?

A rugalmassága miatt. Sokakat elriaszthat a gondolat, hogy örök életükre letegyenek a kedvenc húsos ételeikről, és emiatt bele sem vágnak a vegetáriánus táplálkozásba. Ez egy jó híd lehet azok számára, akik aggódnak a bolygó és az állatok miatt, de néha-néha szeretnék kényeztetni magukat.

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz az étrendekről itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...