Fizz, avagy: legyen valami pezsgés!

Pezsgés, felfrissülés, sok folyadék a nagy melegben: ha szervezetünk választójoggal bírna, a nyári szavazáson biztos lenne a fizzek kétharmados italforradalma.

Nevezhetnénk akár alkoholos limonádénak is, mert lényegében az, csak nagyobb műgonddal és több verzióban készül. Származási helye az észak-amerikai Dél, közelebbről New Orleans, születésének ideje az 1880-as évek vége. A család a sourök nemzetsége, megtermékenyítője a szódavíz. A fizzek a trópusi koktélok 1940-es évekbeli felíveléséig olyan népszerűek voltak, hogy némely helyeken 20-30 külön fizz-mixert kellett műszakba állítani ahhoz, hogy a tomboló keresletet úgy-ahogy kielégítsék. A siker érthető: ginből, rumból, bourbon whiskey-ből (vodkából) egyaránt könnyen elkészíthető italról van szó, amit a végtelenségig lehet cifrázni. Lássuk csak!

A Gin fizz

A világ legnépszerűbb fizze. Amikor a receptben gint látunk, nyugodtan gondoljunk a fent említett italokra is azzal, hogy a karakteresebbekhez (például egy eleve keserűbb bourbonhöz) érzés szerint több citrus és cukorszirup adható, ellensúlyozandó annak ízét. A limonádéhoz képest annyival „bonyolultabb” az elkészítése, hogy a szóda kivételével az alapanyagokat a shakerben összerázzuk, ők a bubis vízzel a hosszú pohárban találkozhatnak csak.

Jó tudni!

Soha ne tegyünk shakerbe szénsavas italt, azt gondolva, hogy majd ott jól összerázzuk! Ugyanúgy fogunk járni, mintha 30-40-et dekáznánk egy dobozos kólával, majd jól kibontanánk, csak még durvább.

Az International Bartenders Association szerint így kell eljárni:

Fogjuk az összetevőket, leszámítva a szódát és a shakerben jó alaposan összerázzuk. Mivel New Orleans-i eredetű italról van szó, ehhez vagy öltözzünk fekete-amerikai dzsessztrombitásnak vagy végezzünk előtte animista woodoo-áldozatot.

Töltsük az elegyet egy ún. highball (kissé táguló trapéz formájú, 2,5–3,5 dl-es, vastag falú) pohárba, amelyben elhelyeztünk néhány szem kockajeget, és töltsük rá a szódát, óvatosan húzzuk fel, nehogy kikeverjük a szénsavat. Citrommal díszíthetjük, de jó ízt ad neki egy kis uborkaszelet is.

Ahogy már fentebb említettük, elkészíthető whiskey-ből, rumból és vodkából is, az uborka szerintünk csak a ginhez illik, míg például a whiskey-alapnál nem sarlatánság a narancs sem.

Verziók

Mint látható, a fizz egy igazi freestyle ital, ennek megfelelően számtalan, kánonba foglalt és egyedi variációval rendelkezhet, rendelkezik. Gondolatébresztőnek álljon itt néhány azok közül, melyeket valami elvetemült italbarát már megcsinált:

  • Silver Fizz: ginnel és egy tojásfehérjével. Nagybátyja a Pisco Sour.
  • Golden Fizz: ginnel és egy tojássárgájával. Unokaöccse a Viagra.
  • Royal Fizz: ginnel és egy tojásfehérjével, illetve -sárgájával. Vérfertőzés a családon belül.
  • Ramos Gin Fizz: tojásfehérje és tejszín felmixelve habbá, valamint gin. Nagyobb pohárba töltsük a nagyobb űrtartalom miatt, amit előtte jéggel kihűtünk, mert ebbe nem teszünk jeget. A szódát előbb töltsük a pohárba, aztán szűrjük rá a habos italt, hogy a hab ne essen össze.

De tehetünk az „alaplébe” gyümölcslikört, mentalikőrt, bodzát, málnát, akármit, amit a képzelet elbír és jó ízt ad. Egyvalami fontos: a harmadik után tartsunk mély önvizsgálatot, hogy képesek vagyunk-e és érdemes-e folytatni a nagy menetelést a fogyasztás végtelen útján.

Mértékkel, önszeretettel és önfegyelemmel fogyasszanak!

Italszeretettel:

Al

Köszönjük a segítséget a The Bar -nak és Tüke Péternek!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...