Süsd meg a zöldséget, és szintet lépnek a krémleveseid is

Krémlevest készíteni az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb konyhai művelet, a műfaj kimaxolásához azonban érdemes odafigyelni arra a bizonyos ördögre, amely a részletekben rejlik. (x)

Amennyire jólesik egy pohár gyors, hideg krémleves nyáron, annyira kellemesen átmelegít egy nagy tál forró csoda a hűvös-borús napokon. Ilyenkor ősszel érdemes a sütőtök mellett az egész évben elérhető gyökérzöldségek felé is fordulni, már csak azért is, mert ezek tökéletes alapanyagai a krémleveseknek. Mi is így tettünk most, és személyes kedvencünket, a céklát vettük elő a kamrapolcról. Bármilyen zöldséget is válasszatok, a következő tippeket-trükköket érdemes megfogadnotok, mert igazán nagy különbséget tudnak jelenteni.

Csodakrémes és gyönyörű színű levesünk receptjét ITT találod

Ne csak főzzük, süssük is

Sokkal intenzívebb és karakteresebb íze lesz a levesünknek, ha a zöldség sütve kerül bele. Süthetjük a zöldséget egyben, vagy aprítva is, utóbbi esetben érdemes már itt is játszani a fűszerekkel.

Mi most a hámozott-kockázott céklát olívaolajjal, mézzel, citromlével és oregánóval forgattuk össze, sóztuk-borsoztunk, majd sütőben bő fél óra alatt megsütöttük, szinte kicsit már karamellizálva a zöldségben lévő cukrokat.

Hangsúlyos alapozás

Mint minden levesnek, úgy a krémleveseknek is jót tesz, ha van egy dinsztelt, hagymás alap, ami felvezeti a főszereplő zöldséget. A cékla alá mi lilahagymát és fokhagymát pirítottunk üvegesre, és kicsit meg is sóztuk, mert úgy könnyebben és gyorsabban puhul. Erre jött a sütőből kivett, kockázott cékla, amit egy gyors keverés után kevés alaplével öntöttünk fel.

A kecskesajtos céklakrémleves receptjét ITT találod

Krémesítés a köbön

Nem érdemes krémlevest csinálni valamilyen, a zöldségek ízén lágyító krémesítő nélkül, ez lehet tej, tejszín, tejföl, joghurt, vagy ezek tejmentes alternatívája.

Tejszínt mi is tettünk a krémlevesünkbe, de csavartunk is egyet a krémességen azzal, hogy némi krémes kecskesajtot is hozzákevertünk.

Ez nem csak az állagának tett jót, de ízben is nagyon passzol a könnyed, kicsit pikáns kecskesajt a mélyebb, földesebb ízű céklához.

Feltétek feltétel nélkül

A krémlevesekben talán a feltétek a legizgalmasabbak, hiszen nagyon szépen mutatnak a különféle színű és textúrájú alapanyagok a leves tetején. Ezek kiválasztásakor azonban érdemes szem előtt tartani a kész leves karakterét, azok alapanyagait, és azt kiegészítő vagy megidéző feltéteket választani. Céklakrémlevesünket mi kevés tejszínnel, nyers céklával, morzsolt, lágy kecskesajttal, pirított dióval és oregánóval szépítettük és tettük még tartalmasabbá.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Címlapról ajánljuk

További cikkek