Valószínűleg nem eszel elég flavonoidot – ezeket fogyaszd, hogy javíts a helyzeten

Lehet, hogy azt sem tudod, mi az a flavonoid, pedig hidd el, szüksége van a szervezetednek rá – többek között azért, hogy a sejtjeid el legyenek látva oxigénnel, és hogy ki tudd védeni a különböző fertőzéseket. Az alábbi ételekben sok ilyen vegyület van, ezeket fogyaszd gyakran, ha szeretnéd kiaknázni a hatásukat.

Nem foglalkozunk eleget a flavonoidokkal, pedig kéne – ezeknek a vegyületeknek a felfedezése Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik, ő ugyanis 1935 környékén bebizonyította, hogy a C-vitamin felvételét nagymértékben elősegítik. Érvédő hatásuk van, segítenek, hogy a sejtjeid elég oxigént vegyenek fel, és megvédenek a gombás, bakteriális és vírusos fertőzések ellen is.

A flavonoidok elsősorban a növényekben megtalálható vegyületek, amelyeket a növények főként saját életük meghosszabbítására állítanak elő. A szaporodást is elősegítik azzal, hogy odavonzzák a beporzó rovarokat. A vegyület tehát gyakorlatilag a növény védekezőrendszerének része, azért termelődik, hogy az minél tovább túléljen. Nem csoda hát, hogy az emberi szervezetre is pozitív hatással van.

Valószínűleg nem eszel elég flavonoidot – ezeket fogyaszd, hogy javíts a helyzeten

Az alábbi zöldségekben-gyümölcsökben kifejezetten sok flavonoid található, így ha szeretnéd kiaknázni a hatásukat, gyakran fogyaszd őket:

Hagyma

A vöröshagymában kvercetin nevű flavonoid található, ami rutinózzal együtt alkotja a rutint, melyet korábban Szent-Györgyi Albert után P-vitaminnak is neveztek. Ma már nem sorolják a vitaminok közé. A legújabb kutatások szerint a kvercetin hatásos az allergia kezelésében, ezen kívül hormonaktivitást is serkent, például az inzulin kiválasztódását.

Szőlő

A szőlőben úgynevezett antocianidinek találhatók, amelyek stabilizálják a sejtközötti kötőszövetet, a kollagént, vagyis meggátolják a lebontását. Ezen kívül védenek a szabadgyökök okozta károsodástól, ami rengeteg komoly betegség oka lehet, többek között számos daganatos betegségé is. Fokozottan fejtenek ki gyulladásgátló hatást.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök tökéletes forrásai mind a flavonoidoknak, mind a C-vitaminnak, de ezeken kívül sok rost és biotin is van bennük.

Utóbbi hiányában bőr és az ajkak gyulladásos megbetegedése lép fel, illetve megfigyelhető a szőrzet kihullása és a nemi vágy csökkenése is. Általánosan jellemző a lehangoltság, étvágytalanság, vérszegénység, érzészavarok, koleszterinsznt-emelkedés.

Zöld leveles zöldségek

Az olyan leveles zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta és a vízitorma, valamint a zöldhagyma, a brokkoli és az articsóka segíthet a megfelelő mennyiségű flavonoid bevitelében. Az igazi szuperkaja azonban ebből a szempontból a zeller, ami tele van rosttal is, és rengeteg benne a víz, így a hidratációt is segíti.


Még több cikk az egészségedért:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek