Fizz, avagy: legyen valami pezsgés!

Pezsgés, felfrissülés, sok folyadék a nagy melegben: ha szervezetünk választójoggal bírna, a nyári szavazáson biztos lenne a fizzek kétharmados italforradalma.

Nevezhetnénk akár alkoholos limonádénak is, mert lényegében az, csak nagyobb műgonddal és több verzióban készül. Származási helye az észak-amerikai Dél, közelebbről New Orleans, születésének ideje az 1880-as évek vége. A család a sourök nemzetsége, megtermékenyítője a szódavíz. A fizzek a trópusi koktélok 1940-es évekbeli felíveléséig olyan népszerűek voltak, hogy némely helyeken 20-30 külön fizz-mixert kellett műszakba állítani ahhoz, hogy a tomboló keresletet úgy-ahogy kielégítsék. A siker érthető: ginből, rumból, bourbon whiskey-ből (vodkából) egyaránt könnyen elkészíthető italról van szó, amit a végtelenségig lehet cifrázni. Lássuk csak!

A Gin fizz

A világ legnépszerűbb fizze. Amikor a receptben gint látunk, nyugodtan gondoljunk a fent említett italokra is azzal, hogy a karakteresebbekhez (például egy eleve keserűbb bourbonhöz) érzés szerint több citrus és cukorszirup adható, ellensúlyozandó annak ízét. A limonádéhoz képest annyival „bonyolultabb” az elkészítése, hogy a szóda kivételével az alapanyagokat a shakerben összerázzuk, ők a bubis vízzel a hosszú pohárban találkozhatnak csak.

Jó tudni!

Soha ne tegyünk shakerbe szénsavas italt, azt gondolva, hogy majd ott jól összerázzuk! Ugyanúgy fogunk járni, mintha 30-40-et dekáznánk egy dobozos kólával, majd jól kibontanánk, csak még durvább.

Az International Bartenders Association szerint így kell eljárni:

Fogjuk az összetevőket, leszámítva a szódát és a shakerben jó alaposan összerázzuk. Mivel New Orleans-i eredetű italról van szó, ehhez vagy öltözzünk fekete-amerikai dzsessztrombitásnak vagy végezzünk előtte animista woodoo-áldozatot.

Töltsük az elegyet egy ún. highball (kissé táguló trapéz formájú, 2,5–3,5 dl-es, vastag falú) pohárba, amelyben elhelyeztünk néhány szem kockajeget, és töltsük rá a szódát, óvatosan húzzuk fel, nehogy kikeverjük a szénsavat. Citrommal díszíthetjük, de jó ízt ad neki egy kis uborkaszelet is.

Ahogy már fentebb említettük, elkészíthető whiskey-ből, rumból és vodkából is, az uborka szerintünk csak a ginhez illik, míg például a whiskey-alapnál nem sarlatánság a narancs sem.

Verziók

Mint látható, a fizz egy igazi freestyle ital, ennek megfelelően számtalan, kánonba foglalt és egyedi variációval rendelkezhet, rendelkezik. Gondolatébresztőnek álljon itt néhány azok közül, melyeket valami elvetemült italbarát már megcsinált:

  • Silver Fizz: ginnel és egy tojásfehérjével. Nagybátyja a Pisco Sour.
  • Golden Fizz: ginnel és egy tojássárgájával. Unokaöccse a Viagra.
  • Royal Fizz: ginnel és egy tojásfehérjével, illetve -sárgájával. Vérfertőzés a családon belül.
  • Ramos Gin Fizz: tojásfehérje és tejszín felmixelve habbá, valamint gin. Nagyobb pohárba töltsük a nagyobb űrtartalom miatt, amit előtte jéggel kihűtünk, mert ebbe nem teszünk jeget. A szódát előbb töltsük a pohárba, aztán szűrjük rá a habos italt, hogy a hab ne essen össze.

De tehetünk az „alaplébe” gyümölcslikört, mentalikőrt, bodzát, málnát, akármit, amit a képzelet elbír és jó ízt ad. Egyvalami fontos: a harmadik után tartsunk mély önvizsgálatot, hogy képesek vagyunk-e és érdemes-e folytatni a nagy menetelést a fogyasztás végtelen útján.

Mértékkel, önszeretettel és önfegyelemmel fogyasszanak!

Italszeretettel:

Al

Köszönjük a segítséget a The Bar -nak és Tüke Péternek!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...