Nevezhetnénk akár alkoholos limonádénak is, mert lényegében az, csak nagyobb műgonddal és több verzióban készül. Származási helye az észak-amerikai Dél, közelebbről New Orleans, születésének ideje az 1880-as évek vége. A család a sourök nemzetsége, megtermékenyítője a szódavíz. A fizzek a trópusi koktélok 1940-es évekbeli felíveléséig olyan népszerűek voltak, hogy némely helyeken 20-30 külön fizz-mixert kellett műszakba állítani ahhoz, hogy a tomboló keresletet úgy-ahogy kielégítsék. A siker érthető: ginből, rumból, bourbon whiskey-ből (vodkából) egyaránt könnyen elkészíthető italról van szó, amit a végtelenségig lehet cifrázni. Lássuk csak!
A Gin fizz
A világ legnépszerűbb fizze. Amikor a receptben gint látunk, nyugodtan gondoljunk a fent említett italokra is azzal, hogy a karakteresebbekhez (például egy eleve keserűbb bourbonhöz) érzés szerint több citrus és cukorszirup adható, ellensúlyozandó annak ízét. A limonádéhoz képest annyival „bonyolultabb” az elkészítése, hogy a szóda kivételével az alapanyagokat a shakerben összerázzuk, ők a bubis vízzel a hosszú pohárban találkozhatnak csak.
Jó tudni!
Soha ne tegyünk shakerbe szénsavas italt, azt gondolva, hogy majd ott jól összerázzuk! Ugyanúgy fogunk járni, mintha 30-40-et dekáznánk egy dobozos kólával, majd jól kibontanánk, csak még durvább.
Az International Bartenders Association szerint így kell eljárni:
- 45 ml gin
- 30 ml frissen facsart citrom(lime)lé
- 10 ml cukorszirup
- 80 ml szóda
Fogjuk az összetevőket, leszámítva a szódát és a shakerben jó alaposan összerázzuk. Mivel New Orleans-i eredetű italról van szó, ehhez vagy öltözzünk fekete-amerikai dzsessztrombitásnak vagy végezzünk előtte animista woodoo-áldozatot.
Töltsük az elegyet egy ún. highball (kissé táguló trapéz formájú, 2,5–3,5 dl-es, vastag falú) pohárba, amelyben elhelyeztünk néhány szem kockajeget, és töltsük rá a szódát, óvatosan húzzuk fel, nehogy kikeverjük a szénsavat. Citrommal díszíthetjük, de jó ízt ad neki egy kis uborkaszelet is.
Ahogy már fentebb említettük, elkészíthető whiskey-ből, rumból és vodkából is, az uborka szerintünk csak a ginhez illik, míg például a whiskey-alapnál nem sarlatánság a narancs sem.
Verziók
Mint látható, a fizz egy igazi freestyle ital, ennek megfelelően számtalan, kánonba foglalt és egyedi variációval rendelkezhet, rendelkezik. Gondolatébresztőnek álljon itt néhány azok közül, melyeket valami elvetemült italbarát már megcsinált:
- Silver Fizz: ginnel és egy tojásfehérjével. Nagybátyja a Pisco Sour.
- Golden Fizz: ginnel és egy tojássárgájával. Unokaöccse a Viagra.
- Royal Fizz: ginnel és egy tojásfehérjével, illetve -sárgájával. Vérfertőzés a családon belül.
- Ramos Gin Fizz: tojásfehérje és tejszín felmixelve habbá, valamint gin. Nagyobb pohárba töltsük a nagyobb űrtartalom miatt, amit előtte jéggel kihűtünk, mert ebbe nem teszünk jeget. A szódát előbb töltsük a pohárba, aztán szűrjük rá a habos italt, hogy a hab ne essen össze.
De tehetünk az „alaplébe” gyümölcslikört, mentalikőrt, bodzát, málnát, akármit, amit a képzelet elbír és jó ízt ad. Egyvalami fontos: a harmadik után tartsunk mély önvizsgálatot, hogy képesek vagyunk-e és érdemes-e folytatni a nagy menetelést a fogyasztás végtelen útján.
Mértékkel, önszeretettel és önfegyelemmel fogyasszanak!
Italszeretettel:
Al
Köszönjük a segítséget a The Bar -nak és Tüke Péternek!